Mat

Hane i gryta

Folk som er redde for raudvinsflekkar på den kvite duken sin, går glipp av noko essensielt her i livet.

Herremåltid må det vel kallast, med hane i gryta og seks hanar rundt bordet?
Herremåltid må det vel kallast, med hane i gryta og seks hanar rundt bordet?
Publisert Sist oppdatert

Kor ofte i livet har du smakt ein ekte hane? Ikkje mange gonger, vil eg tru. Årsakene til dette skal eg ikkje komme for mykje inn på, men det har å gjere med at ingen i Noreg gidd å lage menneskemat av dei.

Meir enn 48.000 hanar blir kvart år enten brende eller blanda inn i betongen, og det i eit land der styresmaktene kvekkar ordet «berekraft» i annakvar setning.

Dette kunne eg ha skrive ein heil artikkel om, men nei, du, eg hoppar rett til det hyggjelege: Ein kompis av meg spurde om eg ville ha ein hane. Han hadde slakta han sjølv, han låg klar i frysaren, og eg var jaggu ikkje vond å be. Kompisen hadde eksperimentert ein del med korleis hanane burde lagast til, han hadde nemleg hatt 25 stykke å øve seg på, og den gjennomprøvde franske metoden med å koke hanen i vin skulle sjølvsagt vise seg å vere den beste. Dei fleste gastronomiske sanningar kjem som kjent frå ein eller annan stad i Frankrike.

Så utstyrte han meg med noko god matvin han hadde ståande, pluss ein bråte med anna lekkert som skulle i gryta: svart kvitlauk, ein pose herleg marinerte sølvlauk, friske laurbærblad, en raus bit italiensk krydderpølse og ein vaksen dose ramslaukolje.

Eg la hanen i saktekokaren saman med alle desse ingrediensane, pluss ein pakke oppskore bacon, nokre fine heile aromasoppar og to gode skeier gresk oregano. Det var hovudsakleg filet i det stykket eg fekk, pluss halsen – og her finst jo nesten ikkje feitt, så det må tilførast. Ein vaksen slant god sjampis gjekk i gryta, pluss ein halv liter kyllingkraft og resten raudvin. Hurra-meg-rundt! Dette kunne jo ikkje bli anna enn suksess.

Eg sette saktekokaren på sju timar, men fyrste dagen kokte hanen vel effektivt i om lag fem. Då var han mør og fin. Lårstykket var ikkje med, då ville det nok tatt betydeleg lengre tid, men sidan det var filet, kunne han fint tole eit par timar til på sjølve dagen.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement