Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

ReportasjeFeature

Trøyst i eit glas tomatar

Det italienske nyhendebiletet er prega av mykje mørke og fortviling om dagen. Eit lite ljospunkt er at gløymde italienske kjøkentradisjonar har fått nytt liv under pandemien.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Mange italienarar har funne fram att gamle kokekunster.

Mange italienarar har funne fram att gamle kokekunster.

Foto: Andrea Pavanello / Wikimedia Commons

Mange italienarar har funne fram att gamle kokekunster.

Mange italienarar har funne fram att gamle kokekunster.

Foto: Andrea Pavanello / Wikimedia Commons

4951
20210423
4951
20210423

Italia

redaksjonen@dagogtid.no

Eg skrur så ofte eg kan på eit morgonprogram sendt frå Roma på italiensk Rai Radio 3. «Prima Pagina» har gått på statskanalens kvardagsprogram sidan 1976. Det fine med programmet er at programleiarrolla går på rundgang mellom italienske mediefolk. Den eine veka kan programleiaren vere ein politisk journalist. Den neste er det kanskje redaktøren i eit stort vekeblad.

Det er ein herleg dynamikk i dette programmet med ein førstedel dedikert til analysar av dagens nyhendebilete via italienske dagsaviser. I andre avdeling får innringarar kome på lufta med spørsmål og kommentarar.

Panikken

Det har gjort særleg sterkt inntrykk å høyre dette programmet det siste året. Alt tidleg i mars i fjor, i vekene før pandemien verkeleg sprengde seg fram i Nord-Italia, ringde lyttarar som uttrykte sterk redsel og panikk. Her var det plass til alt frå husmødrer i Napoli til lærarvikarar i Trentino.

Mindre tilgjord radio enn dette skal ein leite lenge etter. Gjennom året med pandemi har tonen blant innringarane gått frå angst til ville protestar og raseri. Samstundes blir eit basalt behov for trøyst uttrykt heile tida.

Og no har det blitt så gale at sjølvaste sjeftrøystaren i Roma, pave Frans, også har problem med å trøyste. I påska vart mange italienarar overraska over kor mørk palett han tok fram for å skildre situasjonen me alle er oppe i: «Dei siste vekene er det som det har vore kveld heile tida. Det er eit nedslåande mørke som ligg over piazzaene våre, på vegane og i byane våre. Mørket har tatt over livet vårt og fylt det med stille. Ein kan kjenne dette i lufta. Ein merkar det på korleis me rører oss og korleis me skular på andre. Me er engstelege og anar ikkje kor vegen går vidare. Det er nett som disiplane i evangeliet som plutseleg kom ut for ein fæl storm. Dei vart tvinga ut i same båt, alle like sårbare og viktige. Me er på same måte tvinga til å ro båten saman no. Me er avhengige av dei andre si trøyst. Nett som disiplane føler også me oss forlatne. Det har gått opp for mange at ein ikkje kan finne fram på eiga hand, men berre i fellesskap. Stormen viser at me er sårbare og at tryggleiken me trudde på, var falsk.»

Fortvila restauratør

Redsla og panikken har dei siste vekene særleg vore synleg på TV-bilete frå italienske byar frå nord til sør. Restauranteigarar har demonstrert vilt over heile landet. Enkelte stader gjekk det over i reine opptøyar. For min del gjorde det stort inntrykk å høyre fortvilinga blant napolitanske restauranteigarar. Ein av dei eldste demonstrantane grein for ope kamera:

– Lånehaiane kjem til å knekke meg. Politikarane må berre pakka saman og gå. Før i tida var eg kriminell, og i 30 år har borna mine vore med på å jobbe alle desse seine kveldane på kjøkenet. No kjem me ikkje til å klare oss.

På ein annan kant i Napoli valde 15 barristaer og kelnerar å la seg krossfeste på kvar sin (papp)kross. Eit uttrykk for at dei ikkje hadde arbeidd på eit heilt år. Diverre vart fleire av demonstrasjonane infiltrerte av nyfascistar med førarhelsingar.

Samstundes – i det stille – er det mange italienarar som ikkje har råd til mat. Mange vart lamslåtte av meldinga om at kulturarbeidarar i Bari, heilt sør på det italienske fastlandet, ikkje maktar å brødfø seg og familien. Dei får no utdelt mat kvar fredag, ei ordning som førebels varar fram til slutten av mai.

Bondelaget

Noko vekker trass i dette trøyst og håp. Ei undersøking frå Coldiretti, det italienske bondelaget, syner at dei lange periodane med nedstenging i fjor fekk italienarar til å ta fram gløymde kulinariske tradisjonar, mellom anna konservering av steikt aubergine og squash i olje.

Særleg kjekt er det å lese at tomatsyltinga har kome tilbake: heimekokt tomatsaus og plommetomatar på glas. Det vekker gode minne frå båe sider av tusenårsskiftet då eg arbeidde og budde lange periodar i Italia.

Var eg innom Venezia-området, var det obligatorisk å besøke kompis Massimo i Treviso. Der i huset laga mor hans tomatsausen akkurat på denne måten, kokt på feite sommartomatar frå Toffolettos hage, med eit par kvastar basilikum for å setje spiss på glaset.

Mørket

Eit ljospunkt i form av eit glas av denne typen kan kome godt med om dagen. Ifølge dei siste tala frå Italias statiske byrået Istat overdreiv ikkje pave Frans når det gjaldt mørkret.

Sidan i fjor har talet på arbeidslause auka med 945.000, til 19,2 prosent. I slutten av juni kan dette talet bli langt høgare. Sidan 30. mars har det vore forbode for arbeidsgjevarar å seie opp tilsette på grunn av pandemien. Den 30. juni er det fritt fram igjen, og då er 4,4 millionar redde for kva framtida skal bringe.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Italia

redaksjonen@dagogtid.no

Eg skrur så ofte eg kan på eit morgonprogram sendt frå Roma på italiensk Rai Radio 3. «Prima Pagina» har gått på statskanalens kvardagsprogram sidan 1976. Det fine med programmet er at programleiarrolla går på rundgang mellom italienske mediefolk. Den eine veka kan programleiaren vere ein politisk journalist. Den neste er det kanskje redaktøren i eit stort vekeblad.

Det er ein herleg dynamikk i dette programmet med ein førstedel dedikert til analysar av dagens nyhendebilete via italienske dagsaviser. I andre avdeling får innringarar kome på lufta med spørsmål og kommentarar.

Panikken

Det har gjort særleg sterkt inntrykk å høyre dette programmet det siste året. Alt tidleg i mars i fjor, i vekene før pandemien verkeleg sprengde seg fram i Nord-Italia, ringde lyttarar som uttrykte sterk redsel og panikk. Her var det plass til alt frå husmødrer i Napoli til lærarvikarar i Trentino.

Mindre tilgjord radio enn dette skal ein leite lenge etter. Gjennom året med pandemi har tonen blant innringarane gått frå angst til ville protestar og raseri. Samstundes blir eit basalt behov for trøyst uttrykt heile tida.

Og no har det blitt så gale at sjølvaste sjeftrøystaren i Roma, pave Frans, også har problem med å trøyste. I påska vart mange italienarar overraska over kor mørk palett han tok fram for å skildre situasjonen me alle er oppe i: «Dei siste vekene er det som det har vore kveld heile tida. Det er eit nedslåande mørke som ligg over piazzaene våre, på vegane og i byane våre. Mørket har tatt over livet vårt og fylt det med stille. Ein kan kjenne dette i lufta. Ein merkar det på korleis me rører oss og korleis me skular på andre. Me er engstelege og anar ikkje kor vegen går vidare. Det er nett som disiplane i evangeliet som plutseleg kom ut for ein fæl storm. Dei vart tvinga ut i same båt, alle like sårbare og viktige. Me er på same måte tvinga til å ro båten saman no. Me er avhengige av dei andre si trøyst. Nett som disiplane føler også me oss forlatne. Det har gått opp for mange at ein ikkje kan finne fram på eiga hand, men berre i fellesskap. Stormen viser at me er sårbare og at tryggleiken me trudde på, var falsk.»

Fortvila restauratør

Redsla og panikken har dei siste vekene særleg vore synleg på TV-bilete frå italienske byar frå nord til sør. Restauranteigarar har demonstrert vilt over heile landet. Enkelte stader gjekk det over i reine opptøyar. For min del gjorde det stort inntrykk å høyre fortvilinga blant napolitanske restauranteigarar. Ein av dei eldste demonstrantane grein for ope kamera:

– Lånehaiane kjem til å knekke meg. Politikarane må berre pakka saman og gå. Før i tida var eg kriminell, og i 30 år har borna mine vore med på å jobbe alle desse seine kveldane på kjøkenet. No kjem me ikkje til å klare oss.

På ein annan kant i Napoli valde 15 barristaer og kelnerar å la seg krossfeste på kvar sin (papp)kross. Eit uttrykk for at dei ikkje hadde arbeidd på eit heilt år. Diverre vart fleire av demonstrasjonane infiltrerte av nyfascistar med førarhelsingar.

Samstundes – i det stille – er det mange italienarar som ikkje har råd til mat. Mange vart lamslåtte av meldinga om at kulturarbeidarar i Bari, heilt sør på det italienske fastlandet, ikkje maktar å brødfø seg og familien. Dei får no utdelt mat kvar fredag, ei ordning som førebels varar fram til slutten av mai.

Bondelaget

Noko vekker trass i dette trøyst og håp. Ei undersøking frå Coldiretti, det italienske bondelaget, syner at dei lange periodane med nedstenging i fjor fekk italienarar til å ta fram gløymde kulinariske tradisjonar, mellom anna konservering av steikt aubergine og squash i olje.

Særleg kjekt er det å lese at tomatsyltinga har kome tilbake: heimekokt tomatsaus og plommetomatar på glas. Det vekker gode minne frå båe sider av tusenårsskiftet då eg arbeidde og budde lange periodar i Italia.

Var eg innom Venezia-området, var det obligatorisk å besøke kompis Massimo i Treviso. Der i huset laga mor hans tomatsausen akkurat på denne måten, kokt på feite sommartomatar frå Toffolettos hage, med eit par kvastar basilikum for å setje spiss på glaset.

Mørket

Eit ljospunkt i form av eit glas av denne typen kan kome godt med om dagen. Ifølge dei siste tala frå Italias statiske byrået Istat overdreiv ikkje pave Frans når det gjaldt mørkret.

Sidan i fjor har talet på arbeidslause auka med 945.000, til 19,2 prosent. I slutten av juni kan dette talet bli langt høgare. Sidan 30. mars har det vore forbode for arbeidsgjevarar å seie opp tilsette på grunn av pandemien. Den 30. juni er det fritt fram igjen, og då er 4,4 millionar redde for kva framtida skal bringe.

Det gjorde sterkt inntrykk å høyre fortvilinga blant napolitanske
restauranteigarar.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Thomas Hylland Eriksen på scenen i Klingenberg kino i Oslo i april, der han heldt føredraget «Syv meninger med livet».

Thomas Hylland Eriksen på scenen i Klingenberg kino i Oslo i april, der han heldt føredraget «Syv meninger med livet».

Foto: Helge Øgrim

På tomannshandFeature

Ein forskar kryssar sitt spor

Thomas Hylland Eriksen hylla mangfaldet og ville dekonstruere fleirtalet. Men fann han svaret på dilemmaa knytte til innvandring?

HelgeØgrim
Thomas Hylland Eriksen på scenen i Klingenberg kino i Oslo i april, der han heldt føredraget «Syv meninger med livet».

Thomas Hylland Eriksen på scenen i Klingenberg kino i Oslo i april, der han heldt føredraget «Syv meninger med livet».

Foto: Helge Øgrim

På tomannshandFeature

Ein forskar kryssar sitt spor

Thomas Hylland Eriksen hylla mangfaldet og ville dekonstruere fleirtalet. Men fann han svaret på dilemmaa knytte til innvandring?

HelgeØgrim
Stølspurka og dei to grisungane. Enno er alt berre velstand.

Stølspurka og dei to grisungane. Enno er alt berre velstand.

Alle foto: Svein Gjerdåker

ReportasjeFeature
Svein Gjerdåker

Soga om stølspurka

Verdas mildaste purke var med på stølen. Det gjekk ikkje som planlagt.

Israelske soldatar på veg inn i nabolaget Shijaiyah i Gaza by for å fordrive fleire hundre palestinarar til ein ukjend stad nord på Gazastipa.

Israelske soldatar på veg inn i nabolaget Shijaiyah i Gaza by for å fordrive fleire hundre palestinarar til ein ukjend stad nord på Gazastipa.

Foto: Moti Milrod / Haaretz / AP / NTB

Meldingar
DagTuastad

Ramsalt kritikk av Israels krig i Gaza

Molok er ein page-turner med hendingar som skakar lesaren.

Gassleidningar i Moldova. Landet risikerer ei energikrise til neste år.

Gassleidningar i Moldova. Landet risikerer ei energikrise til neste år.

Foto: Aurel Obreja / AP / NTB

Samfunn
Sofie May Rånes

Moldova i skvis

Frå 1. januar kjem det ikkje meir gass til Europa gjennom Ukraina. Det kan bli alvorleg for energitryggleiken i Moldova.

Eit utval Tik-Tok-augneblinkar. Frå venstre Klassekampen-journalist Jo Røed Skårderud, som kallar seg Surjournalist, nyhendeprofilen Dylan «News Daddy» Page og Donald Trump som seier at han vil vurdere TikTok-forbodet.

Eit utval Tik-Tok-augneblinkar. Frå venstre Klassekampen-journalist Jo Røed Skårderud, som kallar seg Surjournalist, nyhendeprofilen Dylan «News Daddy» Page og Donald Trump som seier at han vil vurdere TikTok-forbodet.

Skjermdump

Samfunn

Nyhende ifølgje TikTok

Barn og ungdom føretrekkjer TikTok som nyhendekanal. Der opererer ferske nyhendeprofilar side om side med redaktørstyrte medium og propagandistar.

Christiane Jordheim Larsen
Eit utval Tik-Tok-augneblinkar. Frå venstre Klassekampen-journalist Jo Røed Skårderud, som kallar seg Surjournalist, nyhendeprofilen Dylan «News Daddy» Page og Donald Trump som seier at han vil vurdere TikTok-forbodet.

Eit utval Tik-Tok-augneblinkar. Frå venstre Klassekampen-journalist Jo Røed Skårderud, som kallar seg Surjournalist, nyhendeprofilen Dylan «News Daddy» Page og Donald Trump som seier at han vil vurdere TikTok-forbodet.

Skjermdump

Samfunn

Nyhende ifølgje TikTok

Barn og ungdom føretrekkjer TikTok som nyhendekanal. Der opererer ferske nyhendeprofilar side om side med redaktørstyrte medium og propagandistar.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis