Johannessen, Sara
Norske matskattar del 7: øl
I vår serie, som enno ikkje har fått overført statsstøtte, presenterer Innsida denne gongen øl. Øl er nok ikkje ei norsk oppfinning, men heilt klart ein norsk matskatt. Norsk øl går attende til den fyrste tida folk rydda seg sin eigen gard. I nyare tida vart det bryggeri i alle byar med respekt for seg sjølv, før det på 90-talet vart få og store nasjonale bryggeri. Den gamle gardsbryggartradisjonen overlevde i Stjørdal og på Voss.
I dag har nasjonen meir enn 170 små handverksbryggeri. Det spirer og gror. Å nyta ein lokal norsk øl har vorte meir som franskmenn nyt eit glas vin. Innsida illustrerer teksten i denne spalta, som er fri for statleg støtte, med eit bilete av øl frå Hardanger.
No er det hjort
Av tidl. kokkelærling ved Mælands Hotel i Granvin, Ivar Nimme
I haustmyrkret, tidleg
Fer gutane ut,
Sverre og Ivar og sonen
hans Knut,
Med nista i sekken
på jakt etter hjorten
Eg er ikkje sorten,
Eg vil ikkje skyta,
men gje meg eit lår
og ei nyskura gryta,
då skal du sjå på noko til kar,
væpna til tenna
med sopp, smør og rjome,
varsku i stova,
hjorten har kome!!
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Norske matskattar del 7: øl
I vår serie, som enno ikkje har fått overført statsstøtte, presenterer Innsida denne gongen øl. Øl er nok ikkje ei norsk oppfinning, men heilt klart ein norsk matskatt. Norsk øl går attende til den fyrste tida folk rydda seg sin eigen gard. I nyare tida vart det bryggeri i alle byar med respekt for seg sjølv, før det på 90-talet vart få og store nasjonale bryggeri. Den gamle gardsbryggartradisjonen overlevde i Stjørdal og på Voss.
I dag har nasjonen meir enn 170 små handverksbryggeri. Det spirer og gror. Å nyta ein lokal norsk øl har vorte meir som franskmenn nyt eit glas vin. Innsida illustrerer teksten i denne spalta, som er fri for statleg støtte, med eit bilete av øl frå Hardanger.
No er det hjort
Av tidl. kokkelærling ved Mælands Hotel i Granvin, Ivar Nimme
I haustmyrkret, tidleg
Fer gutane ut,
Sverre og Ivar og sonen
hans Knut,
Med nista i sekken
på jakt etter hjorten
Eg er ikkje sorten,
Eg vil ikkje skyta,
men gje meg eit lår
og ei nyskura gryta,
då skal du sjå på noko til kar,
væpna til tenna
med sopp, smør og rjome,
varsku i stova,
hjorten har kome!!
Fleire artiklar
Dyrlegen kjem
Joachim Cooder er kjend som perkusjonist frå fleire utgivingar saman med opphavet, Ry Cooder.
Foto: Amanda Charchian
Motellet til drøymaren
Joachim Cooder opnar dørene til sju musikalske rom.
Det kjæraste eg har? Min ser ikkje slik ut, men eg er ganske glad i han, ja.
Foto via Wikimedia Commons
Smørbutten min får du nok aldri
Ei flygande badstove skal få ny heim, sit det nokon inni alt?
Foto: Maren Bø
Badstovene tek av
Det er interessant korleis badstove inne kan vere så ut, mens badstove ute er så in.
Morgonfrisk fersking
«Ein kan kjenna seg frisk og sterk, vera åndsfrisk eller endåtil frisk som ein fisk, friskna til, verta frisk att frå sjukdomen og heilt friskmeld.»