Norske Matskattar – sardinar
Ja, me har enno ikkje gjeve opp spalta «Norske matskattar», sjølv om overføringa frå Landbruks- og Matdepartementet verkeleg lèt venta på seg. Formidling av norsk mattradisjon er ei viktig oppgåve, som me veit vert verdsett hjå styresmaktene. Ein sjekk ville difor vore eit tydeleg signal på at denne spalta skal halda fram.
Uansett, eller på trass av alt, presenterer Innsida denne gongen: sardinen.
Sardinar er naturlegvis ikkje ei norsk oppfinning. Den er som den skarpaste lesar kan merka seg heller ikkje oppkalla etter noko norsk, men ei italiensk øy. Likevel vel me å kalla det ei norsk matskatt, når ein veit kor viktig denne vesle pelagiske rakkaren har vore for oss.
Stavanger utan olja er det fleire som kan både hugsa og sjå føre seg, men ikkje Stavanger utan sardinen eller iddisane som var desse kunstverka av nokre etikettar på dei hermetiske boksane med flotte norske sardinar som gjekk verda rundt.
I dag er sardinen ikkje like høgt oppe på lista over dei kulinariske skattane, men me får vona han kjem att. Brislingfiske var òg eit særs viktig og verdiskapande fiske her til lands, til dømes i Hardanger.
Brislingen (sprattus sprattus), som er vår sardin, kan verta 10–16 cm lang, men proppfull av det som gjer han god. Brislingen lever på ei endelaus steppemaskin. Han sym 50 kilometer oppover i løpet av seks veker – berre for å stå på same stad i sjøen, ifylgje vår fremste brislingekspert professor Stein Kaartvedt ved UiO.
Noko særleg sunnare enn sardin skal du leita lenger etter. Difor er Innsida særs glad for å ha motteke eit bilete av Dr. Dietrich Bahls frå ein svært eksklusiv restaurant i Frankrike, der sardinar til og med vert serverte i boksen på bordet.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Ja, me har enno ikkje gjeve opp spalta «Norske matskattar», sjølv om overføringa frå Landbruks- og Matdepartementet verkeleg lèt venta på seg. Formidling av norsk mattradisjon er ei viktig oppgåve, som me veit vert verdsett hjå styresmaktene. Ein sjekk ville difor vore eit tydeleg signal på at denne spalta skal halda fram.
Uansett, eller på trass av alt, presenterer Innsida denne gongen: sardinen.
Sardinar er naturlegvis ikkje ei norsk oppfinning. Den er som den skarpaste lesar kan merka seg heller ikkje oppkalla etter noko norsk, men ei italiensk øy. Likevel vel me å kalla det ei norsk matskatt, når ein veit kor viktig denne vesle pelagiske rakkaren har vore for oss.
Stavanger utan olja er det fleire som kan både hugsa og sjå føre seg, men ikkje Stavanger utan sardinen eller iddisane som var desse kunstverka av nokre etikettar på dei hermetiske boksane med flotte norske sardinar som gjekk verda rundt.
I dag er sardinen ikkje like høgt oppe på lista over dei kulinariske skattane, men me får vona han kjem att. Brislingfiske var òg eit særs viktig og verdiskapande fiske her til lands, til dømes i Hardanger.
Brislingen (sprattus sprattus), som er vår sardin, kan verta 10–16 cm lang, men proppfull av det som gjer han god. Brislingen lever på ei endelaus steppemaskin. Han sym 50 kilometer oppover i løpet av seks veker – berre for å stå på same stad i sjøen, ifylgje vår fremste brislingekspert professor Stein Kaartvedt ved UiO.
Noko særleg sunnare enn sardin skal du leita lenger etter. Difor er Innsida særs glad for å ha motteke eit bilete av Dr. Dietrich Bahls frå ein svært eksklusiv restaurant i Frankrike, der sardinar til og med vert serverte i boksen på bordet.
Fleire artiklar
Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.
Foto: Christiane Jordheim Larsen
Alle auge på Grønland
NUUK, GRØNLAND: 2025 starta med vaksenopplæring om Grønlands geopolitiske betyding. Saman med store delar av den vestlege pressa har eg følgt spora etter Donald Trump jr. i hovudstaden Nuuk.
Afghanarane som spelar i filmen til Raha Amirfazli og Alireza Ghasemi, har flykta frå Iran.
Foto frå filmen
Filmglede
Det er alltid kjekt å opne det nye året med mykje film.
Albumet som no er ute, tek utgangspunkt i spesifikke Aphex Twin-konsertar.
Skjermdump frå YouTube
Raritetar i utval
Enkeltpersonorkesteret Aphex Twin samlar «djupe kutt» i utval til glede for store og små.
Den svenske Duo SolRoos, med luttspelaren Dohyo Sol og blokkfløytisten Emilie Roos.
Foto: Alf Ljungquist
Meistermøtet
Duo SolRoos gjev oss atterklangar av Weiss og Bach i samspel.
Teikning: May Linn Clement
Forgard i nord
Kan USA kome til å ta over Grønland med makt?