Frå matfatet
Ytrefilet av svin
Gje grisen salt, ikkje vatn.
Ein svinekotelett – eller ytrefilet med bein på.
Foto: Wikimedia Commons
Når dukka produktet ytrefilet av svin opp i norske daglegvarehyller? Eg har ikkje svaret, eg meiner berre at det produktet ikkje fanst då eg var lita – medan det no er å finne i så å seie kvar einaste kjøthylle.
Det eg derimot veit, er at det ikkje inneber at vi ikkje har ete ytrefilet av svin tidlegare. Det vil berre seie at vi har ete han i ei anna form, under eit anna namn: For kva er ein ytrefilet av svin, om ikkje ein svinekotelett utan bein?
Kjapt krasjkurs i dyrerygg: Ryggrada er sett saman av virvlar, og kvar av desse virvlane har ein torntapp (som stikk opp) og ein tverrtagg (som stikk ut på kvar side). Ytrefileten ligg mellom torntappen og tverrtaggen. Altså har dyret ein ytrefilet på kvar side av ryggrada. Dersom slaktaren skjer laus ryggrada frå grisen med bein og filet på, for deretter å skjere skiver på tvers mellom kvar ryggvirvel, får vi svinekotelettar. Dersom han i staden skjer fileten laus frå beinet, får vi beinfri ytrefilet.
Kjøtet er med andre ord det same – om du vil, kan du kjøpe svinekotelettar, skjere vekk beinet og vips så har du skiver av ytrefilet.
Pengar å spare
Det er til og med ting som kan tyde på at det er pengar å spare på å gjere nett det. På Spar kan du til dømes kjøpe svinekotelettar til 109 kroner per kilo, eller du kan betale 223 kroner per kilo ytrefilet av svin i skiver frå Folkets.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.