JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Lita skriftSamfunn

Bakst

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1968
20230324
1968
20230324

– Bak sjølv, då vel!

Oppmodinga kom etter at eg hadde sytt og klaga over kvaliteten på visse butikkbrød, spesielt dei liksomgrove, dei med hard, mørkebrun skorpe, som i og for seg kan sjå bra ut, men som viser seg å kamuflere noko som liknar luft. Iallfall er det ikkje mykje mat i dei.

Då eg var og handla for nokre veker sidan, kom eg på denne oppmodinga om å bake sjølv og treiv med meg det eg trudde eg trong. Inspirert av alle dei som skryter av eltefritt brød, fann eg ei lettvint oppskrift på nettet.

Snarfaren som eg er, las eg ikkje heile oppskrifta før eg hadde blanda dei fleste ingrediensane i bakebollen, som forresten ikkje er ein bakebolle, men ein salatbolle i minste laget. Då eg sjekka kor lenge deigen skulle heve, datt geipen: 12–18 timar!

Brødet vart likevel bakt neste dag, men særleg godt var det ikkje. Smuldra gjorde det òg, men eg batt det saman med smør eller smørjeost til eg forbante ordtaket om at smular også er brød og donerte dei til matavfallet.

Kvifor eg fekk eit innfall og ville bake brød att førre helg, kan ein verkeleg lure på. Like fullt gjekk eg optimistisk til verks med ei ny oppskrift som hadde tradisjonell hevingstid. Det eg ikkje las før det var for seint, var at eg skulle steikje brøda i 1,5-litersformer.

Der stod eg med tre liter deig i ein ny bakebolle, men ein får ikkje nye former på ein søndag! Kunne eg setje deigen i kjøleskapet? Hive han i fryseboksen? Eg enda med å velte deigen over i ei langpanne, fordelt på det som var meint å bli til to brød, to mistenkjeleg flate brød.

– Kva er det du har bakt? Eg trudde det var krydderkake, men det smakte...

Eg avbraut han før han fekk avslutta dei velvalde orda, men vedgjekk at eg hadde brukt for mykje havregryn i det som skulle vere brød.

Mat var det iallfall i grovbaksten, som eg måtte dele i tre lag som ei blautkake. Han var ikkje så verst til søndagsmiddagen heller: ein suppepose eg fann inst i ei skuffe, stempla «Best før 30.10.2018».

Tiriltunga

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

– Bak sjølv, då vel!

Oppmodinga kom etter at eg hadde sytt og klaga over kvaliteten på visse butikkbrød, spesielt dei liksomgrove, dei med hard, mørkebrun skorpe, som i og for seg kan sjå bra ut, men som viser seg å kamuflere noko som liknar luft. Iallfall er det ikkje mykje mat i dei.

Då eg var og handla for nokre veker sidan, kom eg på denne oppmodinga om å bake sjølv og treiv med meg det eg trudde eg trong. Inspirert av alle dei som skryter av eltefritt brød, fann eg ei lettvint oppskrift på nettet.

Snarfaren som eg er, las eg ikkje heile oppskrifta før eg hadde blanda dei fleste ingrediensane i bakebollen, som forresten ikkje er ein bakebolle, men ein salatbolle i minste laget. Då eg sjekka kor lenge deigen skulle heve, datt geipen: 12–18 timar!

Brødet vart likevel bakt neste dag, men særleg godt var det ikkje. Smuldra gjorde det òg, men eg batt det saman med smør eller smørjeost til eg forbante ordtaket om at smular også er brød og donerte dei til matavfallet.

Kvifor eg fekk eit innfall og ville bake brød att førre helg, kan ein verkeleg lure på. Like fullt gjekk eg optimistisk til verks med ei ny oppskrift som hadde tradisjonell hevingstid. Det eg ikkje las før det var for seint, var at eg skulle steikje brøda i 1,5-litersformer.

Der stod eg med tre liter deig i ein ny bakebolle, men ein får ikkje nye former på ein søndag! Kunne eg setje deigen i kjøleskapet? Hive han i fryseboksen? Eg enda med å velte deigen over i ei langpanne, fordelt på det som var meint å bli til to brød, to mistenkjeleg flate brød.

– Kva er det du har bakt? Eg trudde det var krydderkake, men det smakte...

Eg avbraut han før han fekk avslutta dei velvalde orda, men vedgjekk at eg hadde brukt for mykje havregryn i det som skulle vere brød.

Mat var det iallfall i grovbaksten, som eg måtte dele i tre lag som ei blautkake. Han var ikkje så verst til søndagsmiddagen heller: ein suppepose eg fann inst i ei skuffe, stempla «Best før 30.10.2018».

Tiriltunga

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

KommentarSamfunn
Halvor Tjønn

Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.

Tusen dagar med russisk katastrofe

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Foto: Thomas Fure / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Mingleklubben for makt og pengar

Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

Thomas Fure / NTB

Samfunn
Christiane Jordheim Larsen

Utfordrar kjønnsundervisninga

Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.

Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro
Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis