Frå matfatet

Biodynamisk jordbruk: Det kan høyrast skummelt ut, men handlar kanskje mest om at ting skal gå i ring.

Vindruer på garden til vinmakaren Nicolas Joly som driv biodynamisk. Her er ei marihøne som kryp på druene.
Vindruer på garden til vinmakaren Nicolas Joly som driv biodynamisk. Her er ei marihøne som kryp på druene.
Publisert

Visste du at det går føre seg eit hundreårsjubileum i verdas matproduksjon for tida? Nei, at det biodynamiske jordbruket feirar hundre år, får nok ikkje særleg mykje merksemd verken i medium eller i næringa som heilskap.

Like fullt er det altså i 2024 eitt hundreår sidan ei gruppe bønder som var uroa over auken i førekomsten av sjukdommar og resistens blant både planter og dyr, tok med seg uroa si til den austerrikske filosofen Rudolf Steiner – best kjend som grunnleggar av antroposofien og waldorfpedagogikken som ligg til grunn for steinerskulane.

Men Steiner interesserte seg i høgste grad også for jordbruk, og han svara raskt og omfattande: Alt same året presenterte han ei rekke på åtte føredrag som saman utgjorde ein heilskapleg dyrkingspraksis sentrert om krinslaupa i naturen. Føredraga vart seinare publiserte som «Landbrukskursa» og er framleis retningslinjene biodynamiske bønder driv etter den dag i dag.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement