Ord om språk I Kristin Fridtun Rytmisk sans Når me finn rytmen eller kjem inn i ein fin og lett rytme, kan me få kjensla av at alt berre flyt.
Frå matfatet I Siri Helle Matprisar Om prisane på mat skal få skulda for at renta ikkje går ned, skal vi i alle fall vite kva prisauken kjem av.
Frå bridgeverda I Erlend Skjetne Sjuke ting Når vinteren er på hell og mange har vore sjuke, kan det høve å sjå på eit særleg alvorleg tilfelle av hoste.
Fugleperspektiv I Naïd Mubalegh Grønfinkgrønt Grønfinkar lever som regel nokre år, men rekordar etablerte gjennom ringmerking ligg over ti.
Sport før og no I Maren Bø Dyrebare drakter Sjølv om marknaden har teke av og nokre blir steinrike på hjernevaska barn, er det også fint å måtte blø litt for drakta.
Dyrisk I Arve Nilsen Ni liv Katten har blitt dyrka som ein guddom og sett på som eit sendebod frå Satan sjølv.
Ord om språk I Kristin Fridtun Akkurat passe Ein gong var steg (passus) eit lengdemål. Difor har me ei rad pass-ord som viser til mål og mengd.
Frå matfatet I Siri Helle Det går nedover for lofottorsken. Heldigvis har nokon ein plan. Det går nedover for lofottorsken. Heldigvis har nokon ein plan.
Diktet I Ronny Spaans «Havfruen» av Jonas Lie Denne gongen presenterer eg eit dikt eg er fascinert av, men ikkje heilt forstår.
Frå matfatet I Siri Helle Mellomrom på meieriet Treng vi den åttande feittvarianten av fersk drikkemjølk, eller var det nok med dei sju vi hadde frå før?
Teknologi I Per Thorvaldsen Den nasjonale energiforsyninga Me likar å tru at det var me som bygde landet, men det vart sjølvsagt gjort av utlendingar.
Ord om språk I Kristin Fridtun Utilpass blindpassasjer Den som leitar etter passa og nærskylde ord, treng ikkje bruka kart og kompass.
Frå sjakkverda I Atle Grønn Boris X Den karismatiske og folkelege verdsmeisteren Boris Spasskij er død, 88 år gamal.
Dyrisk I Arve Nilsen D-vitamin Kva treng vi det til, og korleis kunne litt for mykje D-vitamin i dyrefôret føre til at vi måtte kaste over 10 millionar egg og avlive 700 grisar og 60.000 høns?
Skrifthistorier I Ottar Grepstad Det første trykket Det første trykket stammar ikkje frå Kina og har ikkje noko med Johann Gutenberg å gjere. Ser ein stort på det, blei det laga i eit palass på Kreta for 3700 år sidan.
Frå matfatet I Siri Helle Mat og næringsstoff NRK prøver å opne for fritt godteforbruk, men nokre høner er ikkje heilt samde.
Frå bridgeverda I Erlend Skjetne Om tenner og myntar Nyleg handla denne spalta om røyking. Ikkje før var ho gått i trykken, så hugsa eg ein anekdote som burde ha vore nemnd.
Mat I Dagfinn Nordbø Å lage mat til dei som er nære i livet ditt, er eit kjærleiksspråk. Det finaste.
Diktet I Anna Kleiva Ei verd snudd på hovudet Den omvende verda er ein kjend stad i litteraturen; folk har dikta om bakvendtland i uminnelege tider.
Frå sjakkverda I Atle Grønn 13 sigarettar Ingen i sjakkhistoria kunne røykja som verdsmeisteren Mikhail Tal (1936–1992) frå Riga.
Sport før og no I Maren Bø Kunstsnø, tamsnø og villsnø For å arrangere store skirenn er ein faktisk avhengig av kunstsnø.
Fugleperspektiv I Naïd Mubalegh Den minste kongen i Eurasia Det er ofte røysta som røper nærværet hans, så lenge ein er i stand til å høyre han.
Ord om språk I Kristin Fridtun Panneband i langpanna Har verkeleg panna på hovudet og panna på kjøkenet (og taket) noko med kvarandre å gjera?
Kunngjeringar I Frank Tønnesen Kanskje endar det med at dei kvittar seg med sjøbua, sel ho til nokon byfolk med ræva full av pengar og altfor mykje fritid.
Teknologi Å fyra for kråkene Å gå barbeint i leilegheita er ei prøving. Med beina som sensorar har eg funne ut at kjøkenet har det største kaldraset.
Matmonsen Mat for skrotnissar «Brødkniven fann eg ikkje, så brødet måtte skjerast med ein liten grønsakkniv. Men – alt går om ein berre er svolten nok.»