Mat

Røykt magi

Det er éin ting mange kulturar i store delar av verda har kome fram til som sanning, og det er at det er ein særs god idé å røykje kjøt.

Ti millionar egg kan ikkje ta feil.
Ti millionar egg kan ikkje ta feil.Ti millionar egg kan ikkje ta feil.
Publisert

Det er ikkje mykje vi menneske er einige om. Det er berre å gløtte innom nyhenda. Vi kranglar om alt og ingenting. Men det er éin ting som mange kulturar i store delar av verda har kome fram til som sanning, og det er at det er ein særs god idé å røykje kjøt.

I byrjinga røykte me kjøtet for å gjere det meir haldbart. Røyken fekk ned bakterieveksten og gjorde det mogleg å konservere kjøtet så det heldt seg lenge i forrådet. Det finst ikkje tal på alle dei revar som har lurt seg inn i stabburet vinterstid, for der å oppdage at dei smarte menneska hadde hengt spekeskinkene, røykjeflesket og pølsene høgt oppunder taket med tau.

Då vi fekk høve til å kjøle maten, heldt vi likevel fram med røykinga, for sjølv om dei moderne tidene gav oss flust med eksotiske krydder i skåpet, var det lite som kunne konkurrere med den genuine røyksmaken. I dag kan du sjølvsagt få kjøpt røyksmak på flaske – ei kjapp løysing for dei som plutseleg får lyst til å jazze opp gryteretten sin.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement