Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå innsidaKlok_Innsida

Norske matskattar nr. 57: tang og tare

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
2010
20220311
2010
20220311

Ei gamal, men aktuell råvare i vårt ressursrike land er tang og tare. Det heiter seg at vikingane fekk i seg sunn kost ved å tørka den raudbrune tanga. Det var næring dei trong. Seinare vart tang ein del av fôret dei gav til dyra langs kysten vår. Ein viktig ressurs som på mange måtar gjekk i gløymeboka i vår moderne tid.

Dei enorme mengdene som veks langs kysten vår, er verkeleg ein ressurs. Det er det folk som tek tak i. Fleire stader i landet har hausting av tang vorte ein spanande leveveg. Me er velsigna med mange ulike artar som kvar for seg har ulike eigenskapar. Men felles for dei alle er at dette er både næringsrik og sunt.

Ein av dei få som plukkar viltveksande tang og tare, er Lofoten Seaweed på Leknes. Her har to driftige damer, Angelita og Tamara, gjort dette til ein spanande leveveg. Angelita er fiskardotter frå det vesle fiskeværet Napp, medan Tamara vaks opp med japansk mor på New Zealand. Mor hennar serverte tang og tare til kvart einaste måltid.

Ein av favorittane dei sender ut i verda frå fjøresteinane, er trøffeltang. Det er ein raud alge som har hårete utsjånad og svært god smak. Trøffeltang veks på vanleg grisetang og heiter eigentleg grisetangdokke. Han kan verta om lag 5 cm lang og veg nesten ingenting. Når han er fersk, luktar han trøffel. I tørka form har trøffeltangen vorte eit populært krydder som ein kan bruka i sausar eller strø på fiskerettar.

I Lofoten kan ein hausta tang heile året. Som med andre vekstar er det mange artar som kan brukast på ulikt vis. Dei flotte pakkene har vorte populære, ikkje minst hjå kokkar i inn- og utland. Den som reiser til Lofoten, vil sjå desse pakkene overalt. I daglegvarehandelen der oppe finn du til og med pasta med butare. Smakfullt og berekraftig frå havet.

I eit intervju med Aftenposten seier sjømatforskar Arne Duinker at Noreg har den beste kystlinja i verda, men me brukar altfor lite av det som finst i havet.

Men no kan du nyta nye smakar frå fjøra på Napp i Lofoten.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Ei gamal, men aktuell råvare i vårt ressursrike land er tang og tare. Det heiter seg at vikingane fekk i seg sunn kost ved å tørka den raudbrune tanga. Det var næring dei trong. Seinare vart tang ein del av fôret dei gav til dyra langs kysten vår. Ein viktig ressurs som på mange måtar gjekk i gløymeboka i vår moderne tid.

Dei enorme mengdene som veks langs kysten vår, er verkeleg ein ressurs. Det er det folk som tek tak i. Fleire stader i landet har hausting av tang vorte ein spanande leveveg. Me er velsigna med mange ulike artar som kvar for seg har ulike eigenskapar. Men felles for dei alle er at dette er både næringsrik og sunt.

Ein av dei få som plukkar viltveksande tang og tare, er Lofoten Seaweed på Leknes. Her har to driftige damer, Angelita og Tamara, gjort dette til ein spanande leveveg. Angelita er fiskardotter frå det vesle fiskeværet Napp, medan Tamara vaks opp med japansk mor på New Zealand. Mor hennar serverte tang og tare til kvart einaste måltid.

Ein av favorittane dei sender ut i verda frå fjøresteinane, er trøffeltang. Det er ein raud alge som har hårete utsjånad og svært god smak. Trøffeltang veks på vanleg grisetang og heiter eigentleg grisetangdokke. Han kan verta om lag 5 cm lang og veg nesten ingenting. Når han er fersk, luktar han trøffel. I tørka form har trøffeltangen vorte eit populært krydder som ein kan bruka i sausar eller strø på fiskerettar.

I Lofoten kan ein hausta tang heile året. Som med andre vekstar er det mange artar som kan brukast på ulikt vis. Dei flotte pakkene har vorte populære, ikkje minst hjå kokkar i inn- og utland. Den som reiser til Lofoten, vil sjå desse pakkene overalt. I daglegvarehandelen der oppe finn du til og med pasta med butare. Smakfullt og berekraftig frå havet.

I eit intervju med Aftenposten seier sjømatforskar Arne Duinker at Noreg har den beste kystlinja i verda, men me brukar altfor lite av det som finst i havet.

Men no kan du nyta nye smakar frå fjøra på Napp i Lofoten.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Henry «Tippen» Johanson reddar i kampen mot Tyskland i OL i Berlin i 1936. Då det var 2‒0 til Noreg, gjekk Hitler og følgjet hans.

Henry «Tippen» Johanson reddar i kampen mot Tyskland i OL i Berlin i 1936. Då det var 2‒0 til Noreg, gjekk Hitler og følgjet hans.

Foto: arkiv / NTB

BokMeldingar

Året 1936 bak nyhenda

Ingen medvitne nordmenn tvilte på storkrig.

Aage G.Sivertsen
Henry «Tippen» Johanson reddar i kampen mot Tyskland i OL i Berlin i 1936. Då det var 2‒0 til Noreg, gjekk Hitler og følgjet hans.

Henry «Tippen» Johanson reddar i kampen mot Tyskland i OL i Berlin i 1936. Då det var 2‒0 til Noreg, gjekk Hitler og følgjet hans.

Foto: arkiv / NTB

BokMeldingar

Året 1936 bak nyhenda

Ingen medvitne nordmenn tvilte på storkrig.

Aage G.Sivertsen

Teikning: May Linn Clement

Feature

Flyplassblues

Ingen stad kjenner eg meg så trygg som på ein flyplass.

May Linn Clement

Teikning: May Linn Clement

Feature

Flyplassblues

Ingen stad kjenner eg meg så trygg som på ein flyplass.

May Linn Clement

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis