Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå historiaKunnskap

Høyberging

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Bonden kunne leggje alt til rette, men sjølve tørkinga matte naturen stå for. Her styrte vêrgudane. Og dei var lunefulle og mektige, skriv Andreas Skartveit.

Bonden kunne leggje alt til rette, men sjølve tørkinga matte naturen stå for. Her styrte vêrgudane. Og dei var lunefulle og mektige, skriv Andreas Skartveit.

Foto: Digitalt museum

Bonden kunne leggje alt til rette, men sjølve tørkinga matte naturen stå for. Her styrte vêrgudane. Og dei var lunefulle og mektige, skriv Andreas Skartveit.

Bonden kunne leggje alt til rette, men sjølve tørkinga matte naturen stå for. Her styrte vêrgudane. Og dei var lunefulle og mektige, skriv Andreas Skartveit.

Foto: Digitalt museum

3036
20220805
3036
20220805

I siste halvpart av 1800-talet vart det som var av norsk korndyrking, utkonkurrert av billeg importert korn, først og fremst frå Ukraina og Midtvesten.

Norsk jordbruk vart då etter kvart eit husdyrjordbruk, som det framleis er.

Dei veksande husdyrflokkane måtte ha mat, også om vinteren, som kan vere lang i ein del norske bygder.

Hovudoppgåva på dei fleste norske gardsbruka vart å produsere vinterfôr til dei ulike husdyra.

Og vinterfôret kunne vere så mangt: lauvkjervar, trebork, gjerne av alm, som hadde den beste borken, ein del rotfrukter, som nepe og kålrot, men først og fremst gras av ulikt slag.

Graset vart tørka til høy, som tolte lagring om det var godt tørka slik at grasplanten var totalt livlaus når han vart lagd i høystakken.

Høyberging, slåttonn, tørking, kalla høying, og innkøyring i høylåven vart årets høgdepunkt i arbeidet på dei fleste gardane.

Bonden kunne leggje alt til rette, men sjølve tørkinga måtte naturen stå for. Her styrte vêrgudane. Og dei var lunefulle og mektige.

Volltørking var den tradisjonelle metoden. Då vart høyet kasta ut over om morgonen, om vêret tillét det. Utpå dagen vart høyet snudd, vendt, som det heitte, slik at alt høyet fekk si tid i sola og tørkinga. Om kvelden vart høyet samla i såter, i eit forsøk på å verne det mot nattregn og dogg. Om morgonen vart så såtene kasta utover igjen.

Fire dagar med god sommarsol gav godt og tørt høy, og innkøyringa kunne starte.

Dagevis med regn var katastrofalt med denne tørkemetoden.

Hesjing var ein annan teknikk. Då vart det nyslåtte høyet hengt på jerntrådar som var strekte mellom staurar. Og der hang det til det var tørt og takande.

Også her hadde vêrgudane styringa. I dårlege vestlandssomrar, som det var mange av, hadde bonden mange tunge veker før høyet var trygt i hus. Var vêret for dårleg lenge, kunne høyet bli skjemt og vere mindreverdig fôr.

Ein sommar på slutten av 40-talet var hesjene fulle av høy som straks var takande. Høyet hadde stått si tid og tørka.

Etter helga var det tørt nok.

Då melde meteorologen om kraftig regn over helga, frå måndag av.

Noko måtte gjerast for å berge det tørre høyet.

Å køyre høy på søndag var det ikkje snakk om. Kviledagen måtte haldast heilag.

Søndag la vi oss tidleg. Ved midnatt stod vi opp og sela hestane. I den lyse sommarnatta køyrde vi høy til det var tid for å gå i fjøset.

Det kom ikkje regn på måndag.

Det tok vi ikkje sa tungt. Vi var glade for å ha høyet i hus. Det var årets store mål: å berge godt høy til vinteren. No var det gjort ved nattarbeid.

Og vi yngste gjekk og la oss.

No har siloteknikken fortrengt høytørkinga. I nokre maskinfylte timar blir graset hausta og lagra. Siloonna blir hektisk og kortvarig. Og dyra ser ut til å vere godt nøgde med denne nye dietten.

Dei store gamle høylåvane står tomme og lyser rundt i bygdene, ved sida av store siloar.

Og ved sida av låvane ligg dei gamle hesjestaurane og rotnar.

Men husdyra er dei same: ku, sau, geit og hest.

Historia har endra norske jordbruksbygder.

Andreas Skartveit

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

I siste halvpart av 1800-talet vart det som var av norsk korndyrking, utkonkurrert av billeg importert korn, først og fremst frå Ukraina og Midtvesten.

Norsk jordbruk vart då etter kvart eit husdyrjordbruk, som det framleis er.

Dei veksande husdyrflokkane måtte ha mat, også om vinteren, som kan vere lang i ein del norske bygder.

Hovudoppgåva på dei fleste norske gardsbruka vart å produsere vinterfôr til dei ulike husdyra.

Og vinterfôret kunne vere så mangt: lauvkjervar, trebork, gjerne av alm, som hadde den beste borken, ein del rotfrukter, som nepe og kålrot, men først og fremst gras av ulikt slag.

Graset vart tørka til høy, som tolte lagring om det var godt tørka slik at grasplanten var totalt livlaus når han vart lagd i høystakken.

Høyberging, slåttonn, tørking, kalla høying, og innkøyring i høylåven vart årets høgdepunkt i arbeidet på dei fleste gardane.

Bonden kunne leggje alt til rette, men sjølve tørkinga måtte naturen stå for. Her styrte vêrgudane. Og dei var lunefulle og mektige.

Volltørking var den tradisjonelle metoden. Då vart høyet kasta ut over om morgonen, om vêret tillét det. Utpå dagen vart høyet snudd, vendt, som det heitte, slik at alt høyet fekk si tid i sola og tørkinga. Om kvelden vart høyet samla i såter, i eit forsøk på å verne det mot nattregn og dogg. Om morgonen vart så såtene kasta utover igjen.

Fire dagar med god sommarsol gav godt og tørt høy, og innkøyringa kunne starte.

Dagevis med regn var katastrofalt med denne tørkemetoden.

Hesjing var ein annan teknikk. Då vart det nyslåtte høyet hengt på jerntrådar som var strekte mellom staurar. Og der hang det til det var tørt og takande.

Også her hadde vêrgudane styringa. I dårlege vestlandssomrar, som det var mange av, hadde bonden mange tunge veker før høyet var trygt i hus. Var vêret for dårleg lenge, kunne høyet bli skjemt og vere mindreverdig fôr.

Ein sommar på slutten av 40-talet var hesjene fulle av høy som straks var takande. Høyet hadde stått si tid og tørka.

Etter helga var det tørt nok.

Då melde meteorologen om kraftig regn over helga, frå måndag av.

Noko måtte gjerast for å berge det tørre høyet.

Å køyre høy på søndag var det ikkje snakk om. Kviledagen måtte haldast heilag.

Søndag la vi oss tidleg. Ved midnatt stod vi opp og sela hestane. I den lyse sommarnatta køyrde vi høy til det var tid for å gå i fjøset.

Det kom ikkje regn på måndag.

Det tok vi ikkje sa tungt. Vi var glade for å ha høyet i hus. Det var årets store mål: å berge godt høy til vinteren. No var det gjort ved nattarbeid.

Og vi yngste gjekk og la oss.

No har siloteknikken fortrengt høytørkinga. I nokre maskinfylte timar blir graset hausta og lagra. Siloonna blir hektisk og kortvarig. Og dyra ser ut til å vere godt nøgde med denne nye dietten.

Dei store gamle høylåvane står tomme og lyser rundt i bygdene, ved sida av store siloar.

Og ved sida av låvane ligg dei gamle hesjestaurane og rotnar.

Men husdyra er dei same: ku, sau, geit og hest.

Historia har endra norske jordbruksbygder.

Andreas Skartveit

Emneknaggar

Fleire artiklar

Henry «Tippen» Johanson reddar i kampen mot Tyskland i OL i Berlin i 1936. Då det var 2‒0 til Noreg, gjekk Hitler og følgjet hans.

Henry «Tippen» Johanson reddar i kampen mot Tyskland i OL i Berlin i 1936. Då det var 2‒0 til Noreg, gjekk Hitler og følgjet hans.

Foto: arkiv / NTB

BokMeldingar

Året 1936 bak nyhenda

Ingen medvitne nordmenn tvilte på storkrig.

Aage G.Sivertsen
Henry «Tippen» Johanson reddar i kampen mot Tyskland i OL i Berlin i 1936. Då det var 2‒0 til Noreg, gjekk Hitler og følgjet hans.

Henry «Tippen» Johanson reddar i kampen mot Tyskland i OL i Berlin i 1936. Då det var 2‒0 til Noreg, gjekk Hitler og følgjet hans.

Foto: arkiv / NTB

BokMeldingar

Året 1936 bak nyhenda

Ingen medvitne nordmenn tvilte på storkrig.

Aage G.Sivertsen

Teikning: May Linn Clement

Feature

Flyplassblues

Ingen stad kjenner eg meg så trygg som på ein flyplass.

May Linn Clement

Teikning: May Linn Clement

Feature

Flyplassblues

Ingen stad kjenner eg meg så trygg som på ein flyplass.

May Linn Clement

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis