De aller fleste mennesker ønsker andre godt, de vil at folk skal ha gode liv. Dette gjelder også for personer som opplever kjønnsinkongruens.
Over flere år har debatten rast om hva som er riktig behandling av personer som opplever utfordringer knyttet til kjønn og identitet. Veldig ofte er temperaturen veldig høy, og mange opplever at det er vanskelig å uttale seg, mange frykter for konsekvensene det kan utløse.
Dette er noe nesten alle som har deltatt i ordskiftet, har gitt uttrykk for. Men frykten kan ikke stoppe debatten. Debatten må leve, men med gode argumentasjoner og respekt. Nettopp dette gjør Per Andres Todal i Dag og Tid. 24. mars i «Ingen magisk medisin». Der han har en grundig gjennomgang av flere viktige perspektiver i denne debatten.
Det er viktig å understreke at debatten om behandling av kjønnsinkongruens er kompleks og berører mange følsomme temaer. Det er også viktig å anerkjenne at det er ulike perspektiver og meninger om hva som er den beste tilnærmingen til behandling. Grovt sett kan man skille tilnærmingene i to linjer.
I den første linjen har vi dem som mener at informasjonen og kunnskapen som finnes, er tilstrekkelig til å gå inn for en modell basert på informert samtykke. I en slik modell er det pasientens opplevelse som er førende. Det vil si, pasientene vet best hva som er riktig behandling for dem selv. Det er ikke opp til fagpersonen å stille spørsmål rundt opplevelsen eller opprinnelsen til opplevelsen. Fagpersonens oppgave er å veilede og gi pasienten råd i forløpet. Det vil si at det er pasientene som bestemmer hvilken behandling de vil ha.
I den andre linjen finner vi dem som mener at vi må gå varsomt frem, og som mener at vi har for lite kunnskap på feltet for å kunne legge behandlingen ned til første linje, det vil si fastleger. De i denne bolken mener det er viktig å se på flere faktorer som kan utløse en opplevelse av kjønnsinkongruens/kjønnsdysfori. Med flere innganger inn til opplevelsen av kjønnsinkongruens, kan det også være flere behandlingsmuligheter, ikke alle er medisinske. Det er viktig å bruke tid, både for pasienten og fagpersonen, for å bli kjent og for å utforske hva som er grunnlaget for kjønnsdysforien, og hva som vil være til best mulig hjelp for pasienten.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.