JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Samfunn

Fiskekaker

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1983
20180504
1983
20180504

Fiskekaker er kvardagens indrefilet. Det finst knapt noko betre enn gode fiskekaker. Problemet er berre at det nesten ikkje finst gode fiskekaker å få kjøpt. Fiskekaker lagar ein på to fiskesortar: hyse og sei. Sei får ein kjøpt i butikken. Hyse, derimot, er nesten umogleg å få tak i. Grunnen til det siste er at hysa er ein sårbar fisk. Ho må lagrast med aktsemd, men det gidd ikkje fiskebåtflåten å gjera, det løner seg ikkje. Dimed står vi att utan hyse i butikken, og difor er det umogleg å laga gode fiskekaker sjølv, om ein då ikkje har båt og bur attmed havet.

Då er alternativet ferdiglaga fiskekaker i butikk. Problemet er at desse fiskekakene stort sett aldri er laga av berre hyse og sei. Neste gong du kjøper fiskekaker, bør du lesa innhaldsdeklarasjonen. Der vil du finna ein komponent dei kallar kvitlaks. Desse fiskekakene må du ikkje kjøpa. Om vi alle boikottar fiskekaker med kvitlaks, vil produsentane verte tvinga til å laga skikkelege fiskekaker.

Kva er så denne kvitlaksen? Jau, det er fiskefarse laga av all mogleg ufisk. Dei hiv denne fisken opp i store kjelar og kokar han så lenge at all smak er borte. Så tilset dei – ja, det du les no er sant – fiskeessens. Fyrst tek dei altså bort all smak av fisk, så tilset dei fiskesmak. Resultatet er hesleg. Men det er difor fiskekakene er så billige som dei er.

Finst det gode fiskekaker som er laga med berre sei og hyse der ute? Ja, men ein lyt leita lenge. Det du skal sjå etter, er fiskekaker frå Norsk Kvalitetsmat, som underleg nok held til i Surnadal. Dei lagar diverre også fiskekaker med kvitlaks, men dei lagar òg nokre av berre hyse og sei. Kjedene byter heile tida namn og leverandør, før kunne ein få kjøpt fiskekakene til Norsk Kvalitetsmat overalt, men no for tida finn eg dei berre på Rema 1000. Neste gong du er i ein Rema-butikk, les gjennom alle innhaldsdeklarasjonane til du finn fiskekakene med hyse og sei. Dei er særs gode. Nei, underskrivne er ikkje sponsa av nordmøringar.

JH

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Fiskekaker er kvardagens indrefilet. Det finst knapt noko betre enn gode fiskekaker. Problemet er berre at det nesten ikkje finst gode fiskekaker å få kjøpt. Fiskekaker lagar ein på to fiskesortar: hyse og sei. Sei får ein kjøpt i butikken. Hyse, derimot, er nesten umogleg å få tak i. Grunnen til det siste er at hysa er ein sårbar fisk. Ho må lagrast med aktsemd, men det gidd ikkje fiskebåtflåten å gjera, det løner seg ikkje. Dimed står vi att utan hyse i butikken, og difor er det umogleg å laga gode fiskekaker sjølv, om ein då ikkje har båt og bur attmed havet.

Då er alternativet ferdiglaga fiskekaker i butikk. Problemet er at desse fiskekakene stort sett aldri er laga av berre hyse og sei. Neste gong du kjøper fiskekaker, bør du lesa innhaldsdeklarasjonen. Der vil du finna ein komponent dei kallar kvitlaks. Desse fiskekakene må du ikkje kjøpa. Om vi alle boikottar fiskekaker med kvitlaks, vil produsentane verte tvinga til å laga skikkelege fiskekaker.

Kva er så denne kvitlaksen? Jau, det er fiskefarse laga av all mogleg ufisk. Dei hiv denne fisken opp i store kjelar og kokar han så lenge at all smak er borte. Så tilset dei – ja, det du les no er sant – fiskeessens. Fyrst tek dei altså bort all smak av fisk, så tilset dei fiskesmak. Resultatet er hesleg. Men det er difor fiskekakene er så billige som dei er.

Finst det gode fiskekaker som er laga med berre sei og hyse der ute? Ja, men ein lyt leita lenge. Det du skal sjå etter, er fiskekaker frå Norsk Kvalitetsmat, som underleg nok held til i Surnadal. Dei lagar diverre også fiskekaker med kvitlaks, men dei lagar òg nokre av berre hyse og sei. Kjedene byter heile tida namn og leverandør, før kunne ein få kjøpt fiskekakene til Norsk Kvalitetsmat overalt, men no for tida finn eg dei berre på Rema 1000. Neste gong du er i ein Rema-butikk, les gjennom alle innhaldsdeklarasjonane til du finn fiskekakene med hyse og sei. Dei er særs gode. Nei, underskrivne er ikkje sponsa av nordmøringar.

JH

Emneknaggar

Fleire artiklar

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Ivo de Figueiredo.

Ivo de Figueiredo.

Foto: Agnete Brun

BokMeldingar

Få kjenner Munch betre

Ivo de Figueiredos tobindsbiografi om Edvard Munch er nyansert og underhaldande.

Henrik Martin Dahlsbakken
Ivo de Figueiredo.

Ivo de Figueiredo.

Foto: Agnete Brun

BokMeldingar

Få kjenner Munch betre

Ivo de Figueiredos tobindsbiografi om Edvard Munch er nyansert og underhaldande.

Henrik Martin Dahlsbakken

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis