JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida
Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
2463
20170609
2463
20170609

Oppslag eller kontaktlysing?

Innsida kom over dette gamle oppslaget frå Finnmark. Rett nok er bodskapen nokre år gamal, men han er både klår og ikkje minst fargerik. I vår digitale tid, med haugevis av media og kanalar, har bodskap ein tendens til å verta både ulne og altfor lite spissa. Innsida oppmodar difor den som har noko på hjarta om å vera like frisk og tydeleg som «jentene på fileten» ein gong var i Mehamn.

At bodskapen melder seg rett inn i den heite debatten om kvar fisken skal landast i våre dagar, viser at han er like aktuell no som den gong.

Frå Slaktaren?

Det er stendig viktigare kvar maten vår kjem frå. Dette har skapa eit levebrød for mange av dei flotte lokalmatprodusentane rundt om i landet.

Forbrukarane, det vil seie du og eg, vil vita meir om maten me set på bordet; kvar er han frå, kven har laga han osb.

Men i iveren etter å hiva seg på denne bylgja, dukkar det frå tid til anna opp nokre merkeleg variantar.

Innsida har bite seg merke i skinka frå Premio. Dei skryter av skikkeleg kjøt og det at du skal vera trygg på at du skal vita at du gjer eit godt kjøp.

Skinka kjem nemleg frå «Slakteren». I ei tid der namnet på garden og fjeset til bonden stadig oftare står på pakka, synest Innsida at det noko meir anonyme «Slakteren» ikkje fyller heile vår trong til å vita meir om denne grisen og skinka han vart til.

Kanskje lesarane våre kjenner «Slakteren»?

Norske matskattar – bacalao?

Nokon vil kanskje rynka litt på nasen. «Ja, men bacalao er då ein portugisisk/spansk/iberisk rett. Me har då ikkje funne opp bacalaoen».

Nei, teknisk sett har me ikkje det. Retten er utvilsamt opphavleg frå andre stader enn kysten vår. Men takka vera den norske torsken (og seien, brosma og langa) har me bidrege sterkt til at bacalao har vorte verdsmat. I enkelte land er bacalao synonymt med Noreg.

I bacalaoelskande land er variasjonen over klippfisken enorm. Her til lands held me oss stort sett til ei gryte med tomatar, poteter og klippfisk.

Soga seier at portugisarar som kjøpte fisk i Kristiansund for nokre hundre år sidan, serverte denne retten til ein klippfiskbaron der oppe. Han vart så imponert at han bad kokka si læra av portugisarane. Då dei hadde fare heim att, var det hennar tur.

Ho sette fram gryta, men hadde lagt til den portugisiske retten rikeleg med poteter.

Husbonden skal ha sagt: «Men kjære, du har øydelagt den portugisiske retten.»

Ho svara: «Kan ittj eta medda’ uten pottit.»

Og slik vart bacalaogryta vår fødd.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Oppslag eller kontaktlysing?

Innsida kom over dette gamle oppslaget frå Finnmark. Rett nok er bodskapen nokre år gamal, men han er både klår og ikkje minst fargerik. I vår digitale tid, med haugevis av media og kanalar, har bodskap ein tendens til å verta både ulne og altfor lite spissa. Innsida oppmodar difor den som har noko på hjarta om å vera like frisk og tydeleg som «jentene på fileten» ein gong var i Mehamn.

At bodskapen melder seg rett inn i den heite debatten om kvar fisken skal landast i våre dagar, viser at han er like aktuell no som den gong.

Frå Slaktaren?

Det er stendig viktigare kvar maten vår kjem frå. Dette har skapa eit levebrød for mange av dei flotte lokalmatprodusentane rundt om i landet.

Forbrukarane, det vil seie du og eg, vil vita meir om maten me set på bordet; kvar er han frå, kven har laga han osb.

Men i iveren etter å hiva seg på denne bylgja, dukkar det frå tid til anna opp nokre merkeleg variantar.

Innsida har bite seg merke i skinka frå Premio. Dei skryter av skikkeleg kjøt og det at du skal vera trygg på at du skal vita at du gjer eit godt kjøp.

Skinka kjem nemleg frå «Slakteren». I ei tid der namnet på garden og fjeset til bonden stadig oftare står på pakka, synest Innsida at det noko meir anonyme «Slakteren» ikkje fyller heile vår trong til å vita meir om denne grisen og skinka han vart til.

Kanskje lesarane våre kjenner «Slakteren»?

Norske matskattar – bacalao?

Nokon vil kanskje rynka litt på nasen. «Ja, men bacalao er då ein portugisisk/spansk/iberisk rett. Me har då ikkje funne opp bacalaoen».

Nei, teknisk sett har me ikkje det. Retten er utvilsamt opphavleg frå andre stader enn kysten vår. Men takka vera den norske torsken (og seien, brosma og langa) har me bidrege sterkt til at bacalao har vorte verdsmat. I enkelte land er bacalao synonymt med Noreg.

I bacalaoelskande land er variasjonen over klippfisken enorm. Her til lands held me oss stort sett til ei gryte med tomatar, poteter og klippfisk.

Soga seier at portugisarar som kjøpte fisk i Kristiansund for nokre hundre år sidan, serverte denne retten til ein klippfiskbaron der oppe. Han vart så imponert at han bad kokka si læra av portugisarane. Då dei hadde fare heim att, var det hennar tur.

Ho sette fram gryta, men hadde lagt til den portugisiske retten rikeleg med poteter.

Husbonden skal ha sagt: «Men kjære, du har øydelagt den portugisiske retten.»

Ho svara: «Kan ittj eta medda’ uten pottit.»

Og slik vart bacalaogryta vår fødd.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Foto: Astrid Waller

BokMeldingar

Ei vill mafiahistorie frå Noreg

Harald Stolt-Nielsen og Magnus Lysberg har skrive ei veldokumentert norsk-marokkansk mafiahistorie.

EinarHaakaas
Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Foto: Astrid Waller

BokMeldingar

Ei vill mafiahistorie frå Noreg

Harald Stolt-Nielsen og Magnus Lysberg har skrive ei veldokumentert norsk-marokkansk mafiahistorie.

EinarHaakaas
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis