JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Leiar

Øl på Kaffistova

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
2089
20190322
2089
20190322

Så er endå ein æra over. Kaffistova og Hotell Bondeheimen i Oslo skal byrja med alkoholservering. Og kva så, kan ein spørje. Det skjer jo overalt.

Hotell Bondeheimen og Kaffistova vart starta opp av Bondeungdomslaget i Oslo i 1923 for å gje folk frå bygda ein trygg stad å vera i byen. Ei tid var det heile seks kaffistover berre i Oslo. I dag er Kaffistova i Oslo ei av to kaffistover som er att i landet. Den andre er i Mosjøen.

Kaffistova vart fort den største fråhaldskafeen i Oslo. På det meste var det plass til 400 gjester i det store kafélokalet, og pågangen var så stor at somme kveldar måtte gjestene sleppast inn gruppevis. Og Kaffistova er populær enno. Det veit vi, for staben i Dag og Tid har gått på Kaffistova og ete overtidsmat kvar onsdag kveld i snart 20 år i strekk.

Nokre av argumenta for skiftet har vore å gje eit tilbod til utanlandske gjester og at konkurransen har vorte hardare. Men årsresultatet i 2017 syner ei verksemd som vert driven godt med eit greitt overskot. Så vedtaket kan ikkje ha vore påtrengjande naudsynt.

Kva er så problemet med at også denne kafeen byrjar med alkoholservering? Vel, Kaffistova har vore ein del av norsk motkultur. Det har vore ein annleis stad midt i Oslo. Med reklame og menyar på nynorsk, tradisjonell norsk mat – og altså inga alkoholservering. Det siste går inn i ein lang tradisjon der målsak og fråhaldssak var tett samanvovne: «for atterreising av det norske folkemålet, for edruskap», som det framleis står i vedtektene til BUL.

Og vi treng slike motkulturar. Vi treng alternativ til det gjengse, med ein annleis atmosfære og ein vilje til å tena pengar på ein annan måte enn alle andre. Det treng ikkje ha med nostalgi å gjera, men snarare ynsket om variasjon og særpreg.

Og ein treng heller ikkje vera fråhaldsmann for å meina at visse soner godt kan vera frie for alkohol – og mange kjenner seg vel med det. Her stod Kaffistova for eit alternativ. Difor var vedtaket i BUL denne veka leitt. Dessutan vinn fråhald og måtehald fram blant ungdomen i dag. Så her er BUL i utakt med tida.

Svein Gjerdåker

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Så er endå ein æra over. Kaffistova og Hotell Bondeheimen i Oslo skal byrja med alkoholservering. Og kva så, kan ein spørje. Det skjer jo overalt.

Hotell Bondeheimen og Kaffistova vart starta opp av Bondeungdomslaget i Oslo i 1923 for å gje folk frå bygda ein trygg stad å vera i byen. Ei tid var det heile seks kaffistover berre i Oslo. I dag er Kaffistova i Oslo ei av to kaffistover som er att i landet. Den andre er i Mosjøen.

Kaffistova vart fort den største fråhaldskafeen i Oslo. På det meste var det plass til 400 gjester i det store kafélokalet, og pågangen var så stor at somme kveldar måtte gjestene sleppast inn gruppevis. Og Kaffistova er populær enno. Det veit vi, for staben i Dag og Tid har gått på Kaffistova og ete overtidsmat kvar onsdag kveld i snart 20 år i strekk.

Nokre av argumenta for skiftet har vore å gje eit tilbod til utanlandske gjester og at konkurransen har vorte hardare. Men årsresultatet i 2017 syner ei verksemd som vert driven godt med eit greitt overskot. Så vedtaket kan ikkje ha vore påtrengjande naudsynt.

Kva er så problemet med at også denne kafeen byrjar med alkoholservering? Vel, Kaffistova har vore ein del av norsk motkultur. Det har vore ein annleis stad midt i Oslo. Med reklame og menyar på nynorsk, tradisjonell norsk mat – og altså inga alkoholservering. Det siste går inn i ein lang tradisjon der målsak og fråhaldssak var tett samanvovne: «for atterreising av det norske folkemålet, for edruskap», som det framleis står i vedtektene til BUL.

Og vi treng slike motkulturar. Vi treng alternativ til det gjengse, med ein annleis atmosfære og ein vilje til å tena pengar på ein annan måte enn alle andre. Det treng ikkje ha med nostalgi å gjera, men snarare ynsket om variasjon og særpreg.

Og ein treng heller ikkje vera fråhaldsmann for å meina at visse soner godt kan vera frie for alkohol – og mange kjenner seg vel med det. Her stod Kaffistova for eit alternativ. Difor var vedtaket i BUL denne veka leitt. Dessutan vinn fråhald og måtehald fram blant ungdomen i dag. Så her er BUL i utakt med tida.

Svein Gjerdåker

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

KommentarSamfunn
Halvor Tjønn

Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.

Tusen dagar med russisk katastrofe

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Foto: Thomas Fure / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Mingleklubben for makt og pengar

Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

Thomas Fure / NTB

Samfunn
Christiane Jordheim Larsen

Utfordrar kjønnsundervisninga

Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.

Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro
Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis