Cottage cheese
Sjølv to alternativ kan av og til vere eitt for mykje.
Kvit som snø – og sunn som cottage cheese.
Foto: Pxhere.com
Finst det ei matvare heile verda er samd om er sunn? Det må jo vere ei grønsak, er det fyrste som slår meg, men så finst det faktisk ganske mange som meiner at ferske grønsaker inneheld for mykje av noko som heiter fytinsyre, og difor ikkje er så sunne å ete likevel.
Frukt kunne ein jo tru var allemannseige, men ein skal ikkje google lenge før ein kjem over dei som meiner det inneheld for mykje (frukt)sukker. Mange antroposofar unngår heilt tomat, potet og andre planter i søtvierfamilien – av litt uklare, men for dei viktige grunnar.
Nei, vi vert nok ikkje samde alle saman. Men om vi held oss til brorparten, til dømes dei av oss som bur i Noreg og på eitt eller anna nivå held oss til offisielle kosthaldsråd, har eg i det minste enno ikkje høyrt hevda at ferskosten cottage cheese er direkte usunn.
Snarare tvert om: Cottage cheese vert trekt fram som både slankemat og treningsmat. Eit produkt med lågt feittinnhald, høgt proteininnhald og nett høveleg karbohydratinnhald kan knappast verte sunnare, kan det det, då?
«Både vanleg og mager cottage cheese er altså sunne alternativ innanfor sin produktkategori.»
To tvillingar
Jau, ifylgje cottage cheese-produsent Tine kan det visst det. Dei produserer nemleg to typar cottage cheese: ein variant med 4,3 prosent feitt og ein mager variant med 2 prosent feitt.
Dette synest òg å vere den einaste skilnaden mellom dei to produkta. Innhaldslista er heilt lik: skumma mjølk, fløyte, mjølkesyrekultur, salt, konserveringsmiddel og mikrobiell løype pregar begge osteboksane. På Kiwien min er til og med prisen identisk – 31,90 kroner per boks eller 79,75 kroner per kilo.
På toppen av dette er begge variantane tildelte nøkkelholmerket: Både vanleg og mager cottage cheese er altså sunne alternativ innanfor sin produktkategori. Då klarar eg ikkje late vere å spørje: Kvifor treng vi to typar cottage cheese som er så like?
Eg kunne sjølvsagt byrja i andre enden – med å spørje om det er noko i vegen med å ha to ulike cottage cheese-variantar ved sida av kvarandre i butikkhylla? Det openberre svaret vert jo at sidan dei to produkta er så like, er det ingenting i vegen med nokon av dei, og difor heller ikkje noko problem med å late dei begge to eksistere. Det skadar ingen å kjøpe verken den eine eller den andre boksen.
Men ein liten skilnad er det jo – og den skilnaden utgjer 2,3 prosent feitt, rett og slett, verken meir eller mindre. Sidan begge variantane er ysta på skummamjølk og osten sidan er vend i ein dressing av fløyte (det er dette som gjer at osten nesten ligg i ein saus), går vi ut ifrå at desse feittprosentane er å finne i mengda fløyte som er brukt i denne dressingen.
På samvitet laus
Om vi omset dei prosentane til kaloriar, ser vi at vanleg cottage cheese har 96 kaloriar per 100 gram, medan magervarianten inneheld 79. 100 gram er om lag storleiken på éin porsjon – med andre ord sparer vi 19 kaloriar. Dette svarar til 2 gram feitt, som igjen ville fått plass i om lag ei tredjedels teskei.
Skilnaden mellom dei to variantane gjev med andre ord ikkje det heilt store utslaget på kaloriinntaket vårt. Men kan det ha større utslag på andre delar av oss?
Set at du slankar deg. For å sleppe å kutte ut matvarer du er skikkeleg glad i, byter du dei ut med magrare utgåver. Set at du byrjar med cottage cheese. Truleg skal det ganske mykje til for at det bytet gjer noko utslag på badevekta. Men nett det kan fort gje utslag mellom øyra, i form av kjensla av å mislukkast.
Eller omvendt: Set at du gjerne skulle ha slanka deg, men ikkje orkar. Kvar gong du vel den originale cottage cheese-varianten, får du bitte litt dårleg samvit.
Kan problemet med å ha to variantar av cottage cheese som er temmeleg like, men der den eine heiter «Mager» og den andre ikkje, vere nettopp det – at det skapar eit bilete av ein røyndom som ikkje eksisterer?
Valfridom er ikkje alltid eit gode, ikkje eingong i cottage cheese-verda.
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Finst det ei matvare heile verda er samd om er sunn? Det må jo vere ei grønsak, er det fyrste som slår meg, men så finst det faktisk ganske mange som meiner at ferske grønsaker inneheld for mykje av noko som heiter fytinsyre, og difor ikkje er så sunne å ete likevel.
Frukt kunne ein jo tru var allemannseige, men ein skal ikkje google lenge før ein kjem over dei som meiner det inneheld for mykje (frukt)sukker. Mange antroposofar unngår heilt tomat, potet og andre planter i søtvierfamilien – av litt uklare, men for dei viktige grunnar.
Nei, vi vert nok ikkje samde alle saman. Men om vi held oss til brorparten, til dømes dei av oss som bur i Noreg og på eitt eller anna nivå held oss til offisielle kosthaldsråd, har eg i det minste enno ikkje høyrt hevda at ferskosten cottage cheese er direkte usunn.
Snarare tvert om: Cottage cheese vert trekt fram som både slankemat og treningsmat. Eit produkt med lågt feittinnhald, høgt proteininnhald og nett høveleg karbohydratinnhald kan knappast verte sunnare, kan det det, då?
«Både vanleg og mager cottage cheese er altså sunne alternativ innanfor sin produktkategori.»
To tvillingar
Jau, ifylgje cottage cheese-produsent Tine kan det visst det. Dei produserer nemleg to typar cottage cheese: ein variant med 4,3 prosent feitt og ein mager variant med 2 prosent feitt.
Dette synest òg å vere den einaste skilnaden mellom dei to produkta. Innhaldslista er heilt lik: skumma mjølk, fløyte, mjølkesyrekultur, salt, konserveringsmiddel og mikrobiell løype pregar begge osteboksane. På Kiwien min er til og med prisen identisk – 31,90 kroner per boks eller 79,75 kroner per kilo.
På toppen av dette er begge variantane tildelte nøkkelholmerket: Både vanleg og mager cottage cheese er altså sunne alternativ innanfor sin produktkategori. Då klarar eg ikkje late vere å spørje: Kvifor treng vi to typar cottage cheese som er så like?
Eg kunne sjølvsagt byrja i andre enden – med å spørje om det er noko i vegen med å ha to ulike cottage cheese-variantar ved sida av kvarandre i butikkhylla? Det openberre svaret vert jo at sidan dei to produkta er så like, er det ingenting i vegen med nokon av dei, og difor heller ikkje noko problem med å late dei begge to eksistere. Det skadar ingen å kjøpe verken den eine eller den andre boksen.
Men ein liten skilnad er det jo – og den skilnaden utgjer 2,3 prosent feitt, rett og slett, verken meir eller mindre. Sidan begge variantane er ysta på skummamjølk og osten sidan er vend i ein dressing av fløyte (det er dette som gjer at osten nesten ligg i ein saus), går vi ut ifrå at desse feittprosentane er å finne i mengda fløyte som er brukt i denne dressingen.
På samvitet laus
Om vi omset dei prosentane til kaloriar, ser vi at vanleg cottage cheese har 96 kaloriar per 100 gram, medan magervarianten inneheld 79. 100 gram er om lag storleiken på éin porsjon – med andre ord sparer vi 19 kaloriar. Dette svarar til 2 gram feitt, som igjen ville fått plass i om lag ei tredjedels teskei.
Skilnaden mellom dei to variantane gjev med andre ord ikkje det heilt store utslaget på kaloriinntaket vårt. Men kan det ha større utslag på andre delar av oss?
Set at du slankar deg. For å sleppe å kutte ut matvarer du er skikkeleg glad i, byter du dei ut med magrare utgåver. Set at du byrjar med cottage cheese. Truleg skal det ganske mykje til for at det bytet gjer noko utslag på badevekta. Men nett det kan fort gje utslag mellom øyra, i form av kjensla av å mislukkast.
Eller omvendt: Set at du gjerne skulle ha slanka deg, men ikkje orkar. Kvar gong du vel den originale cottage cheese-varianten, får du bitte litt dårleg samvit.
Kan problemet med å ha to variantar av cottage cheese som er temmeleg like, men der den eine heiter «Mager» og den andre ikkje, vere nettopp det – at det skapar eit bilete av ein røyndom som ikkje eksisterer?
Valfridom er ikkje alltid eit gode, ikkje eingong i cottage cheese-verda.
Siri Helle
Fleire artiklar
Foto via Wikipedia Commons
«Ørjasæter var fyrst god ven med diktarbroren sin frå Gudbrandsdalen, men så fekk han høyre ting om Aukrust som skar han 'gjenom hjarte som eit tvieggja sverd'.»
Han heitte John Guillot, men skifta namn til Johnnie Allan og blei pub-rockar.
Arkivet: For tida framstår ikkje USA som det lova landet, men hausten for 50 år sidan var Elvis Presley på hitlistene i USA og England med «Promised Land»
Mogleg trasé for jarnbane mellom Narvik eller Bjørnfjell til Tromsø.
«Tanken om å realisera tog til Tromsø gjennom Sverige er på ingen måte ny.»
Daniel Sommer, Johannes Lundberg og Arve Henriksen.
Foto: Kristin Lidell
Fint nordisk samarbeid
Her er det ikkje spor av langhalm.
Polakkane er skumle bridgespelarar. Her frå avslutningsseremonien under World Bridge Games i Buenos Aires nyleg.
Foto: Poli Zolto / World Bridge Federation
Dąbrowskis masurka
For to veker sidan vann Polen gull i det som uformelt blir kalla bridgens olympiade, i Buenos Aires.