Frå matfatet

Genmodifisert mat

GMO har andre problem enn vår norske helse.

Dette mennesket protesterer ikkje mot genmodifisert matproduksjon fordi det gjer henne sjuk, men fordi det kan gjere verda sjuk.
Dette mennesket protesterer ikkje mot genmodifisert matproduksjon fordi det gjer henne sjuk, men fordi det kan gjere verda sjuk.
Publisert Sist oppdatert

Nyhendebiletet er uføreseieleg for tida. Ein ting er det ørvesle ikkje-krigsnålauget, det er forståeleg. Nei, eg snakkar om kva som slepp gjennom det nålauget. Kor mykje merksemd det får når ein Hollywood-kjendis smekkar til ein annan. Eller: Kva som får merksemd fordi det på ein eller annan måte kan lenkast mot krigen.

Det var NRK som trudde dei sleppte ei bombe førre veke. «Ukraina-krigen utfordrer Norges nei til genmodifisert mais» var hovudsak i nyhendoppsummeringa på morgonkvisten. I røynda hadde dei berre funne ein professor som var viljug til å seie at dersom importen av mais frå Ukraina stoppar, kan vi verte nøydde til å importere genmodifisert mais.

Sjølv om journalistane bak saka prøver alt dei kan å få det til å høyrast ut som om det er vi menneske som skal ete maisen – gjennom å bruke maisinnehaldande rettar som taco og gryterett som døme – må dei innrømme at det er mais til kraftfôr til dyr det dreier seg om her.

Nyhendenedskaleringa stoppar likevel ikkje her. For det som gjer det heile endå mindre imponerande, er at vi i praksis alt har gjort dette i årevis.

Eit nyttelaust forbod

Vi har forbod mot import av genmodifiserte organismar (GMO) til Noreg. Men dette forbodet gjeld berre i eitt ledd – det som er direkte genmodifisert. Å importere næringsmiddel som er produserte med utgangspunkt i GMO, er altså ikkje forbode, men derimot heilt lovleg – og vert gjort kvar einaste dag.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement