Høna eller egget
I Noreg bur dei fleste verpehønene i opne fuglefjøs med fleire etasjar (aviarium), der fuglane har høve til å flyge rundt, sitje på vagl og bade i strø.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Av dei alvorlege spørsmåla menneska har streva med til alle tider, har dette vore eit av dei vanskelegaste: Kva kom først, høna eller egget? Ei rekkje skildringar av korleis dinosaurane (som la egg) utvikla nebb og fjør og venger og etter kvart vart til det vi i dag kjenner som fuglar, har gitt oss det definitive svaret: Egget kom først, så kom høna.
Men kva synest høna sjølv om dette spørsmålet, eller rettare: Når den same høna skal leggje egg nesten dagleg i over eitt år, kva slags liv er det?
Verpe eller ikkje verpe
Ei høne spør seg ikkje om ho skal verpe eller ikkje, ho er avla fram til å ha eit finstemt system regulert av hormon og lys som gjer det mogleg å ha eggløysing omtrent kvar 25. time. Frå eggløysinga tek det fire timar før eggekviten er på plass, så ligg egget dei neste 19 timane inne i skalkammeret, der skalhinna og det ytre kalkskalet kjem på plass. Rett før verpinga får egget den endelege fargen og eit vernande ytterlag. Verpinga er styrt av lyset, slik at høna som regel legg egget tidleg om morgonen, og så er det «på ’an igjen».
Framtida er hydrolyse
Norske høns byrjar å leggje egg når dei er om lag 20 veker gamle. Unge høns legg små egg med tjukt skal, med alderen blir egga større og skalet tynnare. Høna treng heile 3 gram kalsium om dagen til eggproduksjonen, kalk som skal hentas ut frå blodet og knoklane, det stiller store krav til fôr og miljø. Høns som ikkje klarer å dekkje mineralbehovet, vil bli gradvis svekte og beinskjøre.
Etter litt over eitt år i verpeteneste blir det for stor variasjon i eggekvaliteten, og hønsa blir som regel slakta etter 58 veker med egglegging. Eller rettare: Sidan vi har slutta å ete høns her i landet, blir dei stort sett avliva i fjøset og destruerte. For restane frå slakting av kylling og kalkun er det oppretta ein nyskapande bioprosessteknikk, «kontinuerleg enzymatisk hydrolyse», der dei produserer reinsa protein og oljer som kan brukast til menneskemat.
For dei om lag 4 millionar hønsa som blir avliva i året, kan det difor, om dei er heldige, bli ei framtid innan enzymatisk hydrolyse.
Dei færraste bur i bur
I Noreg bur ni av ti verpehøns i fleiretasjes, opne fuglefjøs (aviarium), nokre få i økologiske fjøs der dei òg skal ha høve til å vere utandørs, og resten i såkalla innreidde bur. Dagens fjøs og bursystem er laga slik at dei skal oppfylle dei mest grunnleggjande behova for rørsle og anna åtferd: å kvesse/slite klørne, å bade i strø eller sand og å sitje på vagl.
Gammaldagse nettingbur vart forbodne i 2012, men det er likevel mange høns som slit med hakking, fjørtap og mobbing. Høns som bur i opne fjøssystem, får større fridom, men har òg høgare førekomst av skadar og sjukdommar enn dei som lever i mindre grupper inne i bur.
Avl og miljø
Ein kylling som blir klekt i eit rugemaskin, er morlaus. Hannkyllingen blir avliva, hokyllingen blir send rett på internat når ho er éin dag gammal. I staden for eit par veker under dei vernande vengene til mora må ho tilpasse seg livet i eit stor oppalsfjøs.
Det kan høyrast litt brutalt ut, men høns som skal bu i opne fjøssystem, har i alle fall ikkje godt av å vekse opp i bur. Norske forskarar fann ut at unghøns som vaks opp i meir komplekse miljø, vart modigare og smartare, men samstundes vil dei etter ein slik oppvekst vantrivast om dei blir plasserte i bur som vaksne.
Avl kan med andre ord ikkje løyse dette åleine, også for høns er ein trygg og stimulerande oppvekst viktig for å få eit godt liv.
Brotne brystbein
Eit anna vanleg og, i alle fall for høna, alvorleg problem er brotskadar i brystbeinet (kjølbeinet). Det store brystbeinet er laga for å gje godt feste for flygemuskulaturen, men moderne høns har i praksis lite høve til å bruke desse musklane, sjølv om dei lever i opne fuglefjøs.
Det kan sjå ut til at nett tilhøva i slike fjøs kan gje auka risiko for beinbrot; fuglane flyg litt ukontrollert rundt og kolliderer med vaglepinnar, drikkeautomatar eller anna innreiing. Brystbeina ser ut til å vere for veike.
Internasjonale studiar viser at mot slutten av verpetida førekjem slike skadar hos meir enn 90 prosent av høns, tala er truleg høge også i Noreg. Mange årsaker er granska: genetikk, fôring, mineralbalanse, stress frå ein slitsam jobb med egglegging.
Enno veit vi for lite om kva beinbrota kjem av, og korleis dei kan førebyggjast.
Arve Nilsen
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Av dei alvorlege spørsmåla menneska har streva med til alle tider, har dette vore eit av dei vanskelegaste: Kva kom først, høna eller egget? Ei rekkje skildringar av korleis dinosaurane (som la egg) utvikla nebb og fjør og venger og etter kvart vart til det vi i dag kjenner som fuglar, har gitt oss det definitive svaret: Egget kom først, så kom høna.
Men kva synest høna sjølv om dette spørsmålet, eller rettare: Når den same høna skal leggje egg nesten dagleg i over eitt år, kva slags liv er det?
Verpe eller ikkje verpe
Ei høne spør seg ikkje om ho skal verpe eller ikkje, ho er avla fram til å ha eit finstemt system regulert av hormon og lys som gjer det mogleg å ha eggløysing omtrent kvar 25. time. Frå eggløysinga tek det fire timar før eggekviten er på plass, så ligg egget dei neste 19 timane inne i skalkammeret, der skalhinna og det ytre kalkskalet kjem på plass. Rett før verpinga får egget den endelege fargen og eit vernande ytterlag. Verpinga er styrt av lyset, slik at høna som regel legg egget tidleg om morgonen, og så er det «på ’an igjen».
Framtida er hydrolyse
Norske høns byrjar å leggje egg når dei er om lag 20 veker gamle. Unge høns legg små egg med tjukt skal, med alderen blir egga større og skalet tynnare. Høna treng heile 3 gram kalsium om dagen til eggproduksjonen, kalk som skal hentas ut frå blodet og knoklane, det stiller store krav til fôr og miljø. Høns som ikkje klarer å dekkje mineralbehovet, vil bli gradvis svekte og beinskjøre.
Etter litt over eitt år i verpeteneste blir det for stor variasjon i eggekvaliteten, og hønsa blir som regel slakta etter 58 veker med egglegging. Eller rettare: Sidan vi har slutta å ete høns her i landet, blir dei stort sett avliva i fjøset og destruerte. For restane frå slakting av kylling og kalkun er det oppretta ein nyskapande bioprosessteknikk, «kontinuerleg enzymatisk hydrolyse», der dei produserer reinsa protein og oljer som kan brukast til menneskemat.
For dei om lag 4 millionar hønsa som blir avliva i året, kan det difor, om dei er heldige, bli ei framtid innan enzymatisk hydrolyse.
Dei færraste bur i bur
I Noreg bur ni av ti verpehøns i fleiretasjes, opne fuglefjøs (aviarium), nokre få i økologiske fjøs der dei òg skal ha høve til å vere utandørs, og resten i såkalla innreidde bur. Dagens fjøs og bursystem er laga slik at dei skal oppfylle dei mest grunnleggjande behova for rørsle og anna åtferd: å kvesse/slite klørne, å bade i strø eller sand og å sitje på vagl.
Gammaldagse nettingbur vart forbodne i 2012, men det er likevel mange høns som slit med hakking, fjørtap og mobbing. Høns som bur i opne fjøssystem, får større fridom, men har òg høgare førekomst av skadar og sjukdommar enn dei som lever i mindre grupper inne i bur.
Avl og miljø
Ein kylling som blir klekt i eit rugemaskin, er morlaus. Hannkyllingen blir avliva, hokyllingen blir send rett på internat når ho er éin dag gammal. I staden for eit par veker under dei vernande vengene til mora må ho tilpasse seg livet i eit stor oppalsfjøs.
Det kan høyrast litt brutalt ut, men høns som skal bu i opne fjøssystem, har i alle fall ikkje godt av å vekse opp i bur. Norske forskarar fann ut at unghøns som vaks opp i meir komplekse miljø, vart modigare og smartare, men samstundes vil dei etter ein slik oppvekst vantrivast om dei blir plasserte i bur som vaksne.
Avl kan med andre ord ikkje løyse dette åleine, også for høns er ein trygg og stimulerande oppvekst viktig for å få eit godt liv.
Brotne brystbein
Eit anna vanleg og, i alle fall for høna, alvorleg problem er brotskadar i brystbeinet (kjølbeinet). Det store brystbeinet er laga for å gje godt feste for flygemuskulaturen, men moderne høns har i praksis lite høve til å bruke desse musklane, sjølv om dei lever i opne fuglefjøs.
Det kan sjå ut til at nett tilhøva i slike fjøs kan gje auka risiko for beinbrot; fuglane flyg litt ukontrollert rundt og kolliderer med vaglepinnar, drikkeautomatar eller anna innreiing. Brystbeina ser ut til å vere for veike.
Internasjonale studiar viser at mot slutten av verpetida førekjem slike skadar hos meir enn 90 prosent av høns, tala er truleg høge også i Noreg. Mange årsaker er granska: genetikk, fôring, mineralbalanse, stress frå ein slitsam jobb med egglegging.
Enno veit vi for lite om kva beinbrota kjem av, og korleis dei kan førebyggjast.
Arve Nilsen
Norske forskarar fann ut at unghøns som vaks opp i meir komplekse miljø, vart
modigare og smartare, men samtidig vil dei etter ein slik oppvekst vantrivast om dei blir plasserte i bur som vaksne.
Fleire artiklar
Teikning: May Linn Clement
Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.
Tusen dagar med russisk katastrofe
KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.
Thomas Fure / NTB
Utfordrar kjønnsundervisninga
Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.
Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.
Foto: Thomas Fure / NTB
Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.
Den rumenske forfattaren Mircea Cartarescu har skrive både skjønnlitteratur, lyrikk og litterære essay.
Foto: Solum Bokvennen
Mircea Cărtărescu kastar eit fortrolla lys over barndommen i Melankolien
Taiwanarar feirar nasjonaldagen 10. oktober framfor presidentbygget i Taipei.
Foto: Chiang Ying-ying / AP / NTB
Illusjonen om «eitt Kina»
Kina gjer krav på Taiwan, og Noreg anerkjenner ikkje Taiwan som sjølvstendig stat. Men kor sterkt står argumenta for at Taiwan er ein del av Kina?