Mat
Finaste finnbiffen
«Seier eg at eg skal invitere på finnbiff, blir folk berre glade. Dei veit at dei skal få smake noko av det beste landet vårt har å by på av ingrediensar, med reinkjøt som helten.»
Finaste finnbiffen med grøne erter, potet og tyting.
Foto: Dagfinn Nordbø
Det er ikkje vanskeleg å forstå kor namnet finnbiff kjem frå. Det er gamalt og velbrukt, og kanskje nokre tenkjer at det er diskriminerande. Sjølv har eg ikkje den erfaringa. Seier eg at eg skal invitere på finnbiff, blir folk berre glade. Dei veit at dei skal få smake noko av det beste landet vårt har å by på av ingrediensar, med reinkjøt som helten.
I butikkane er det derimot ikkje lett å støyte på ordet finnbiff, der heiter det gjerne viltskav eller reinskav. Eg tykkjer finnbiff er eit betre ord, og det fortel vel helst namnet på sjølve retten.
Eg har òg late meg fortelje at folk på Nordkalotten sjeldan kjøper frose viltskav i butikken, fordi dei går ut frå at kjøtet som blir selt under den merkelappen, er mindreverdig. Eg veit ikkje. Eg har vitja til dømes Karasjok, der eg fekk smake den nordlege maten på sitt aller beste.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.