«Giverlandsgruppen kan styrke palestinske institusjoner»

Publisert Sist oppdatert

I Dag og Tid 16. mai spør Anna Loppacher hvordan UiT Norges arktiske universitet i holdning og handling kan vise sterkere solidaritet med akademikere og akademiske institusjoner i Gaza, legge press på Israel og støtte ansatte og studenter som er direkte berørt av krigen i Gaza. Mye er allerede formidlet i møter og svar på brev fra Students for Palestine, som Loppacher skriver på vegne av. Vi bidrar gjerne til ordskiftet også i Dag og Tid.

Situasjonen i Gaza krever kollektiv og koordinert innsats, både nasjonalt og internasjonalt. Slik får vi best gjennomslag. UiT arbeider derfor gjennom Universitets- og høyskolerådet (UHR), som organiserer 32 norske universiteter og høyskoler. Få uker etter krigsutbruddet gikk UHR sammen om å fordømme brudd på folkeretten og kreve at sivile må skjermes, og at tilgang på humanitær bistand må sikres. Erklæringen fra UHR peker særskilt på Safe School-deklarasjonen, som Norge har ledet arbeidet med, og ber om at denne respekteres. Formålet med deklarasjonen er å beskytte utdanning under væpnede konflikter.

Nylig oppfordret UHR det norske utenriksdepartementet til å utøve press for at akademikere under Scholars at Risk-programmet skal kunne forlate Gaza trygt. UiT tar imot internasjonale studenter og vitenskapelig ansatte gjennom ordningene Students at Risk og Scholars at Risk, men så langt ser det ut som israelske og egyptiske myndigheter hindrer akademikere og studenter å forlate Gaza.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement