JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå matfatetKunnskap

Olivenolje

Jomfruer veit visst ikkje alltid å ta seg betalt.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Flytande gull: Få ting er så godt som olivenolje – om han er rette typen.

Flytande gull: Få ting er så godt som olivenolje – om han er rette typen.

Foto: Pxhere.com

Flytande gull: Få ting er så godt som olivenolje – om han er rette typen.

Flytande gull: Få ting er så godt som olivenolje – om han er rette typen.

Foto: Pxhere.com

4180
20241025
4180
20241025

Skal du ete heilnorsk i vinter? Det er fleire grunnar til at eg ikkje kjenner meg tøff nok til å hive meg på den heiderlege trenden med det fyrste. Viktigast er sjølvsagt kaffi. Men sitron òg – eg elskar både skal, saft og fruktkjøt. Sjokolade og sukker er tøffe offer – men kanskje, likevel, er det feittet som gjer det heile umogleg. For sjølv om eg elskar norsk smør, kan det verken samanliknast med eller erstattast av ein god olivenolje.

At olivenolje er kongen av matfeitt, er det liten tvil om – sjølv om det vert produsert meir enn ti gonger så mykje raps- som olivenolje i verda i løpet av eit år – eller kanskje nettopp difor. Olivenolje har i stor grad halde på identiteten sin som eit kvalitetsprodukt med terroir og regional identitet.

«'Extra virgin', desse små orda inneheld mykje meir enn berre fein­schmekkeri.»

Ja, så vane har vi vorte med at det står «spansk», «italiensk», «gresk» og/eller «extra virgin» på olivenoljeflaska, at vi ikkje tenkjer over at det svært sjeldan står noko liknande på flaskene med rapsolje eller solsikkeolje, sjølv om det sikkert også her, på eit tidspunkt i prosessen, fanst smaksskilnader som kunne vore selde til ein kunde om marknaden for slikt eksisterte.

Den marknaden finst ikkje for raps- og solsikkeolje. Men marknaden for smaksrik olivenolje, han finst faktisk. Her er mangfaldet så stort at det kan vere vanskeleg å vite kva ein skal velje. Er olivenoljen til 400 kroner literen dobbelt så god som oljen til 200 kroner literen? Det er nærast umogleg å vite før ein har smakt. Syn meg den kjededaglegvarebutikken som lèt kundane smake på olivenoljen sin før dei kjøper han, og eg skal garantere den kjøpmannen eit dobbeltsidig portrettintervju her i avisa.

Med korken på

Inntil vidare får vi halde oss til den kvalitetsskilnaden vi kan vurdere utan å opne flaska: om olivenoljen er extra virgin eller ikkje.

For desse små orda inneheld mykje meir enn berre feinschmekkeri. Skilnaden mellom extra virgin og ikkje-extra virgin olivenolje er, reint faktisk, som natt og dag.  

Ein virgin olivenolje – eller jomfruolje – er ein olivenolje som er pressa utelukkande med mekanisk kraft. Det inneber at oljen aldri kjem over 27 grader celsius – noko som i sin tur sørgjer for at alle smaks-, lukt- og næringsstoff i oljen vert bevarte. At oljen er extra virgin, er ei kvalitetsnemning – jomfruolje vert lukt- og smakstesta for å slå fast om han har aromaen som skal til for å seljast som extra virgin.

Og så har vi resten. Det er olje som er pressa med ekstra trykk og ekstra varme – såkalla raffinert olje. Med desse metodane får ein meir olje ut av kvar oliven – med andre ord er det ein fornuftig prosess – til sitt bruk.

Ein raffinert olivenolje smakar om lag ingenting samanlikna med ein jomfruolje. Men han har høgare røykpunkt, noko som gjer han til eit sunnare, betre og – skulle vi tru – billegare val å bruke i steikepanna.

Billegare og betre

For det er liten tvil om at extra virgin olivenolje er eit produkt av høgare kvalitet og større verdi enn ein raffinert olivenolje. Difor skulle vi tru han kosta meir. Men slik er det visst ikkje alltid, på langt nær.

Reisa mi byrjar på Coop, der eg finn spansk Extra Virgin Olivenolje til 206 kroner per liter – rett ved sida av Coop Olivenolje, ei blanding av raffinert olje og jomfruolje – til 240 kroner per liter. Dei to flaskene er frå same spanske produsent.

Hjå Spar finn eg italiensk, økologisk extra virgin olivenolje under merkenamnet Vilje til 238 kroner per liter – eller eg kan betale 61 kroner meir, 298 kroner, for Ybarra olivenolje, som inneheld 85 prosent raffinert olje og 15 prosent jomfruolje.

Og det heile gjentek seg hjå oda.com, som deler utvalet til Rema 1000: Ein italiensk extra virgin-olje seld under merkenamnet til Rema 1000 kostar 176 kroner per liter, medan blandingsoljen frå Ybarra vert seld for 190 kroner per liter.

Desse blandingane er ikkje berre dyre, dei er temmeleg ubrukelege òg: Den raffinerte overvekta gjev lite smak, medan det jomfruelege innslaget nok kan tulle litt med røykpunktet. Fullstendig meiningslaust prislureri. Kort og godt: Styr unna.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Skal du ete heilnorsk i vinter? Det er fleire grunnar til at eg ikkje kjenner meg tøff nok til å hive meg på den heiderlege trenden med det fyrste. Viktigast er sjølvsagt kaffi. Men sitron òg – eg elskar både skal, saft og fruktkjøt. Sjokolade og sukker er tøffe offer – men kanskje, likevel, er det feittet som gjer det heile umogleg. For sjølv om eg elskar norsk smør, kan det verken samanliknast med eller erstattast av ein god olivenolje.

At olivenolje er kongen av matfeitt, er det liten tvil om – sjølv om det vert produsert meir enn ti gonger så mykje raps- som olivenolje i verda i løpet av eit år – eller kanskje nettopp difor. Olivenolje har i stor grad halde på identiteten sin som eit kvalitetsprodukt med terroir og regional identitet.

«'Extra virgin', desse små orda inneheld mykje meir enn berre fein­schmekkeri.»

Ja, så vane har vi vorte med at det står «spansk», «italiensk», «gresk» og/eller «extra virgin» på olivenoljeflaska, at vi ikkje tenkjer over at det svært sjeldan står noko liknande på flaskene med rapsolje eller solsikkeolje, sjølv om det sikkert også her, på eit tidspunkt i prosessen, fanst smaksskilnader som kunne vore selde til ein kunde om marknaden for slikt eksisterte.

Den marknaden finst ikkje for raps- og solsikkeolje. Men marknaden for smaksrik olivenolje, han finst faktisk. Her er mangfaldet så stort at det kan vere vanskeleg å vite kva ein skal velje. Er olivenoljen til 400 kroner literen dobbelt så god som oljen til 200 kroner literen? Det er nærast umogleg å vite før ein har smakt. Syn meg den kjededaglegvarebutikken som lèt kundane smake på olivenoljen sin før dei kjøper han, og eg skal garantere den kjøpmannen eit dobbeltsidig portrettintervju her i avisa.

Med korken på

Inntil vidare får vi halde oss til den kvalitetsskilnaden vi kan vurdere utan å opne flaska: om olivenoljen er extra virgin eller ikkje.

For desse små orda inneheld mykje meir enn berre feinschmekkeri. Skilnaden mellom extra virgin og ikkje-extra virgin olivenolje er, reint faktisk, som natt og dag.  

Ein virgin olivenolje – eller jomfruolje – er ein olivenolje som er pressa utelukkande med mekanisk kraft. Det inneber at oljen aldri kjem over 27 grader celsius – noko som i sin tur sørgjer for at alle smaks-, lukt- og næringsstoff i oljen vert bevarte. At oljen er extra virgin, er ei kvalitetsnemning – jomfruolje vert lukt- og smakstesta for å slå fast om han har aromaen som skal til for å seljast som extra virgin.

Og så har vi resten. Det er olje som er pressa med ekstra trykk og ekstra varme – såkalla raffinert olje. Med desse metodane får ein meir olje ut av kvar oliven – med andre ord er det ein fornuftig prosess – til sitt bruk.

Ein raffinert olivenolje smakar om lag ingenting samanlikna med ein jomfruolje. Men han har høgare røykpunkt, noko som gjer han til eit sunnare, betre og – skulle vi tru – billegare val å bruke i steikepanna.

Billegare og betre

For det er liten tvil om at extra virgin olivenolje er eit produkt av høgare kvalitet og større verdi enn ein raffinert olivenolje. Difor skulle vi tru han kosta meir. Men slik er det visst ikkje alltid, på langt nær.

Reisa mi byrjar på Coop, der eg finn spansk Extra Virgin Olivenolje til 206 kroner per liter – rett ved sida av Coop Olivenolje, ei blanding av raffinert olje og jomfruolje – til 240 kroner per liter. Dei to flaskene er frå same spanske produsent.

Hjå Spar finn eg italiensk, økologisk extra virgin olivenolje under merkenamnet Vilje til 238 kroner per liter – eller eg kan betale 61 kroner meir, 298 kroner, for Ybarra olivenolje, som inneheld 85 prosent raffinert olje og 15 prosent jomfruolje.

Og det heile gjentek seg hjå oda.com, som deler utvalet til Rema 1000: Ein italiensk extra virgin-olje seld under merkenamnet til Rema 1000 kostar 176 kroner per liter, medan blandingsoljen frå Ybarra vert seld for 190 kroner per liter.

Desse blandingane er ikkje berre dyre, dei er temmeleg ubrukelege òg: Den raffinerte overvekta gjev lite smak, medan det jomfruelege innslaget nok kan tulle litt med røykpunktet. Fullstendig meiningslaust prislureri. Kort og godt: Styr unna.

Siri Helle

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis