Bøker om Gaza og sionisme
Eld og røyk stig opp etter eit israelsk luftangrep mot Gaza by 8. oktober 2023.
Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
«Myten om jødiske barneofringer har vært en av de seigeste antisemittiske fordommer gjennom historien.»
Det er skrevet en rekke bøker og essay om den palestinske konflikten, også om Gaza-krigene. Blant dem er boken Molok (omtalt i Dag og Tid, 20. desember), skrevet av Morten Strøksnes. Anmelderen har ikke forklart bokens tittel.
Jeg ønsker å presentere to personligheter som selv har opplevd Gaza-krigen, og som har et annerledes syn på konflikten enn Strøksnes og norske medier. Den franske filosofen, filmskaperen og forfatteren Bernard-Henri Levy har vært vitne til og dokumentert menneskets umenneskelighet i mange kriger blant annet i Bosnia, Libya, irakisk Kurdistan beleiret av Isis, Afghanistan og Ukraina. Den 8. oktober 2023 fløy Levy til Israel for å vitne om det som hendte den 7. oktober.
I sin bok Israel Alone analyserer Levy blant annet den ultimate ondskapen som ble sluppet løs mot Israel denne dagen, og fordyper seg i hvordan den islamske republikken Iran, Russland, radikale islamistiske grupper og Kina har opptrådt for å tjene på denne tragedien. Levy fordømmer på den sterkeste rollen til flere frivillige organisasjoner (som f.eks. Røde Kors og Amnesty International) i denne konflikten. Han analyserer ondskapen ved antisemittisme (under dekke av antisionisme) inkludert eldgamle løgner og injurier («blood libels») som anklager jøder for å drepe kristne barn for sine religiøse ritualer.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.