JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Nypotet

Meir enn berre vatn og stivelse.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Stort ferskare vert ikkje nypoteta, og sesongen er no.

Stort ferskare vert ikkje nypoteta, og sesongen er no.

Foto: Pxhere

Stort ferskare vert ikkje nypoteta, og sesongen er no.

Stort ferskare vert ikkje nypoteta, og sesongen er no.

Foto: Pxhere

3022
20190621
3022
20190621

Det er eitt år sidan sist, og vi er gjerne ikkje heilt budde, for er verkeleg sommaren komen så langt allereie? Plutseleg er dei her. Dei fyrste går til kongen, for så spesielt er det, men dei neste kjem i butikkane og er å få kjøpt: ja, det kunne vore jordbær, men i dag snakkar vi om potet.

Nypotet. Den fyrste nypoteta. Er ho verd ventinga?

Fort og gale

For er ikkje tidlegpotetene eigentleg temmeleg vasne? Kanskje til og med lite grann smaklause og lause i konsistensen? Lat oss gå vitskapleg til verks: Matvaretabellen, som er utarbeidd av Mattilsynet og Avdeling for ernæringsvitskap, syner næringsinnhald i brorparten av dei tilgjengelege matvarene i Noreg. Han er digitalt tilgjengeleg på matvaretabellen.no, og her finn eg det svart på kvitt: Der det i ei norsk, rå lagringspotet er 76 gram vatn per 100 gram, er det i tidlegpoteta 80 gram vatn.

5 prosent meir, altså. Det er jo ikkje veldig mykje, men likevel litt. Kaloriinnhaldet er òg ein god del lågare: 54 mot 80 kaloriar per hundre gram rå potet.

Om vi tenkjer oss om, er dette temmeleg logisk: Ei tidlegpotet kjem ikkje tidlegare i jorda enn ei lagringspotet. Ho kjem berre tidlegare opp att. Men ho er ikkje – i det minste ikkje med dei nye sortane som har kome dei siste åra – særleg mykje mindre. Altså må ho vekse fortare. Altså veks ho på det som er lettast å vekse på: vassinnhald, luft. Tidlegpoteta inneheld meir sukker (mono- og disakkarid), mindre stivelse og kostfiber. Her er mindre B-vitamin, kalsium, folat og kalium.

Spesielt likevel

Kort oppsummert taper nypoteta på alle punkt – med unnatak av to: eteleg del og innhald av C-vitamin. 82 prosent av ei lagringspotet er definert som «eteleg», men på ei tidlegpotet kan du ete 1 prosent meir. Skalet er jo tynnare. Ja, faktisk er det såpass tynt at dei fleste nok droppar skrellinga i det heile, noko som tek faktisk eteleg del heilt opp til 100 prosent.

Her kan ikkje lagringspoteta vinne. Skalet vert tjukkare med tida, og det er bra, for skalet er med på å verne poteta mot sjukdommar og skadar og halde ho frisk og spenstig gjennom vinteren.

Det same gjeld innhaldet av C-vitamin: Nypoteta er dømd til å vinne. For C-vitamin er ferskvare. Nesten same kva du puttar det inn i, forsvinn det sakte med sikkert med tida.

Med andre ord er nypoteta god på det ho kan: å vere fersk. Å verte eten med éin gong ho kjem opp av jorda, og å markere ein sesong.

Truleg er sjarmen med nypoteta noko mykje meir enn berre smaken. Ho er ein institusjon, eit vegmerke og ein tradisjon vi ikkje har for mange av. Det er ikkje mykje vi et til berre éi tid på året lenger.

Men særleg mykje tidlegare treng ikkje nypoteta kome. Ho treng heller ikkje verte større. Og er det noko den norske sommaren ikkje treng, er det meir utvatning.

Eit lite stalltips på tampen: Toler du litt farge på skalet, gå for dei raude nypotetsortane Juno og Rutt, som er meir mjølne enn dei gule systrene. God potetsommar!

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Det er eitt år sidan sist, og vi er gjerne ikkje heilt budde, for er verkeleg sommaren komen så langt allereie? Plutseleg er dei her. Dei fyrste går til kongen, for så spesielt er det, men dei neste kjem i butikkane og er å få kjøpt: ja, det kunne vore jordbær, men i dag snakkar vi om potet.

Nypotet. Den fyrste nypoteta. Er ho verd ventinga?

Fort og gale

For er ikkje tidlegpotetene eigentleg temmeleg vasne? Kanskje til og med lite grann smaklause og lause i konsistensen? Lat oss gå vitskapleg til verks: Matvaretabellen, som er utarbeidd av Mattilsynet og Avdeling for ernæringsvitskap, syner næringsinnhald i brorparten av dei tilgjengelege matvarene i Noreg. Han er digitalt tilgjengeleg på matvaretabellen.no, og her finn eg det svart på kvitt: Der det i ei norsk, rå lagringspotet er 76 gram vatn per 100 gram, er det i tidlegpoteta 80 gram vatn.

5 prosent meir, altså. Det er jo ikkje veldig mykje, men likevel litt. Kaloriinnhaldet er òg ein god del lågare: 54 mot 80 kaloriar per hundre gram rå potet.

Om vi tenkjer oss om, er dette temmeleg logisk: Ei tidlegpotet kjem ikkje tidlegare i jorda enn ei lagringspotet. Ho kjem berre tidlegare opp att. Men ho er ikkje – i det minste ikkje med dei nye sortane som har kome dei siste åra – særleg mykje mindre. Altså må ho vekse fortare. Altså veks ho på det som er lettast å vekse på: vassinnhald, luft. Tidlegpoteta inneheld meir sukker (mono- og disakkarid), mindre stivelse og kostfiber. Her er mindre B-vitamin, kalsium, folat og kalium.

Spesielt likevel

Kort oppsummert taper nypoteta på alle punkt – med unnatak av to: eteleg del og innhald av C-vitamin. 82 prosent av ei lagringspotet er definert som «eteleg», men på ei tidlegpotet kan du ete 1 prosent meir. Skalet er jo tynnare. Ja, faktisk er det såpass tynt at dei fleste nok droppar skrellinga i det heile, noko som tek faktisk eteleg del heilt opp til 100 prosent.

Her kan ikkje lagringspoteta vinne. Skalet vert tjukkare med tida, og det er bra, for skalet er med på å verne poteta mot sjukdommar og skadar og halde ho frisk og spenstig gjennom vinteren.

Det same gjeld innhaldet av C-vitamin: Nypoteta er dømd til å vinne. For C-vitamin er ferskvare. Nesten same kva du puttar det inn i, forsvinn det sakte med sikkert med tida.

Med andre ord er nypoteta god på det ho kan: å vere fersk. Å verte eten med éin gong ho kjem opp av jorda, og å markere ein sesong.

Truleg er sjarmen med nypoteta noko mykje meir enn berre smaken. Ho er ein institusjon, eit vegmerke og ein tradisjon vi ikkje har for mange av. Det er ikkje mykje vi et til berre éi tid på året lenger.

Men særleg mykje tidlegare treng ikkje nypoteta kome. Ho treng heller ikkje verte større. Og er det noko den norske sommaren ikkje treng, er det meir utvatning.

Eit lite stalltips på tampen: Toler du litt farge på skalet, gå for dei raude nypotetsortane Juno og Rutt, som er meir mjølne enn dei gule systrene. God potetsommar!

Siri Helle

Kort oppsummert

taper nypoteta på

alle punkt.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Foto: Astrid Waller

BokMeldingar

Ei vill mafiahistorie frå Noreg

Harald Stolt-Nielsen og Magnus Lysberg har skrive ei veldokumentert norsk-marokkansk mafiahistorie.

EinarHaakaas
Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Foto: Astrid Waller

BokMeldingar

Ei vill mafiahistorie frå Noreg

Harald Stolt-Nielsen og Magnus Lysberg har skrive ei veldokumentert norsk-marokkansk mafiahistorie.

EinarHaakaas
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis