Gledelige eller truende varmerekorder?
Folk kosar seg i sola på Operastranda i Oslo.
Foto: Javad Parsa / NTB
Takk til journalist Per Anders Todal for artikkelen han hadde i Dag og Tid 31. mai. Den hadde overskriften «Det vi snakker om når vi snakker om vêret», med «Skal vi gle oss eller uroe over oss over dei norske varmerekordane denne våren?» som ingress. Selv om jeg er veldig uenig i noe av det Todal skriver, får han i alle fall godt fram at det kan være ulike syn på årsakene til vær- og klimavariasjoner. Og slik må det være, ellers har mediene misbrukt sin makt.
Ja, mai i år har vært varm, men selv om årets mai var varmere enn normalt, er jeg ikke enig med statsmeteorolog Terje Walløe (som det henvises til i artikkelen) når han finner denne temperaturen oppsiktsvekkende. Klimaet og klodens temperaturer er på ingen måte lineære størrelser som kan beregnes. De er i høyeste grad for komplekse størrelser til å kunne forutsies for et lengre tidsrom.
Dessuten er det slett ikke uvanlig at vi har en varmeperiode på ei uke eller så i mai måned. Årets sommer kan fort bli kjøligere enn mai.
Ingen, absolutt ingen, kan forutsi klodens gjennomsnittstemperatur om 100 år. Det kan heller ikke såkalte klimaforskere, som ofte ser ut til å lage forhåndskonklusjoner ut fra politiske trender uten å lytte til hva klimahistorien forteller oss. Om hundre år kan temperatuten like gjerne ha sunket tre grader som at den har steget tre grader. Det første vil – slik klimahistorien viser – bety død og fordervelse, det andre mer mat og velstand. Vi får bare håpe at det blir lenge til starten på neste istid!
Ellers må vi ikke glemme at tidsperspektivet er veldig viktig når det gjelder alle slags rekorder, enten det dreier seg om idrett eller vær og klima. I en fersk idrettsgren kan det bli satt nye rekorder titt og ofte, og temperaturmålinger er også ferske når vi ser dem i et klimahistorisk perspektiv. Det blir helt meningsløst å si varmeste, våteste eller villeste noensinne når målingene kun har pågått et par hundre år. Derfor blir et sitat fra MDG-politiker Eivind Trædal litt tøvete: «Varmt vær er en gladnyhet, varmerekord er ikke en gladnyhet.»
All temperaturøkning med påfølgende økning av planter, og dermed mat, til en økende befolkning er en god nyhet! Selv om økningen går over den politiske og hypotetiske 1,5-gradersgrensen.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.