Frå matfatet

Kokt skinke

Ikkje eingong «ekte» er det det ein gong var.

Rosa rullar av gris – men om skinka er ekte eller ikkje, er ikkje godt å seie ut frå eit bilete.
Rosa rullar av gris – men om skinka er ekte eller ikkje, er ikkje godt å seie ut frå eit bilete.
Publisert

Kva er eigentleg ekte kokt skinke? Spørsmålet dukka opp i meg her ein dag då eg stod og såg på ein pakke Gilde Ekte skinke i småbitar – såkalla «Smårettskinke» til å drysse på pizza, i salat eller liknande. Pakningen inneheld 85 prosent såkalla «Renskåret svinekjøtt av skinke». Hm, tenkte eg fyrst, burde ikkje ei ekte skinke vere 100 prosent kjøt?

Men så slo det meg: Ho må jo saltast. Elles ville vi ikkje synast ho smakte godt. Og ei slik skinke skal trekke i vatn – og då kan det gjerne vere ho trekker til seg litt av kokevatnet? Kanskje er det endåtil ynskjeleg? Om vi smakset vatnet med krydder eller urter, eller rett og slett brukar kraft i staden, får vi bonussmakar til å trekke inn i skinkekjøtet.

Spørsmålet står likevel, i det minste med ei lita presisering: Kva bør ekte kokt skinke vere, og innehalde, og i kva mengder?

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement