«Her har folk budd i alminnelege tider»
Norske matskattar del 9 – Honning
I samband med at Honningcentralen og den ikoniske boksen me alle saman kjenner, fyller 90 år, vart det nyleg arrangert NM i honning. Dette var, ikkje overraskande, den aller fyrste meisterskapen her til lands i denne næringsrike og naturlege matskatten biene og naturen gjev oss. I kåringa var det tre klassar: konvensjonell, økologisk og smakssett honning. Smaken av honning er naturleg nok svært ulik, alt etter kvar biene har vore. Epleblomar, lyng, geitrams eller raps lagar alle sin særeigne honning. Den smakssette hadde alt frå jolakrydder, blåmuggost og ingefær. Noregs beste honning kjem frå Brekkestø og heiter «Skjærgårdshonning». Honning er sunt og godt og har no sin eigen noregsmeisterskap.
KOM MED MEG TIL ROVANIEMI
Eg må ein tur til Rovaniemi,
nord i Finland vil eg dra.
Inni skogen ved ein innsjø
veit eg me kan få det bra.
Kom med meg til Rovaniemi,
me kan plukka sopp og bær.
Laga sterke, friske ungar,
du kan ta eit brevkurs der.
Eg reiser nok til Rovaniemi,
eg har vener vil du merke.
Jobb det skal eg ordna meg
i det finske televerket.
Heime langt borte
Det regnar i Hardanger,
det snør på Voss,
Men ingenting er
som heime hjå oss
– i Tyrkia
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Norske matskattar del 9 – Honning
I samband med at Honningcentralen og den ikoniske boksen me alle saman kjenner, fyller 90 år, vart det nyleg arrangert NM i honning. Dette var, ikkje overraskande, den aller fyrste meisterskapen her til lands i denne næringsrike og naturlege matskatten biene og naturen gjev oss. I kåringa var det tre klassar: konvensjonell, økologisk og smakssett honning. Smaken av honning er naturleg nok svært ulik, alt etter kvar biene har vore. Epleblomar, lyng, geitrams eller raps lagar alle sin særeigne honning. Den smakssette hadde alt frå jolakrydder, blåmuggost og ingefær. Noregs beste honning kjem frå Brekkestø og heiter «Skjærgårdshonning». Honning er sunt og godt og har no sin eigen noregsmeisterskap.
KOM MED MEG TIL ROVANIEMI
Eg må ein tur til Rovaniemi,
nord i Finland vil eg dra.
Inni skogen ved ein innsjø
veit eg me kan få det bra.
Kom med meg til Rovaniemi,
me kan plukka sopp og bær.
Laga sterke, friske ungar,
du kan ta eit brevkurs der.
Eg reiser nok til Rovaniemi,
eg har vener vil du merke.
Jobb det skal eg ordna meg
i det finske televerket.
Heime langt borte
Det regnar i Hardanger,
det snør på Voss,
Men ingenting er
som heime hjå oss
– i Tyrkia
Fleire artiklar
Dyrlegen kjem
Joachim Cooder er kjend som perkusjonist frå fleire utgivingar saman med opphavet, Ry Cooder.
Foto: Amanda Charchian
Motellet til drøymaren
Joachim Cooder opnar dørene til sju musikalske rom.
Det kjæraste eg har? Min ser ikkje slik ut, men eg er ganske glad i han, ja.
Foto via Wikimedia Commons
Smørbutten min får du nok aldri
Ei flygande badstove skal få ny heim, sit det nokon inni alt?
Foto: Maren Bø
Badstovene tek av
Det er interessant korleis badstove inne kan vere så ut, mens badstove ute er så in.
Morgonfrisk fersking
«Ein kan kjenna seg frisk og sterk, vera åndsfrisk eller endåtil frisk som ein fisk, friskna til, verta frisk att frå sjukdomen og heilt friskmeld.»