JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Samfunn

Café Opera er ein etablert kafé i Bergen. Nye kioskar og kaffikjeder har dukka opp i nabolaget, men dagleg leiar Torstein Ryland er ikkje uroa.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Dagleg leiar av Café Opera i Bergen, Torstein Ryland, fryktar ikkje konkurranse frå kafékjedene, sjølv om dei er synlegare enn nokon gong.

Dagleg leiar av Café Opera i Bergen, Torstein Ryland, fryktar ikkje konkurranse frå kafékjedene, sjølv om dei er synlegare enn nokon gong.

Foto: Elise Løvereide

Dagleg leiar av Café Opera i Bergen, Torstein Ryland, fryktar ikkje konkurranse frå kafékjedene, sjølv om dei er synlegare enn nokon gong.

Dagleg leiar av Café Opera i Bergen, Torstein Ryland, fryktar ikkje konkurranse frå kafékjedene, sjølv om dei er synlegare enn nokon gong.

Foto: Elise Løvereide

1998
20170707
1998
20170707

Fem studentar starta Café Opera i 1985. Dei laga eit kafétilbod som dei sjølv sakna i byen. 32 år seinare er Café Opera populær både som restaurant og kafé om dagen og som bar om kvelden.

Kafeen ligg ved Den Nasjonale Scene midt i Bergen sentrum, og er omringa av fleire kioskar på kvart gatehjørne.

– Dei har ein tendens til å legge seg opp mot kvarandre, seier Ryland, som er dagleg leiar, og som har jobba på Café Opera i 20 år.

Men trass i dei nye konkurrentane trur ikkje Rydland at stamkundane har forsvunne.

– Ikkje alle etableringar konkurrerer med oss. Mange går nok innom Starbucks for ein kaffi og ein muffin. Men dei går gjerne framleis hit for å ete. Forhåpentlegvis vil ungdommane som går på Starbucks, utvikle ein smak for kaffi, og kome hit når dei er eldre, håper han.

– Korleis var konkurransen i Bergen sentrum for 20 år sidan?

– Før var det gjerne færre kafear i byen, men også fleire gjestar rundt dei som fanst. Det var elles få kioskar å sjå.

I Bergen var det Café Opera som var først ute med kontinentale kaffidrikkar som cappuccino, americano og caffè latte. I Oslo var Kaffebrenneriet ein av dei første kaffikafeane, i 1984. I dag får ein kaffidrikkar overalt, men Ryland fryktar ikkje konkurransen.

– Det er ein vanskeleg bransje, men eg trur ikkje det vil bli som det er i daglegvarebransjen, der det berre er kjeder. Folk tenker kanskje at Starbucks og Espresso House er trygt og attkjenneleg; dei veit kva dei får. Det er kanskje ikkje spennande, men det er godt nok.

Frittståande, lokale kafear kan stundom vere vanskelege å få auge på om ein er turist, men søker ein på nettet, får ein tips om gode kafear. På Café Opera kjem turistane frå og med april månad.

– Det hjelper på at turistbussane kjem køyrande forbi, seier Ryland.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Fem studentar starta Café Opera i 1985. Dei laga eit kafétilbod som dei sjølv sakna i byen. 32 år seinare er Café Opera populær både som restaurant og kafé om dagen og som bar om kvelden.

Kafeen ligg ved Den Nasjonale Scene midt i Bergen sentrum, og er omringa av fleire kioskar på kvart gatehjørne.

– Dei har ein tendens til å legge seg opp mot kvarandre, seier Ryland, som er dagleg leiar, og som har jobba på Café Opera i 20 år.

Men trass i dei nye konkurrentane trur ikkje Rydland at stamkundane har forsvunne.

– Ikkje alle etableringar konkurrerer med oss. Mange går nok innom Starbucks for ein kaffi og ein muffin. Men dei går gjerne framleis hit for å ete. Forhåpentlegvis vil ungdommane som går på Starbucks, utvikle ein smak for kaffi, og kome hit når dei er eldre, håper han.

– Korleis var konkurransen i Bergen sentrum for 20 år sidan?

– Før var det gjerne færre kafear i byen, men også fleire gjestar rundt dei som fanst. Det var elles få kioskar å sjå.

I Bergen var det Café Opera som var først ute med kontinentale kaffidrikkar som cappuccino, americano og caffè latte. I Oslo var Kaffebrenneriet ein av dei første kaffikafeane, i 1984. I dag får ein kaffidrikkar overalt, men Ryland fryktar ikkje konkurransen.

– Det er ein vanskeleg bransje, men eg trur ikkje det vil bli som det er i daglegvarebransjen, der det berre er kjeder. Folk tenker kanskje at Starbucks og Espresso House er trygt og attkjenneleg; dei veit kva dei får. Det er kanskje ikkje spennande, men det er godt nok.

Frittståande, lokale kafear kan stundom vere vanskelege å få auge på om ein er turist, men søker ein på nettet, får ein tips om gode kafear. På Café Opera kjem turistane frå og med april månad.

– Det hjelper på at turistbussane kjem køyrande forbi, seier Ryland.

Ikkje alle etableringar

konkurrerer med oss.

Torstein Rydland

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

KommentarSamfunn
Halvor Tjønn

Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.

Tusen dagar med russisk katastrofe

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Foto: Thomas Fure / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Mingleklubben for makt og pengar

Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

Thomas Fure / NTB

Samfunn
Christiane Jordheim Larsen

Utfordrar kjønnsundervisninga

Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.

Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro
Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis