JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida

Norske Matskattar – sardinar

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1715
20170707
1715
20170707

Ja, me har enno ikkje gjeve opp spalta «Norske matskattar», sjølv om overføringa frå Landbruks- og Matdepartementet verkeleg lèt venta på seg. Formidling av norsk mattradisjon er ei viktig oppgåve, som me veit vert verdsett hjå styresmaktene. Ein sjekk ville difor vore eit tydeleg signal på at denne spalta skal halda fram.

Uansett, eller på trass av alt, presenterer Innsida denne gongen: sardinen.

Sardinar er naturlegvis ikkje ei norsk oppfinning. Den er som den skarpaste lesar kan merka seg heller ikkje oppkalla etter noko norsk, men ei italiensk øy. Likevel vel me å kalla det ei norsk matskatt, når ein veit kor viktig denne vesle pelagiske rakkaren har vore for oss.

Stavanger utan olja er det fleire som kan både hugsa og sjå føre seg, men ikkje Stavanger utan sardinen eller iddisane som var desse kunstverka av nokre etikettar på dei hermetiske boksane med flotte norske sardinar som gjekk verda rundt.

I dag er sardinen ikkje like høgt oppe på lista over dei kulinariske skattane, men me får vona han kjem att. Brislingfiske var òg eit særs viktig og verdiskapande fiske her til lands, til dømes i Hardanger.

Brislingen (sprattus sprattus), som er vår sardin, kan verta 10–16 cm lang, men proppfull av det som gjer han god. Brislingen lever på ei endelaus steppemaskin. Han sym 50 kilometer oppover i løpet av seks veker – berre for å stå på same stad i sjøen, ifylgje vår fremste brislingekspert professor Stein Kaartvedt ved UiO.

Noko særleg sunnare enn sardin skal du leita lenger etter. Difor er Innsida særs glad for å ha motteke eit bilete av Dr. Dietrich Bahls frå ein svært eksklusiv restaurant i Frankrike, der sardinar til og med vert serverte i boksen på bordet.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Ja, me har enno ikkje gjeve opp spalta «Norske matskattar», sjølv om overføringa frå Landbruks- og Matdepartementet verkeleg lèt venta på seg. Formidling av norsk mattradisjon er ei viktig oppgåve, som me veit vert verdsett hjå styresmaktene. Ein sjekk ville difor vore eit tydeleg signal på at denne spalta skal halda fram.

Uansett, eller på trass av alt, presenterer Innsida denne gongen: sardinen.

Sardinar er naturlegvis ikkje ei norsk oppfinning. Den er som den skarpaste lesar kan merka seg heller ikkje oppkalla etter noko norsk, men ei italiensk øy. Likevel vel me å kalla det ei norsk matskatt, når ein veit kor viktig denne vesle pelagiske rakkaren har vore for oss.

Stavanger utan olja er det fleire som kan både hugsa og sjå føre seg, men ikkje Stavanger utan sardinen eller iddisane som var desse kunstverka av nokre etikettar på dei hermetiske boksane med flotte norske sardinar som gjekk verda rundt.

I dag er sardinen ikkje like høgt oppe på lista over dei kulinariske skattane, men me får vona han kjem att. Brislingfiske var òg eit særs viktig og verdiskapande fiske her til lands, til dømes i Hardanger.

Brislingen (sprattus sprattus), som er vår sardin, kan verta 10–16 cm lang, men proppfull av det som gjer han god. Brislingen lever på ei endelaus steppemaskin. Han sym 50 kilometer oppover i løpet av seks veker – berre for å stå på same stad i sjøen, ifylgje vår fremste brislingekspert professor Stein Kaartvedt ved UiO.

Noko særleg sunnare enn sardin skal du leita lenger etter. Difor er Innsida særs glad for å ha motteke eit bilete av Dr. Dietrich Bahls frå ein svært eksklusiv restaurant i Frankrike, der sardinar til og med vert serverte i boksen på bordet.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Foto: Astrid Waller

BokMeldingar

Ei vill mafiahistorie frå Noreg

Harald Stolt-Nielsen og Magnus Lysberg har skrive ei veldokumentert norsk-marokkansk mafiahistorie.

EinarHaakaas
Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Foto: Astrid Waller

BokMeldingar

Ei vill mafiahistorie frå Noreg

Harald Stolt-Nielsen og Magnus Lysberg har skrive ei veldokumentert norsk-marokkansk mafiahistorie.

EinarHaakaas
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis