JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida

Norske matskattar 19: Lutefisk

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Ein lutefisktallerken med litt av kvart.

Ein lutefisktallerken med litt av kvart.

Foto: Enno Rehling / Wikipedia

Ein lutefisktallerken med litt av kvart.

Ein lutefisktallerken med litt av kvart.

Foto: Enno Rehling / Wikipedia

1579
20181012
1579
20181012

Innsida går inn i den mørke tida med den gode tradisjonsmaten vel vitande om at lutefisken så langt ikkje har vore med i spalta vår, men no skjer det altså. Lutefisk er ein rett som høyrer til i tida før jol.

Denne veka vart lutefisksesongen innleidd med smaking av årets lutefisk på tradisjonsrike Gamle Raadhus i Oslo.

Mange lurar på om det verkeleg er lut ein brukar. Lut som elles vert brukt i industrielle formål.

Fisken, oftast ein skikkeleg flott torsk, vert lagd i vatn i fire–fem dagar. Så vert han lagd i ei blanding av lut og vatn i to dagar. Då svell fisken opp og mister halvparten av proteinet. Han vert lettare og meir blaut i fisken. Fisken er då giftig og må ligga minst ei veke i vatn for å kunne etast.

Innsida vil råda folk til å kjøpa ferdig luta fisk. Ikkje gjer dette sjølv, då det verkeleg kan gå gale.

Bak han gjerne i omnen. Dryss godt med salt på lutefisken ein time eller to før du skal setta han inn. Ha på litt pepar. Dekk fatet med folie og la det stå på 225 grader i ein halv times tid, alt etter kor tjukk fisken er.

Lutefisken skal lagast av den fremste tørrfisken. Det kan vera både lange og brosme, men kjennarar sver til tørrfisk av torsk frå Værøy eller Røst.

Sidan dette er eit festmåltid, er det naturlegvis spanande kva ein skal ha til. Mange vil ha ertestuing og poteter, gjerne òg bacon og baconfeitt, men så går det i ulike retningar. Nokre stader får ein lefse, sirup, brunost og kvitsaus.

Innsida tek han helst med eit godt glas norsk øl og ein dram av den typen som har karve i seg og har vore på fat.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Innsida går inn i den mørke tida med den gode tradisjonsmaten vel vitande om at lutefisken så langt ikkje har vore med i spalta vår, men no skjer det altså. Lutefisk er ein rett som høyrer til i tida før jol.

Denne veka vart lutefisksesongen innleidd med smaking av årets lutefisk på tradisjonsrike Gamle Raadhus i Oslo.

Mange lurar på om det verkeleg er lut ein brukar. Lut som elles vert brukt i industrielle formål.

Fisken, oftast ein skikkeleg flott torsk, vert lagd i vatn i fire–fem dagar. Så vert han lagd i ei blanding av lut og vatn i to dagar. Då svell fisken opp og mister halvparten av proteinet. Han vert lettare og meir blaut i fisken. Fisken er då giftig og må ligga minst ei veke i vatn for å kunne etast.

Innsida vil råda folk til å kjøpa ferdig luta fisk. Ikkje gjer dette sjølv, då det verkeleg kan gå gale.

Bak han gjerne i omnen. Dryss godt med salt på lutefisken ein time eller to før du skal setta han inn. Ha på litt pepar. Dekk fatet med folie og la det stå på 225 grader i ein halv times tid, alt etter kor tjukk fisken er.

Lutefisken skal lagast av den fremste tørrfisken. Det kan vera både lange og brosme, men kjennarar sver til tørrfisk av torsk frå Værøy eller Røst.

Sidan dette er eit festmåltid, er det naturlegvis spanande kva ein skal ha til. Mange vil ha ertestuing og poteter, gjerne òg bacon og baconfeitt, men så går det i ulike retningar. Nokre stader får ein lefse, sirup, brunost og kvitsaus.

Innsida tek han helst med eit godt glas norsk øl og ein dram av den typen som har karve i seg og har vore på fat.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Tyske langdistansetog har vorte 20 prosent mindre punktlege på ti år. No får dei ikkje lenger køyre inn i Sveits om dei er forseinka. Sveitsarane fryktar at tyske tog vil skape forseinkingar på eige jarnbanenett.

Tyske langdistansetog har vorte 20 prosent mindre punktlege på ti år. No får dei ikkje lenger køyre inn i Sveits om dei er forseinka. Sveitsarane fryktar at tyske tog vil skape forseinkingar på eige jarnbanenett.

Foto via Wikimedia Commons

Samfunn

Den rustne kjempa

Tyskland treng strategiske investeringar, men både politikarar og veljarar har angst for risiko. No blir det nyval i Europas største økonomi.

Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Tyske langdistansetog har vorte 20 prosent mindre punktlege på ti år. No får dei ikkje lenger køyre inn i Sveits om dei er forseinka. Sveitsarane fryktar at tyske tog vil skape forseinkingar på eige jarnbanenett.

Tyske langdistansetog har vorte 20 prosent mindre punktlege på ti år. No får dei ikkje lenger køyre inn i Sveits om dei er forseinka. Sveitsarane fryktar at tyske tog vil skape forseinkingar på eige jarnbanenett.

Foto via Wikimedia Commons

Samfunn

Den rustne kjempa

Tyskland treng strategiske investeringar, men både politikarar og veljarar har angst for risiko. No blir det nyval i Europas største økonomi.

Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Marianne Nielsen i hovudrolla som Winnie. Gerald Pettersen spelar Willie.

Marianne Nielsen i hovudrolla som Winnie. Gerald Pettersen spelar Willie.

Foto: Sebastian Dalseide

TeaterMeldingar
Jan H. Landro

Beckett-klassikar av godt merke

Glade dager byr på ein strålande skodespelarprestasjon av Marianne Nielsen.

Ingrid Storholmen har teke utgangspunkt i eit stort datamateriale om folkehelsa i Nord-Trøndelag.

Ingrid Storholmen har teke utgangspunkt i eit stort datamateriale om folkehelsa i Nord-Trøndelag.

Foto: Merete Haseth

BokMeldingar
Hilde Vesaas

Våren over mannalivet

Ingrid Storholmen gjer tørre helsedata om til levande liv i Bloddråpetall.

Takumi (Hitoshi Omika) og dottera Hana (Ryo Nishikawa) lever eit roleg liv på bygda, som no kan få ein «glampingplass».

Takumi (Hitoshi Omika) og dottera Hana (Ryo Nishikawa) lever eit roleg liv på bygda, som no kan få ein «glampingplass».

Foto: Another World Entertainment

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Djevelen i detaljane

By mot land er eit sentralt tema i endå ein framifrå film av Ryusuke Hamaguchi.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis