Sluttreplikk til Kjersti G. Berg

Publisert Sist oppdatert

Det var med undring jeg leste Kjersti G. Bergs svar til meg i Dag og Tid den 22. september. Hun svarte med å vise til sin akademiske bakgrunn med doktorgrad, men mine sju spørsmål svarte hun ikke på.

Berg og jeg har forskjellig syn på denne konflikten, og det er helt greit. Jeg slutter meg selvsagt til det hun skriver om menneskerettighetene i sitt innlegg, men det er formell folkerett jeg er opptatt av i min disputt med henne, og da er det nødvendig å påpeke noen av de påstander hun svarte meg med i sitt tilsvar 22. september.

En kort repetisjon av disse:

Israel angrep ikke «flyktningleiren i Jenin». Det Israel gjorde, var å renske terrorceller i leiren for våpen, brukt til angrep mot sivile israelere, ikke angrep på leiren som sådan. Hennes neste påstand om at PA hadde «jobba hardt» for å slå ned på terror mot Israel, manglet enhver henvisning til konkrete tiltak. Kan hun nevne noen?

Så påstår hun at Israel bedriver okkupasjon på Vestbredden. Israels lovlige okkupasjon, etter forsvarskrigen i 1967, opphørte for snart 30 år siden ved freds­traktaten med Jordan i 1994, og Israel trakk seg ut av Gaza i 2005 som en ensidig handling for å gi land for fred. Det var dessverre ikke til noen hjelp for å bilegge konflikten. Om bosettingene skriver hun at de er «illegale ifølgje internasjonal lov». Hvilken internasjonal lov forbyr jøder å bygge seg hus på Vestbredden?

Siden Berg flere ganger i kronikken bruker uttrykket okkupasjon om Israels tilstedeværelse der, minner jeg om at internasjonal lov skapes gjennom traktater mellom to eller flere stater. Israel og Jordan inngikk i 1994 en avtale om hvor riksgrensen mellom dem skulle gå. Denne avtalen er derfor en folkerettslig avtale som gir Israel jurisdiksjon vest for Jordanelven. Det er derfor feil å hevde at området er okkupert.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement