JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

TeknologiFeature

Antibiotika

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Professor Alexander Fleming oppdaga kva effekt muggsoppen Penicillin notatum hadde på bakteriar. Her på laboratoriet ved St. Mary’s Hospital i London i 1943, der han arbeidde med å etablere syntetisk produksjon av antibiotika, som verdskrigen skapte ein umettande marknad for.

Professor Alexander Fleming oppdaga kva effekt muggsoppen Penicillin notatum hadde på bakteriar. Her på laboratoriet ved St. Mary’s Hospital i London i 1943, der han arbeidde med å etablere syntetisk produksjon av antibiotika, som verdskrigen skapte ein umettande marknad for.

Foto: Wikimedia Commons

Professor Alexander Fleming oppdaga kva effekt muggsoppen Penicillin notatum hadde på bakteriar. Her på laboratoriet ved St. Mary’s Hospital i London i 1943, der han arbeidde med å etablere syntetisk produksjon av antibiotika, som verdskrigen skapte ein umettande marknad for.

Professor Alexander Fleming oppdaga kva effekt muggsoppen Penicillin notatum hadde på bakteriar. Her på laboratoriet ved St. Mary’s Hospital i London i 1943, der han arbeidde med å etablere syntetisk produksjon av antibiotika, som verdskrigen skapte ein umettande marknad for.

Foto: Wikimedia Commons

5872
20220211
5872
20220211

Donald Trump spurde, for spøk, påstod han sjølv, om ein ikkje kunne bruke desinfeksjonsmiddel mot covid-19. Det ville nok kunne verke, men berre på den måten at det òg ville ta knekken på pasienten. Diverre er det berre vaksinar som verkar mot virussjukdomar som korona, men når det gjeld bakteriesjukdomar som lungebetennelse eller blodforgifting, har vi eit biologisk vedundermiddel: antibiotika.

Bakteriane finst overalt, dei er eincella vesen, dei dannar eit eige rike i biologien og er den eldste forma for levande vesen. Antibiotika («antiliv») er stoff som drep eller svekker bakteriar. Men i motsetning til desinfeksjonsmiddel, som drep og svekker mikrobar overalt, brukar vi antibiotika inni kroppen. I passe dosar skader dei ikkje menneskekroppen nemneverdig, men dei påverkar bakterieceller såpass mykje at dei ikkje kan formeire seg.

Ein har utvikla mange titals ulike antibiotika. Nokre, som penicillin, vert produserte frå sopp som ein har avla fram til formålet, medan andre vert laga i syntetiske kjemiske prosessar. Slik teknologi krev presist biokjemisk utstyr og nøyaktige måleverktøy, alt basert på djup kunnskap om biologiske og kjemiske prosessar i bakteriar.

Penicillin var det første antibiotikumet, oppdaga av Alexander Fleming i 1928. Han oppdaga at bakteriekulturar i ei petriskål ikkje treivst i nærleiken av penselmuggsopp. Ulike artar av slik sopp finst overalt rundt oss, og enkelte artar bidrar faktisk til at vi kan skape gode ostar.

Fleming skjøna at det måtte vere noko kjemisk som drap bakteriane. Soppen hadde gjennom evolusjonen utvikla bakteriedrepande stoff for å verne seg sjølv mot bakteriar som finst rundt han. Fleming greidde å isolere det drepande stoffet. Vidare utprøving og forbetring gjorde at ein 15 år etterpå kunne byrje å bruke penicillin i stor skala til skadde soldatar i andre verdskrigen.

Mikrobiologane likar å dele bakteriar i to grupper: grampositive og gramnegative. Gram er knytt til den danske bakteriologen Christian Gram som fann ein metode for å farge bakteriar. Dei to gramgruppene er viktige for verkemåten til antibiotika.

Grampositive bakteriar, som vert farga fiolette i gramtesten, har ein ytre vegg bygd av eit stoff som heiter peptidoglykan. Stoffet dannar kryssbindingar som gjer at bakterien får ein sterk vegg som vernar det indre av bakteriecella. Penicillinet inneheld organiske molekyl som stoppar prosessen som skaper desse bindingane, og gjer det umogleg for bakterien å lage ein ny vegg under celledelinga. Utan ein heil vegg som vernar mot kroppens immunsystem, vert bakterien sjanselaus.

Gramnegative bakteriar, som vert rosa i gramtesten, har eit ekstra beskyttande lag utanfor ein heller tynn peptidoglykanvegg. Då må det andre stoff til for å bryte ned det ytre laget. Enkelte antibiotika verkar i staden inne i bakterien, gjerne ved å hindre DNA-kopieringsprosessen som skjer ved all celledeling og formeiring. Andre kan øydelegge proteina som trengst for å halde bakterien i live, eller hindre framstillinga av dei livsviktige proteina inne i cella. Slike typar antibiotika trengjer seg inn i bakterien gjennom små opningar i celleveggane.

WHO meiner at antibiotika frå 1945 har auka den gjennomsnittlege forventa levealderen i verda med så mykje som tjue år. Bruken av antibiotika har auka jamt og trutt, og no nyttar vi dei altfor mykje. Antibiotika fungerer som eit seleksjonspress for bakteriar, og evolusjonen bringar difor fram bakteriestammar som ikkje lèt seg påverke av vedundermedisinen.

Slik resistens gjer at vi risikerer å ende opp i same situasjon som før vi hadde antibiotika. Den gongen kunne tannverk vere dødeleg, dersom det var dei rette bakteriane som skapte infeksjonen, eller motstandskrafta i kroppen var svekt.

Bakteriestammane har utvikla ulike typar av resistens. Det kan til dømes vere at dei har fått færre eller mindre opningar i celleveggane, noko som hindrar antibiotikamolekyla i å komme seg inn i cella. Bakteriar kan produsere kjemiske stoff som pumpar ut (!) antibiotikumet frå cella, eller stoppar og deaktiverer antibiotikamolekyla. Eller det skjer endringar i strukturen til det molekylet i cella som antibiotikumet skal øydelegge, slik at ein ikkje lenger får den rette kjemiske effekten.

Resistensen svekker effekten av antibiotika, og i store delar av verda døyr stadig fleire av bakterieinfeksjonar. Det er stor trong for nye antibiotika, men sidan 1980-talet har det ikkje vorte utvikla grunnleggande nye antibiotika, berre nye variantar av dei som alt er skapte.

Samstundes er kostnaden med å utvikle nye antibiotika enorm, og inntektspotensialet står ikkje i stil. Det kan koste fleire milliardar kroner i avansert labarbeid, utprøving og godkjenning før ein medisin kjem på marknaden. Av dei antibiotikatypane som det vert forska på, er det berre om lag éin av tretti som til slutt kan godkjennast.

I Noreg registrerer vi ikkje dødsfall på grunn av antibiotikaresistens, men eitt tilfelle vart rapportert i media i 2016. Ei norsk kvinne vart alvorleg brannskadd i Pakistan og frakta til Haukeland sjukehus i Bergen. Der fekk ho konstatert blodforgifting, men ingen antibiotika hjelpte, og ho døydde i løpet av nokre få dagar.

Uansett, Noreg er nok eit av dei landa som er minst påverka av antibiotikaresistens. Gjennom eit målmedvite program har ein greidd å redusere bruken av antibiotika kraftig, og spesielt då breispektra antibiotikasortar, slike som verkar på mange typar bakteriar.

Bjørnar Tessem og Lars Nyre

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Donald Trump spurde, for spøk, påstod han sjølv, om ein ikkje kunne bruke desinfeksjonsmiddel mot covid-19. Det ville nok kunne verke, men berre på den måten at det òg ville ta knekken på pasienten. Diverre er det berre vaksinar som verkar mot virussjukdomar som korona, men når det gjeld bakteriesjukdomar som lungebetennelse eller blodforgifting, har vi eit biologisk vedundermiddel: antibiotika.

Bakteriane finst overalt, dei er eincella vesen, dei dannar eit eige rike i biologien og er den eldste forma for levande vesen. Antibiotika («antiliv») er stoff som drep eller svekker bakteriar. Men i motsetning til desinfeksjonsmiddel, som drep og svekker mikrobar overalt, brukar vi antibiotika inni kroppen. I passe dosar skader dei ikkje menneskekroppen nemneverdig, men dei påverkar bakterieceller såpass mykje at dei ikkje kan formeire seg.

Ein har utvikla mange titals ulike antibiotika. Nokre, som penicillin, vert produserte frå sopp som ein har avla fram til formålet, medan andre vert laga i syntetiske kjemiske prosessar. Slik teknologi krev presist biokjemisk utstyr og nøyaktige måleverktøy, alt basert på djup kunnskap om biologiske og kjemiske prosessar i bakteriar.

Penicillin var det første antibiotikumet, oppdaga av Alexander Fleming i 1928. Han oppdaga at bakteriekulturar i ei petriskål ikkje treivst i nærleiken av penselmuggsopp. Ulike artar av slik sopp finst overalt rundt oss, og enkelte artar bidrar faktisk til at vi kan skape gode ostar.

Fleming skjøna at det måtte vere noko kjemisk som drap bakteriane. Soppen hadde gjennom evolusjonen utvikla bakteriedrepande stoff for å verne seg sjølv mot bakteriar som finst rundt han. Fleming greidde å isolere det drepande stoffet. Vidare utprøving og forbetring gjorde at ein 15 år etterpå kunne byrje å bruke penicillin i stor skala til skadde soldatar i andre verdskrigen.

Mikrobiologane likar å dele bakteriar i to grupper: grampositive og gramnegative. Gram er knytt til den danske bakteriologen Christian Gram som fann ein metode for å farge bakteriar. Dei to gramgruppene er viktige for verkemåten til antibiotika.

Grampositive bakteriar, som vert farga fiolette i gramtesten, har ein ytre vegg bygd av eit stoff som heiter peptidoglykan. Stoffet dannar kryssbindingar som gjer at bakterien får ein sterk vegg som vernar det indre av bakteriecella. Penicillinet inneheld organiske molekyl som stoppar prosessen som skaper desse bindingane, og gjer det umogleg for bakterien å lage ein ny vegg under celledelinga. Utan ein heil vegg som vernar mot kroppens immunsystem, vert bakterien sjanselaus.

Gramnegative bakteriar, som vert rosa i gramtesten, har eit ekstra beskyttande lag utanfor ein heller tynn peptidoglykanvegg. Då må det andre stoff til for å bryte ned det ytre laget. Enkelte antibiotika verkar i staden inne i bakterien, gjerne ved å hindre DNA-kopieringsprosessen som skjer ved all celledeling og formeiring. Andre kan øydelegge proteina som trengst for å halde bakterien i live, eller hindre framstillinga av dei livsviktige proteina inne i cella. Slike typar antibiotika trengjer seg inn i bakterien gjennom små opningar i celleveggane.

WHO meiner at antibiotika frå 1945 har auka den gjennomsnittlege forventa levealderen i verda med så mykje som tjue år. Bruken av antibiotika har auka jamt og trutt, og no nyttar vi dei altfor mykje. Antibiotika fungerer som eit seleksjonspress for bakteriar, og evolusjonen bringar difor fram bakteriestammar som ikkje lèt seg påverke av vedundermedisinen.

Slik resistens gjer at vi risikerer å ende opp i same situasjon som før vi hadde antibiotika. Den gongen kunne tannverk vere dødeleg, dersom det var dei rette bakteriane som skapte infeksjonen, eller motstandskrafta i kroppen var svekt.

Bakteriestammane har utvikla ulike typar av resistens. Det kan til dømes vere at dei har fått færre eller mindre opningar i celleveggane, noko som hindrar antibiotikamolekyla i å komme seg inn i cella. Bakteriar kan produsere kjemiske stoff som pumpar ut (!) antibiotikumet frå cella, eller stoppar og deaktiverer antibiotikamolekyla. Eller det skjer endringar i strukturen til det molekylet i cella som antibiotikumet skal øydelegge, slik at ein ikkje lenger får den rette kjemiske effekten.

Resistensen svekker effekten av antibiotika, og i store delar av verda døyr stadig fleire av bakterieinfeksjonar. Det er stor trong for nye antibiotika, men sidan 1980-talet har det ikkje vorte utvikla grunnleggande nye antibiotika, berre nye variantar av dei som alt er skapte.

Samstundes er kostnaden med å utvikle nye antibiotika enorm, og inntektspotensialet står ikkje i stil. Det kan koste fleire milliardar kroner i avansert labarbeid, utprøving og godkjenning før ein medisin kjem på marknaden. Av dei antibiotikatypane som det vert forska på, er det berre om lag éin av tretti som til slutt kan godkjennast.

I Noreg registrerer vi ikkje dødsfall på grunn av antibiotikaresistens, men eitt tilfelle vart rapportert i media i 2016. Ei norsk kvinne vart alvorleg brannskadd i Pakistan og frakta til Haukeland sjukehus i Bergen. Der fekk ho konstatert blodforgifting, men ingen antibiotika hjelpte, og ho døydde i løpet av nokre få dagar.

Uansett, Noreg er nok eit av dei landa som er minst påverka av antibiotikaresistens. Gjennom eit målmedvite program har ein greidd å redusere bruken av antibiotika kraftig, og spesielt då breispektra antibiotikasortar, slike som verkar på mange typar bakteriar.

Bjørnar Tessem og Lars Nyre

I store delar av verda døyr stadig fleire av bakterieinfeksjonar.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

Teikning: May Linn Clement

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis