«Det er transfeitt, ikkje metta feitt som er helsefarleg»

Det er vanskeleg å finne studiar som viser at metta feitt utan transfeitt gir auka risiko for hjartesjukdom, skriv Hanna Hånes.
Det er vanskeleg å finne studiar som viser at metta feitt utan transfeitt gir auka risiko for hjartesjukdom, skriv Hanna Hånes.
Publisert Sist oppdatert

Det byrja før krigen, men auka særleg etter 1945: stadig fleire menn døydde av hjarteinfarkt og tette blodårer.

Kvifor? Professorane klødde seg i hovudet og forstod ingenting. Då freden kom og velstanden auka, skulle vel færre døy av infarkt og levealderen auka? I staden skjedde det stikk motsette.

Amerikanaren Ancel Keys kom med eit svar som ivrige tilhengjarar greip med begge hender: Det var feitt som var årsaka. Og nokre år seinare: Det er ikkje feitt i seg sjølv, men typen feitt. Det faste, metta feittet. Metta feitt vart definert som alle typar dyrefeitt, altså smør og mjølkeprodukt og alt slags kjøtt. Kokosfeitt blei også teke med. Samanhengen var kolesterol. Personar med høgt kolesterolnivå døydde oftare av infarkt enn andre. Og metta feitt auka kolesterolnivået i blodet.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement