JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kultur

Gulrot

Kvifor gule røter er oransje og fundamentalisme sjeldan særleg sunt.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Blabla

Blabla

Blabla

Blabla

3663
20170303
3663
20170303

Gladnyheit: Det er framleis norske gulrøter i så å seie alle butikkar! Ikkje heilt så kult er det at eg brukar eit av dei tre utropsteikna eg har tilgjengeleg i min karriere på det, men ganske fint likevel, med tanke på at dei kom opp av jorda for fem månader sidan.

Historia om den moderne gulrota byrjar, som så mange andre historier, i Sentral-Asia ein stad for over 1000 år sidan. Då voks gulrota vilt, var monaleg mykje mindre enn i dag – og i heilt andre fargar: Dei var kvite, gule og lilla. Oransje gulrøter er ei europeisk nyvinning, som mest truleg dukka opp ein gong på 1500-talet. Men kvifor er gulrøter oransje?

Det er faktisk rarare enn det i utgangspunktet høyrest ut som. Den oransje fargen er karotenoid – særleg alfa- og beta-karoten. Vi menneske brukar karotenoid til å setje saman A-vitamin i kroppane våre, men plantene brukar dei til å fange lys: Dei er ein del av fotosyntesen. Og difor har dei eigentleg ingen funksjon i sjølve gulrota – som bur under jorda, og skal lagre, ikkje fange energi.

Ferdig kartlagt rot

Kring 400 år etter den oransje gulrota såg dagens lys, har ho fått kartlagt heile genomet sitt. I det genomet har forskarar mellom anna isolert to gen som skil kvite frå oransje gulrøter (for særleg interesserte har gena fått namna Y og DCAR–032551), og begge to er recessive. Gulrota treng altså to av begge gen for å verte oransje.

Med andre ord må det ein eller annan stad ha vore ein eller annan som verkeleg har villa ha oransje gulrøter – og det har det vore: Kven er det mest oransje folkeslaget i Europa? Jau, sjølvsagt, nederlendarane. Den populære oppfatninga er at nederlandske gulrotbønder skal ha dyrka oransje gulrøter som ein hyllest til deira frigjeringshelt Willem van Oranje – opphavet til dagens nederlandske kongeslekt. Denne historiske hyllesta lever godt på folkemunne og som identitetsskapar, men er ikkje historisk dokumentert. Det er det derimot at oransje gulrøter vart sett ned på i historiske fasar der van Oranje-slekta ikkje stod så sterkt.

Som vi var inne på, kunne verre ting ha skjedd enn at gulrota fann sin botnfarge: Dei oransje gulrøtene gav oss, og gjev oss framleis, ei ekstra A-vitamininnsprøyting. A-vitamin verkar på syn, hud, vekst og immunsystem, så her er det berre å knaske rå gulrot så mykje ein kan – sidan vitamin gjer seg best i si opphavlege form. Eller?

Ikkje ein allmenn regel

Det breier seg ei «raw food»-rørsle utover landet som ynskjer å fortelje oss at alt er betre og meir næringsrikt i si opphavlege form. Knekkebrød bør tørkast, ikkje steikjast, korn spirast, ikkje kokast, mjølk syrnast, ikkje pasteuriserast, og grønsaker etast slik dei er. Den teorien kan ha noko føre seg ved enkelte høve. C-vitamin bør til dømes ikkje varmast opp for mykje, men det bør ikkje allmenngjerast: Det er meir tilgjengeleg A-vitamin og meir kalsium, jern og fosfor i ei kokt gulrot enn i ei rå. Årsaka er rett og slett at mange næringsstoff er for hardt bundne saman til at fordøyingssystemet vårt klarar å rive dei frå kvarandre aleine: Systemet treng hjelp av ei lita forkoking.

Om du vel å trene tennene på å ete gulrota rå, er det sjølvsagt ingen som skal kritisere deg for det heller. Gulrota har noko godt å kome med i alle variantar. No har til og med dei gule, lilla og kvite gamlingane funne vegen attende til butikkane – for dei som føretrekkjer å ikkje støtte den nederlandske kongefamilien eller berre vil ha litt variasjon i gulrotfamilien.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Gladnyheit: Det er framleis norske gulrøter i så å seie alle butikkar! Ikkje heilt så kult er det at eg brukar eit av dei tre utropsteikna eg har tilgjengeleg i min karriere på det, men ganske fint likevel, med tanke på at dei kom opp av jorda for fem månader sidan.

Historia om den moderne gulrota byrjar, som så mange andre historier, i Sentral-Asia ein stad for over 1000 år sidan. Då voks gulrota vilt, var monaleg mykje mindre enn i dag – og i heilt andre fargar: Dei var kvite, gule og lilla. Oransje gulrøter er ei europeisk nyvinning, som mest truleg dukka opp ein gong på 1500-talet. Men kvifor er gulrøter oransje?

Det er faktisk rarare enn det i utgangspunktet høyrest ut som. Den oransje fargen er karotenoid – særleg alfa- og beta-karoten. Vi menneske brukar karotenoid til å setje saman A-vitamin i kroppane våre, men plantene brukar dei til å fange lys: Dei er ein del av fotosyntesen. Og difor har dei eigentleg ingen funksjon i sjølve gulrota – som bur under jorda, og skal lagre, ikkje fange energi.

Ferdig kartlagt rot

Kring 400 år etter den oransje gulrota såg dagens lys, har ho fått kartlagt heile genomet sitt. I det genomet har forskarar mellom anna isolert to gen som skil kvite frå oransje gulrøter (for særleg interesserte har gena fått namna Y og DCAR–032551), og begge to er recessive. Gulrota treng altså to av begge gen for å verte oransje.

Med andre ord må det ein eller annan stad ha vore ein eller annan som verkeleg har villa ha oransje gulrøter – og det har det vore: Kven er det mest oransje folkeslaget i Europa? Jau, sjølvsagt, nederlendarane. Den populære oppfatninga er at nederlandske gulrotbønder skal ha dyrka oransje gulrøter som ein hyllest til deira frigjeringshelt Willem van Oranje – opphavet til dagens nederlandske kongeslekt. Denne historiske hyllesta lever godt på folkemunne og som identitetsskapar, men er ikkje historisk dokumentert. Det er det derimot at oransje gulrøter vart sett ned på i historiske fasar der van Oranje-slekta ikkje stod så sterkt.

Som vi var inne på, kunne verre ting ha skjedd enn at gulrota fann sin botnfarge: Dei oransje gulrøtene gav oss, og gjev oss framleis, ei ekstra A-vitamininnsprøyting. A-vitamin verkar på syn, hud, vekst og immunsystem, så her er det berre å knaske rå gulrot så mykje ein kan – sidan vitamin gjer seg best i si opphavlege form. Eller?

Ikkje ein allmenn regel

Det breier seg ei «raw food»-rørsle utover landet som ynskjer å fortelje oss at alt er betre og meir næringsrikt i si opphavlege form. Knekkebrød bør tørkast, ikkje steikjast, korn spirast, ikkje kokast, mjølk syrnast, ikkje pasteuriserast, og grønsaker etast slik dei er. Den teorien kan ha noko føre seg ved enkelte høve. C-vitamin bør til dømes ikkje varmast opp for mykje, men det bør ikkje allmenngjerast: Det er meir tilgjengeleg A-vitamin og meir kalsium, jern og fosfor i ei kokt gulrot enn i ei rå. Årsaka er rett og slett at mange næringsstoff er for hardt bundne saman til at fordøyingssystemet vårt klarar å rive dei frå kvarandre aleine: Systemet treng hjelp av ei lita forkoking.

Om du vel å trene tennene på å ete gulrota rå, er det sjølvsagt ingen som skal kritisere deg for det heller. Gulrota har noko godt å kome med i alle variantar. No har til og med dei gule, lilla og kvite gamlingane funne vegen attende til butikkane – for dei som føretrekkjer å ikkje støtte den nederlandske kongefamilien eller berre vil ha litt variasjon i gulrotfamilien.

Siri Helle

Det breier seg ei

«raw food»-rørsle

utover landet som

ynskjer å fortelje oss

at alt er betre og meir

næringsrikt i si

opphavlege form.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Brukarstyrt personleg assistanse (BPA) er eit viktig likestillingsverkemiddel.

Brukarstyrt personleg assistanse (BPA) er eit viktig likestillingsverkemiddel.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ordskifte

Grunn til uro

Ikkje berre er leiande norske politikarar og dei største partia lite opptekne av rettane til menneske med nedsett funksjonsevne; også statlege forvaltningsorgan, til dømes Pasientskadenemnda, praktiserer lovverket på diskriminerande vis.

Carl Aasland Jerstad
Brukarstyrt personleg assistanse (BPA) er eit viktig likestillingsverkemiddel.

Brukarstyrt personleg assistanse (BPA) er eit viktig likestillingsverkemiddel.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ordskifte

Grunn til uro

Ikkje berre er leiande norske politikarar og dei største partia lite opptekne av rettane til menneske med nedsett funksjonsevne; også statlege forvaltningsorgan, til dømes Pasientskadenemnda, praktiserer lovverket på diskriminerande vis.

Carl Aasland Jerstad
Gaute Heivoll har vunne Brageprisen, blant andre prisar, sidan han debuterte i 2002.

Gaute Heivoll har vunne Brageprisen, blant andre prisar, sidan han debuterte i 2002.

Foto: Monika Holand Bøe

BokMeldingar

Eit solid stykke arbeid

Gaute Heivoll skriv storslått om dei små tinga og smålåtent om dei store.

Ingvild Bræin
Gaute Heivoll har vunne Brageprisen, blant andre prisar, sidan han debuterte i 2002.

Gaute Heivoll har vunne Brageprisen, blant andre prisar, sidan han debuterte i 2002.

Foto: Monika Holand Bøe

BokMeldingar

Eit solid stykke arbeid

Gaute Heivoll skriv storslått om dei små tinga og smålåtent om dei store.

Ingvild Bræin

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis