Norske matskattar 19: Lutefisk
Ein lutefisktallerken med litt av kvart.
Foto: Enno Rehling / Wikipedia
Innsida går inn i den mørke tida med den gode tradisjonsmaten vel vitande om at lutefisken så langt ikkje har vore med i spalta vår, men no skjer det altså. Lutefisk er ein rett som høyrer til i tida før jol.
Denne veka vart lutefisksesongen innleidd med smaking av årets lutefisk på tradisjonsrike Gamle Raadhus i Oslo.
Mange lurar på om det verkeleg er lut ein brukar. Lut som elles vert brukt i industrielle formål.
Fisken, oftast ein skikkeleg flott torsk, vert lagd i vatn i fire–fem dagar. Så vert han lagd i ei blanding av lut og vatn i to dagar. Då svell fisken opp og mister halvparten av proteinet. Han vert lettare og meir blaut i fisken. Fisken er då giftig og må ligga minst ei veke i vatn for å kunne etast.
Innsida vil råda folk til å kjøpa ferdig luta fisk. Ikkje gjer dette sjølv, då det verkeleg kan gå gale.
Bak han gjerne i omnen. Dryss godt med salt på lutefisken ein time eller to før du skal setta han inn. Ha på litt pepar. Dekk fatet med folie og la det stå på 225 grader i ein halv times tid, alt etter kor tjukk fisken er.
Lutefisken skal lagast av den fremste tørrfisken. Det kan vera både lange og brosme, men kjennarar sver til tørrfisk av torsk frå Værøy eller Røst.
Sidan dette er eit festmåltid, er det naturlegvis spanande kva ein skal ha til. Mange vil ha ertestuing og poteter, gjerne òg bacon og baconfeitt, men så går det i ulike retningar. Nokre stader får ein lefse, sirup, brunost og kvitsaus.
Innsida tek han helst med eit godt glas norsk øl og ein dram av den typen som har karve i seg og har vore på fat.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Innsida går inn i den mørke tida med den gode tradisjonsmaten vel vitande om at lutefisken så langt ikkje har vore med i spalta vår, men no skjer det altså. Lutefisk er ein rett som høyrer til i tida før jol.
Denne veka vart lutefisksesongen innleidd med smaking av årets lutefisk på tradisjonsrike Gamle Raadhus i Oslo.
Mange lurar på om det verkeleg er lut ein brukar. Lut som elles vert brukt i industrielle formål.
Fisken, oftast ein skikkeleg flott torsk, vert lagd i vatn i fire–fem dagar. Så vert han lagd i ei blanding av lut og vatn i to dagar. Då svell fisken opp og mister halvparten av proteinet. Han vert lettare og meir blaut i fisken. Fisken er då giftig og må ligga minst ei veke i vatn for å kunne etast.
Innsida vil råda folk til å kjøpa ferdig luta fisk. Ikkje gjer dette sjølv, då det verkeleg kan gå gale.
Bak han gjerne i omnen. Dryss godt med salt på lutefisken ein time eller to før du skal setta han inn. Ha på litt pepar. Dekk fatet med folie og la det stå på 225 grader i ein halv times tid, alt etter kor tjukk fisken er.
Lutefisken skal lagast av den fremste tørrfisken. Det kan vera både lange og brosme, men kjennarar sver til tørrfisk av torsk frå Værøy eller Røst.
Sidan dette er eit festmåltid, er det naturlegvis spanande kva ein skal ha til. Mange vil ha ertestuing og poteter, gjerne òg bacon og baconfeitt, men så går det i ulike retningar. Nokre stader får ein lefse, sirup, brunost og kvitsaus.
Innsida tek han helst med eit godt glas norsk øl og ein dram av den typen som har karve i seg og har vore på fat.
Fleire artiklar
Marianne Nielsen i hovudrolla som Winnie. Gerald Pettersen spelar Willie.
Foto: Sebastian Dalseide
Beckett-klassikar av godt merke
Glade dager byr på ein strålande skodespelarprestasjon av Marianne Nielsen.
Ingrid Storholmen har teke utgangspunkt i eit stort datamateriale om folkehelsa i Nord-Trøndelag.
Foto: Merete Haseth
Våren over mannalivet
Ingrid Storholmen gjer tørre helsedata om til levande liv i Bloddråpetall.
Takumi (Hitoshi Omika) og dottera Hana (Ryo Nishikawa) lever eit roleg liv på bygda, som no kan få ein «glampingplass».
Foto: Another World Entertainment
Djevelen i detaljane
By mot land er eit sentralt tema i endå ein framifrå film av Ryusuke Hamaguchi.
Finaste finnbiffen med grøne erter, potet og tyting.
Foto: Dagfinn Nordbø
Finaste finnbiffen
«Seier eg at eg skal invitere på finnbiff, blir folk berre glade. Dei veit at dei skal få smake noko av det beste landet vårt har å by på av ingrediensar, med reinkjøt som helten.»
KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.
Thomas Fure / NTB
Utfordrar kjønnsundervisninga
Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.