Palestinakonflikten
Hvorfor nevnes ikke Balfour-erklæringen?
Kritikk av Israels krigføring blir av mange sett på som antisemittisme og støtte til Hamas. Dag og Tid har viet mye spalteplass til temaet. Det er åpenbart sterk uenighet om hva som er riktig og rettferdig. Mange av Israels sterkeste støttespillere går tilbake til Bibelen og påpeker at Israel har en gudegitt rett til hele området.
Jeg har forsøkt å lete i den mer moderne historien og støter stadig på Balfour-erklæringen fra 1917. På dette tidspunkt hadde tyrkerne (Det osmanske riket) regjert over hele Palestina i 400 år. Etter første verdenskrig tok britene over kontrollen over Palestina som et «mandatområde». Det hører med til historien at britene hadde inngått en avtale og fått omfattende militær hjelp av araberne til å nedkjempe tyrkerne, mot et løfte om arabisk selvstyre i området.
En sentral person var den britiske offiseren Thomas Edward Lawrence («Lawrence of Arabia»). Det som imidlertid skjedde, var at den britiske utenriksministeren Arthur Balfour skrev et brev til lederen i den engelske sionistbevegelsen, Walter Rothschild, hvor han sa at den britiske regjeringen «view with favor the establishment in Palestine of a national home for the jewish people».
Men han formulerte også en uttrykkelig forutsetning: «It being clearly understood that nothing shall be done which may prejudice the civil and religious rights of existing non-jewish communities in Palestine.»
Sionistbevegelsen startet for alvor på slutten av 1800-tallet, og i 1917 var det allerede 85.000 jøder i området, av en total populasjon på knapt 700.000 – det store flertallet muslimer. Balfour-erklæringen utløste en sterkt økende immigrasjon til området, og på slutten av 1930-tallet var det over 400.000 jøder av en total populasjon på 1,8 millioner (Store norske leksikon).
Det er lett å forstå hvorfor dette skjedde, med den økende nasjonalismen og antisemittismen i Europa, og det tragiske faktum at alle land (inkludert USA og Norge) nektet å ta imot jøder som ville ut fra Tyskland og Østerrike. Men araberne i området følte seg naturlig nok sveket av britene og de allierte med de løfter som var gitt. Det ble et omfattende arabisk opprør fra 1936 til 1939.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.