Frå matfatet
Biodynamisk jordbruk: Det kan høyrast skummelt ut, men handlar kanskje mest om at ting skal gå i ring.
Vindruer på garden til vinmakaren Nicolas Joly som driv biodynamisk. Her er ei marihøne som kryp på druene.
Foto: Berit Keilen / NTB
Visste du at det går føre seg eit hundreårsjubileum i verdas matproduksjon for tida? Nei, at det biodynamiske jordbruket feirar hundre år, får nok ikkje særleg mykje merksemd verken i medium eller i næringa som heilskap.
Like fullt er det altså i 2024 eitt hundreår sidan ei gruppe bønder som var uroa over auken i førekomsten av sjukdommar og resistens blant både planter og dyr, tok med seg uroa si til den austerrikske filosofen Rudolf Steiner – best kjend som grunnleggar av antroposofien og waldorfpedagogikken som ligg til grunn for steinerskulane.
Men Steiner interesserte seg i høgste grad også for jordbruk, og han svara raskt og omfattande: Alt same året presenterte han ei rekke på åtte føredrag som saman utgjorde ein heilskapleg dyrkingspraksis sentrert om krinslaupa i naturen. Føredraga vart seinare publiserte som «Landbrukskursa» og er framleis retningslinjene biodynamiske bønder driv etter den dag i dag.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.