Frå matfatet
Kor mange syrer må til for å lage ein sjokoladebolle?
Bollar til alle – alltid: Her er det sjølvaste Slottet som deler ut 3400 bollar i høve eit kongeleg jubileum.
Foto: Lise Åserud / NTB
Visste du at Visit Norway – Noregs offisielle reiseguide – har ei eiga side om bollar? Kanskje er det ikkje så rart. Omtrent same kor du reiser i dette landet, er det mogleg å få seg ein bolle. Berre bensinstasjonar sel, ifylgje artikkelen, fleire titals millionar bollar kvart år. Truleg er det eit varsamt overslag: Bensinstasjonen Bolleland utanfor Stange hevdar iallfall å selje to millionar bollar i året aleine. Ja, turistbransjen seier det kanskje best sjølv: «Det er alltid en bolle i nærheten når du trenger det.»
Sjølvsagt hjelper også daglegvarekjedene til med å dekke bolletrongen vår. Det Norgesgruppen-eigde bakeriselskapet Bakehuset fyller mellom anna alle sine butikkar i Sør-Noreg med det dei kallar dagferske bollar i fire variantar: Hveteboller, Kanelboller, Rosinboller og Litagoboller.
Men er desse bollane så enkle som dei gjev seg ut for å vere? Vi byrjar med eit kjapt stopp ved ordet «dagfersk». Det er brukt både på nettsida til Bakehuset og i nettbutikken til Spar. På kanelbolleposen eg finn på Kiwi, står det derimot at «Produktet har vært fryst».
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.