Man er født autist

Publisert

Dag og Tid, og Klassekampen, har hatt store oppslag om hvorfor det er slik økning i antall barn som får barneautisme-diagnosen. De såkalte ekspertene skjønner heller ikke noe. Nadia Olonkin (Dag og Tid 22. desember) antyder at økningen har sammenheng med tidlig barnehagestart. Jeg mener spørsmålet er betimelig, men det trengs en solid opprydning i begreper og forståelse før vi kan komme noen vei.

For det første: Autisme er ingen sykdom. For oss som er på spekteret, er det meningsløst og fornærmende å kalle det en «forstyrrelse». Man er født autist, og autister har eksistert i alle samfunn til alle tider. Men jeg vil påstå livsbetingelsene for autister i dag, spesielt med tanke på tidlig barnehagestart, er bekymringsverdige.

Barnehagen er for mange autister ikke et godt sted å være. Høy lyd, uforutsigbare omgivelser, stadig nye ukjente voksne og mange barn. Jo tidligere barnehagestart, jo mer krevende start på livet. Ikke rart autistiske barn trekker seg i et hjørne og ikke deltar i lek. Og jo mer krav om deltakelse, jo mer stresset kan barnet bli. Mange autister har det helt utmerket i hjørnet, rolig observerende. Men noen kan også utvikle stress og traumer i barnehagen, på grunn av mangel på tilrettelegging og ikke minst mangel på forståelse. Og jeg er redd «ekspertene» ikke hjelper, snarere tvert imot.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement