JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Middag frå Rema

Middag til familien for ein hundrelapp, seier Rema.
Men stemmer det?

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Klisjeen på ein ferdiglasagne. Leverer Rema betre?

Klisjeen på ein ferdiglasagne. Leverer Rema betre?

Foto: pxhere.com

Klisjeen på ein ferdiglasagne. Leverer Rema betre?

Klisjeen på ein ferdiglasagne. Leverer Rema betre?

Foto: pxhere.com

4153
20181123
4153
20181123

Kva skal vi ha til middag? Rema 1000s åtte år gamle salskampanje «middag til familien for under hundrelappen» hevdar dette er kvardagens store spørsmål, og eg skal i det minste gje dei rett i at det er eitt gjentakande spørsmål – eit som stadig dukkar opp, som ei forventning, eit håp eller kanskje av og til ei frykt hos den som får han servert, ein kreativ sjanse eller vonlaus gru hjå den som må stå for kokkeleringa.

Men Rema hevdar vidare at konseptet har «gitt det norske folk gode og varierte svar på dette spørsmålet» gjennom åtte år. At noko overlever åtte år i daglegvarebransjen, gjer det nærast per definisjon til ein suksess. Men er det sant? Lat oss sjå litt nærare på kva som skjuler seg bak merkelappen «Middag til familien under 100-lappen».

Sett – men mett?

I vår moderne verd må vi byrje med å spørre kva som er ein familie: Kor billeg eller dyr middagen er, heng jo saman med kor mange som skal verte mette for ein hundrelapp. Produktet vi skal byrje med å sjå på, spesifiserer ikkje på pakningen kor mange porsjoner det inneheld, men sidan Rema 1000 på nettsidene nyttar fire porsjonar i alle oppskriftene sine, går vi ut frå at det gjeld her òg. Produktet er ein lasagne – eller eit «lasagne-kit», altså eit sett. Det har eg jo sett før, men då var det i tørrvarehylla; dette ligg i kjøledisken. Kvifor det?

Jau, fordi her har dei tatt det eitt steg lenger: Både den kvite og den raude sausen er allereie laga. Det er berre å blande, hive i omnen og vipps, ferdig. Så kan ein spørre seg – kvifor ikkje berre blande saus og plater, slik at det berre var å sette forma i omnen? Fører ikkje alle posane stort sett berre til meir plastboss?

Ikkje heilt. At ingrediensane ikkje er blanda, gjev høve til å vere kreativ: Du kan bruke eigne ingredienser og sette ditt eige preg på lasagnen.

Mykje tyder på at du bør det, om du skal servere ein fullverdig middag. Lasagnenen inneheld 1490 kaloriar. Delt på fire vert det 372,5 kalorier per person. Ein vaksen person treng kring 2000 kaloriar per dag, og ein middag bør innehalde minst 5 - 600 kaloriar for å mette. Sjølv om vi tek høgde for at to av dei fire i reknestykket vårt er born og treng litt mindre, får vi det ikkje til å gå opp.

Så kan vi servere brød til, eller altså sette til litt ekstra ost eller grønsaker – ikkje noko problem, vel? Bortsett frå at då er det ikkje lenger middag til familien til ein hundrelapp: Lasagnen kostar i seg sjølv 99 kroner.

Salt, om ikkje anna

Nett dette mettheitsproblemet kan dukke opp fleire gonger om ein bruker Rema 1000 for å spe på middagskreativiteten. I frysedisken finn eg produktet Italiensk-inspirert wokmix med fullkornspasta, kylling, tomat og basilikum – i seg sjølv noko spesielt, sidan pasta har lite i ein wok å gjere, men OK. Prisen er 39 kroner for to porsjoner. Til saman 600 gram og 105 kalorier per 100 gram gjer likevel porsjonsstorleiken nærare middag til éin enn til to. Prisen gjev rett nok høve til å spe på litt – heile 11 kroner er til overs på femtilappen ein halv familie kan verte mette på. Men tilbehøret du vel, bør ikkje vere særleg salt – dei 3,48 gramma med salt som er i pakningen, utgjer over ein tredjedel av saltet ein bør få i seg i løpet av ein dag. Et du heile aleine, er du oppe i over to tredjedelar av tilrådd saltinntak.

Og kva med kvaliteten? Fiskesuppe utan fisk vert ikkje god fiskesuppe ved at ho på baksida av pakningen tipsar om at ein kan sette til fisk, reker eller scampi. Sjølv om det i utgangspunktet er eit pluss at Rema har lam på menyen, veit eg ikkje om tynnskore lammekjøt slakta i oktober 2017 med haldbarheit til april 2019 kjem innanfor – så lenge bør ikkje lam vere i frysaren, særleg ikkje når det er skore tynt. Ein Red Curry Woksaus til 10 kroner høyres billeg ut – men i røynda kan du få same mengde kokosmjølk og Red Curry Paste - som er hovudingrediensane i sausen - til 7,60 kroner på same Rema. Eg trur eg like greitt ordnar familiemiddagen sjølv.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Kva skal vi ha til middag? Rema 1000s åtte år gamle salskampanje «middag til familien for under hundrelappen» hevdar dette er kvardagens store spørsmål, og eg skal i det minste gje dei rett i at det er eitt gjentakande spørsmål – eit som stadig dukkar opp, som ei forventning, eit håp eller kanskje av og til ei frykt hos den som får han servert, ein kreativ sjanse eller vonlaus gru hjå den som må stå for kokkeleringa.

Men Rema hevdar vidare at konseptet har «gitt det norske folk gode og varierte svar på dette spørsmålet» gjennom åtte år. At noko overlever åtte år i daglegvarebransjen, gjer det nærast per definisjon til ein suksess. Men er det sant? Lat oss sjå litt nærare på kva som skjuler seg bak merkelappen «Middag til familien under 100-lappen».

Sett – men mett?

I vår moderne verd må vi byrje med å spørre kva som er ein familie: Kor billeg eller dyr middagen er, heng jo saman med kor mange som skal verte mette for ein hundrelapp. Produktet vi skal byrje med å sjå på, spesifiserer ikkje på pakningen kor mange porsjoner det inneheld, men sidan Rema 1000 på nettsidene nyttar fire porsjonar i alle oppskriftene sine, går vi ut frå at det gjeld her òg. Produktet er ein lasagne – eller eit «lasagne-kit», altså eit sett. Det har eg jo sett før, men då var det i tørrvarehylla; dette ligg i kjøledisken. Kvifor det?

Jau, fordi her har dei tatt det eitt steg lenger: Både den kvite og den raude sausen er allereie laga. Det er berre å blande, hive i omnen og vipps, ferdig. Så kan ein spørre seg – kvifor ikkje berre blande saus og plater, slik at det berre var å sette forma i omnen? Fører ikkje alle posane stort sett berre til meir plastboss?

Ikkje heilt. At ingrediensane ikkje er blanda, gjev høve til å vere kreativ: Du kan bruke eigne ingredienser og sette ditt eige preg på lasagnen.

Mykje tyder på at du bør det, om du skal servere ein fullverdig middag. Lasagnenen inneheld 1490 kaloriar. Delt på fire vert det 372,5 kalorier per person. Ein vaksen person treng kring 2000 kaloriar per dag, og ein middag bør innehalde minst 5 - 600 kaloriar for å mette. Sjølv om vi tek høgde for at to av dei fire i reknestykket vårt er born og treng litt mindre, får vi det ikkje til å gå opp.

Så kan vi servere brød til, eller altså sette til litt ekstra ost eller grønsaker – ikkje noko problem, vel? Bortsett frå at då er det ikkje lenger middag til familien til ein hundrelapp: Lasagnen kostar i seg sjølv 99 kroner.

Salt, om ikkje anna

Nett dette mettheitsproblemet kan dukke opp fleire gonger om ein bruker Rema 1000 for å spe på middagskreativiteten. I frysedisken finn eg produktet Italiensk-inspirert wokmix med fullkornspasta, kylling, tomat og basilikum – i seg sjølv noko spesielt, sidan pasta har lite i ein wok å gjere, men OK. Prisen er 39 kroner for to porsjoner. Til saman 600 gram og 105 kalorier per 100 gram gjer likevel porsjonsstorleiken nærare middag til éin enn til to. Prisen gjev rett nok høve til å spe på litt – heile 11 kroner er til overs på femtilappen ein halv familie kan verte mette på. Men tilbehøret du vel, bør ikkje vere særleg salt – dei 3,48 gramma med salt som er i pakningen, utgjer over ein tredjedel av saltet ein bør få i seg i løpet av ein dag. Et du heile aleine, er du oppe i over to tredjedelar av tilrådd saltinntak.

Og kva med kvaliteten? Fiskesuppe utan fisk vert ikkje god fiskesuppe ved at ho på baksida av pakningen tipsar om at ein kan sette til fisk, reker eller scampi. Sjølv om det i utgangspunktet er eit pluss at Rema har lam på menyen, veit eg ikkje om tynnskore lammekjøt slakta i oktober 2017 med haldbarheit til april 2019 kjem innanfor – så lenge bør ikkje lam vere i frysaren, særleg ikkje når det er skore tynt. Ein Red Curry Woksaus til 10 kroner høyres billeg ut – men i røynda kan du få same mengde kokosmjølk og Red Curry Paste - som er hovudingrediensane i sausen - til 7,60 kroner på same Rema. Eg trur eg like greitt ordnar familiemiddagen sjølv.

Siri Helle

Nett dette mett-

heitsproblemet kan

dukke opp fleire

gonger om du bruker

Rema 1000 for å spe

på middags-

kreativiteten.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis