Hurra for Ola pottit!
Potetferie i Noreg 1968.
Foto: NTB scanpix
Poteter
Kolonitida var død, mord, grådigskap, sjukdom og elende, men det kom da noko godt ut av ho: Spanske invasjonsstyrkar tok poteter med heim frå Latin-Amerika på slutten av det femtenhundretalet. Hundre år seinare var poteta den viktigaste nytteveksten i Irland, og på slutten av attenhundretalet ei essensiell kjelde til næring over heile det europeiske kontinentet, særleg i Tyskland. Men ein sjukdom på dei irske potetavlingane førte i 1840-åra til at ein million døydde, og ein million utvandra.
Det tok tid å få nordmenn til å dyrke poteter. Dei mange «potetprestane» på 1700-talet talte varmt for poteta, og mange gav ut rettleiingar. Den mest kjende var P.H. Hertzbergs «Underretning for Bønder i Norge om den meget nyttige Jord-Frugt Potatos at plante og bruge» (1763). Hertzberg var prest i Ullensvang i Hardanger og fortalde i seinare utgåver av skriftet at bøndene i Sunnhordland hadde teke poteta i bruk. I andre delar av landet vart poteta råvare til den geniale oppfinninga akevitt.
For å få poteta populær i Frankrike, sette Antoine-Augustin Parmentier ut væpna vakter rundt potetavlinga si og instruerte vaktene om å ta imot alle bestikkingar og late folk «stele» så mykje poteter dei ville. Det fungerte! Dette er litt same taktikk som her i Noreg, da ingen ville ete breiflabb av di dei meinte han var ein ufisk og ofseleg stygg. Da sette nokre luringar opp prisen med 100 %, og plutseleg ville alle ha. Herr Parmentier er elles mannen potetsuppa er kalla opp etter.
Kjelder: Wikipedia.org, Justfunfacts.com og Norgeshistorie.no
Matmonsen
Dagfinn Nordbø elskar mat og skriv om det i Dag og Tid. Del 13
Poteter
Kolonitida var død, mord, grådigskap, sjukdom og elende, men det kom da noko godt ut av ho: Spanske invasjonsstyrkar tok poteter med heim frå Latin-Amerika på slutten av det femtenhundretalet. Hundre år seinare var poteta den viktigaste nytteveksten i Irland, og på slutten av attenhundretalet ei essensiell kjelde til næring over heile det europeiske kontinentet, særleg i Tyskland. Men ein sjukdom på dei irske potetavlingane førte i 1840-åra til at ein million døydde, og ein million utvandra.
Det tok tid å få nordmenn til å dyrke poteter. Dei mange «potetprestane» på 1700-talet talte varmt for poteta, og mange gav ut rettleiingar. Den mest kjende var P.H. Hertzbergs «Underretning for Bønder i Norge om den meget nyttige Jord-Frugt Potatos at plante og bruge» (1763). Hertzberg var prest i Ullensvang i Hardanger og fortalde i seinare utgåver av skriftet at bøndene i Sunnhordland hadde teke poteta i bruk. I andre delar av landet vart poteta råvare til den geniale oppfinninga akevitt.
For å få poteta populær i Frankrike, sette Antoine-Augustin Parmentier ut væpna vakter rundt potetavlinga si og instruerte vaktene om å ta imot alle bestikkingar og late folk «stele» så mykje poteter dei ville. Det fungerte! Dette er litt same taktikk som her i Noreg, da ingen ville ete breiflabb av di dei meinte han var ein ufisk og ofseleg stygg. Da sette nokre luringar opp prisen med 100 %, og plutseleg ville alle ha. Herr Parmentier er elles mannen potetsuppa er kalla opp etter.
Kjelder: Wikipedia.org, Justfunfacts.com og Norgeshistorie.no
Matmonsen
Dagfinn Nordbø elskar mat og skriv om det i Dag og Tid. Del 13
Eit vanleg skjellsord for Noreg er «pottitlandet», framført på dialekt for liksom å ramme dei visstnok einfaldige, som visstnok er busette i grisgrendte strøk, og som et poteter tidleg og seint. Som om det skulle vere ein dårleg ting? For nokre år sidan gjekk det ein lågkarboepidemi over landet som også demoniserte poteta. Hatet mot karbohydrata eskalerte til ein pandemi, som heldigvis er blitt slått tilbake. Som følge til middagen slår poteta både ris og pasta langt ned i støvlane ernæringsmessig.
Sjølv er eg så utgammal at eg voks opp med potetbinge i kjellaren, på sekstitalet. Midt i storbyen til og med. Potetbingen stod ved sida av kolbingen, og det fall på meg å hente råvarene opp frå kjellaren når det var tomt. Sidan mora mi var eineforsørgar for tre born, lærte eg tidleg korleis ein vaskar potetene reine for jord i oppvaskkummen og set dei på kok. Du set kaldvasskrana på fullt og roterer potetene med handa til vatnet er heilt reint, og gnir dei gjerne litt under strålen med vatn. I dag har store delar av befolkninga knapt sett ei uvaska potet og er vande med at dei blir ubrukelege etter kort tids lagring. Butikkane er fulle av «Season»-poteter – utanlandske, glinsande og vaska poteter frå mellom anna Israel. Ofte har dei lege eksponerte for lys i butikken, og er blitt grøne og ikkje lenger etande. Varehandelens logikk seier jo at produktet skal eksponerast, og da er det ikkje så farleg om dei blir giftige. Dei er jo så pene der dei ligg.
Skal vi støtte norske bønder, må vi sjølvsagt kjøpe produkta deira. Noreg er sjølvforsynt med poteter i dag, men krava dei bortskjemde kundane har til utsjånad og storleik, gjer at fortvila potetdyrkarar må køyre tonnevis med fullt brukbare matpoteter ned i jorda igjen med traktorskuffa. Sjølv kjøpte eg uvaska poteter hos den lokale reko-ringen før jul og lagra dei i papirpose nedst i kjøleskapet. Dei er like fine enno, sjølv om dei ideelt sett skal ha noko høgare temperatur enn fire gradar.
Det finst om lag 5000 sortar på verdsbasis, så ulike som natt og dag. Vår ringerikspotet, fjellmandel og Gulløye er matskattar, alle saman, og det same gjeld dei andre sortane. Dei er alle gode til sitt bruk. Pimpernell er flott til bacalao. Ringerikspotet eller gullauge til lutefisk. Potetstappe av mandelpotet er ei delikatesse. Mange seier at ei stappe berre er så god som mengda smør du har i ho, og det er det ei viss sanning i. Kvar får unne seg det smøret dei meiner kroppen toler. Nyttar du i tillegg nyriven muskat og ein skvett fløyte, blir stappa heilt vedunderleg. Vil du toppe det enda meir, riv litt parmesan i, så kjem umamien på plass.
Å køyre potetstappe i kjøkkenmaskin har mange prøvd, og blitt ståande med ein diger porsjon lim. Poteta har så mykje stive i seg at ho ikkje lèt seg køyre i kjøkkenmaskin, til skilnad frå kålrot, pastinakk og sellerirot. Du må bruke ein handstappar, eller aller helst potetrivjernet bestemor di hadde. Du legg potetene nedi og sveivar fram flotte, tynne remser av kokt potet. Dei er enno å få tak i viss du leiter på nettet.
På nettet kan du òg finne det framifrå oppslagsverket Norsktradisjonsmat.no. Der kan du plotte inn søkeord og finne tradisjonsrike oppskrifter frå heile landet – du kan til dømes søke på rettar etter fylke (altså dei gode gammaldagse fylka frå 2019). Som denne potetsuppa frå Kvæfjord i Troms (fire porsjonar): Skrell to og ein halv kilo og skjer i bitar. Del ein stor bunt vårlauk i bitar, ein halv purre går òg fint. Kok dette mørt i ein halv liter kraft av røykt svineknoke, pluss tre buljongterningar. Køyr med stavmiksar, spe med vatn og tilset ein halv boks kremfløyte eller meir. Har du fisefine byfolk på besøk, kan du seie det er potage parmentier. For det er det dei kallar denne suppa i Frankrike. Serverer du ho kald, har ho plutseleg eit anna namn: vichyssoise. Franskmenn ville kanskje ikkje brukt kraft av svineknoke, men hønsekraft. Eg vil meine det går ut på eitt. Denne suppa er himmelsk same korleis du lagar ho!
Dagfinn Nordbø er tekstforfattar og satirikar.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Eit vanleg skjellsord for Noreg er «pottitlandet», framført på dialekt for liksom å ramme dei visstnok einfaldige, som visstnok er busette i grisgrendte strøk, og som et poteter tidleg og seint. Som om det skulle vere ein dårleg ting? For nokre år sidan gjekk det ein lågkarboepidemi over landet som også demoniserte poteta. Hatet mot karbohydrata eskalerte til ein pandemi, som heldigvis er blitt slått tilbake. Som følge til middagen slår poteta både ris og pasta langt ned i støvlane ernæringsmessig.
Sjølv er eg så utgammal at eg voks opp med potetbinge i kjellaren, på sekstitalet. Midt i storbyen til og med. Potetbingen stod ved sida av kolbingen, og det fall på meg å hente råvarene opp frå kjellaren når det var tomt. Sidan mora mi var eineforsørgar for tre born, lærte eg tidleg korleis ein vaskar potetene reine for jord i oppvaskkummen og set dei på kok. Du set kaldvasskrana på fullt og roterer potetene med handa til vatnet er heilt reint, og gnir dei gjerne litt under strålen med vatn. I dag har store delar av befolkninga knapt sett ei uvaska potet og er vande med at dei blir ubrukelege etter kort tids lagring. Butikkane er fulle av «Season»-poteter – utanlandske, glinsande og vaska poteter frå mellom anna Israel. Ofte har dei lege eksponerte for lys i butikken, og er blitt grøne og ikkje lenger etande. Varehandelens logikk seier jo at produktet skal eksponerast, og da er det ikkje så farleg om dei blir giftige. Dei er jo så pene der dei ligg.
Skal vi støtte norske bønder, må vi sjølvsagt kjøpe produkta deira. Noreg er sjølvforsynt med poteter i dag, men krava dei bortskjemde kundane har til utsjånad og storleik, gjer at fortvila potetdyrkarar må køyre tonnevis med fullt brukbare matpoteter ned i jorda igjen med traktorskuffa. Sjølv kjøpte eg uvaska poteter hos den lokale reko-ringen før jul og lagra dei i papirpose nedst i kjøleskapet. Dei er like fine enno, sjølv om dei ideelt sett skal ha noko høgare temperatur enn fire gradar.
Det finst om lag 5000 sortar på verdsbasis, så ulike som natt og dag. Vår ringerikspotet, fjellmandel og Gulløye er matskattar, alle saman, og det same gjeld dei andre sortane. Dei er alle gode til sitt bruk. Pimpernell er flott til bacalao. Ringerikspotet eller gullauge til lutefisk. Potetstappe av mandelpotet er ei delikatesse. Mange seier at ei stappe berre er så god som mengda smør du har i ho, og det er det ei viss sanning i. Kvar får unne seg det smøret dei meiner kroppen toler. Nyttar du i tillegg nyriven muskat og ein skvett fløyte, blir stappa heilt vedunderleg. Vil du toppe det enda meir, riv litt parmesan i, så kjem umamien på plass.
Å køyre potetstappe i kjøkkenmaskin har mange prøvd, og blitt ståande med ein diger porsjon lim. Poteta har så mykje stive i seg at ho ikkje lèt seg køyre i kjøkkenmaskin, til skilnad frå kålrot, pastinakk og sellerirot. Du må bruke ein handstappar, eller aller helst potetrivjernet bestemor di hadde. Du legg potetene nedi og sveivar fram flotte, tynne remser av kokt potet. Dei er enno å få tak i viss du leiter på nettet.
På nettet kan du òg finne det framifrå oppslagsverket Norsktradisjonsmat.no. Der kan du plotte inn søkeord og finne tradisjonsrike oppskrifter frå heile landet – du kan til dømes søke på rettar etter fylke (altså dei gode gammaldagse fylka frå 2019). Som denne potetsuppa frå Kvæfjord i Troms (fire porsjonar): Skrell to og ein halv kilo og skjer i bitar. Del ein stor bunt vårlauk i bitar, ein halv purre går òg fint. Kok dette mørt i ein halv liter kraft av røykt svineknoke, pluss tre buljongterningar. Køyr med stavmiksar, spe med vatn og tilset ein halv boks kremfløyte eller meir. Har du fisefine byfolk på besøk, kan du seie det er potage parmentier. For det er det dei kallar denne suppa i Frankrike. Serverer du ho kald, har ho plutseleg eit anna namn: vichyssoise. Franskmenn ville kanskje ikkje brukt kraft av svineknoke, men hønsekraft. Eg vil meine det går ut på eitt. Denne suppa er himmelsk same korleis du lagar ho!
Dagfinn Nordbø er tekstforfattar og satirikar.
Fleire artiklar
Foto via Wikipedia Commons
«Ørjasæter var fyrst god ven med diktarbroren sin frå Gudbrandsdalen, men så fekk han høyre ting om Aukrust som skar han 'gjenom hjarte som eit tvieggja sverd'.»
Han heitte John Guillot, men skifta namn til Johnnie Allan og blei pub-rockar.
Arkivet: For tida framstår ikkje USA som det lova landet, men hausten for 50 år sidan var Elvis Presley på hitlistene i USA og England med «Promised Land»
Mogleg trasé for jarnbane mellom Narvik eller Bjørnfjell til Tromsø.
«Tanken om å realisera tog til Tromsø gjennom Sverige er på ingen måte ny.»
Daniel Sommer, Johannes Lundberg og Arve Henriksen.
Foto: Kristin Lidell
Fint nordisk samarbeid
Her er det ikkje spor av langhalm.
Polakkane er skumle bridgespelarar. Her frå avslutningsseremonien under World Bridge Games i Buenos Aires nyleg.
Foto: Poli Zolto / World Bridge Federation
Dąbrowskis masurka
For to veker sidan vann Polen gull i det som uformelt blir kalla bridgens olympiade, i Buenos Aires.