JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida

Artige rettar

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
2030
20171215
2030
20171215

Øyvind Haram er ein ivrig lesar som har vore på restaurant litt utanfor allfarveg og fått servert hveite. Ovnsbaka attpåtil.

Sidan det er krema fiskesaus til, vil nok den skarpaste lesaren hella til at dette kan vera noko som lever i havet. Hveita er ein liten rakkar i ansjosfamilien som lever på havbotnen i Norskerenna, ofte så djupt som 300–400 meter. Sjølve kjøtet er ikkje så vanleg å eta, men dei gongene Innsida har møtt på hveite, har det vore kjakane og brystpartiet som har vore delikatessa. Litt raud og litt svart over ryggen er hveita lett å kjenna att. Det breie, nesten firkanta brystpartiet er òg karakteristisk for hveita. Det er rikeleg med hveite. Arten er godt forvalta. Likevel er det sjeldan me ser hveita på restaurantmenyar.

Denne er frå Skjervøy. Takk for tipset.

Norske matskattar 11: graut – og ei orsaking

Ja, det måtte naturlegvis verta plass i spalta vår til ein av dei store i norsk mattradisjon; grauten. Sist melde me at tilslørte bondepiker er ein særnorsk rett. Det viser seg blant anna av ei melding me har fått frå Marta Kari Schawlann i Sogndal, at retten er kjend i Bayern som «verschleiertes Bauernmädchen», altså i eintal, i motsetnad til våre fleirtalsbondepiker, men det skal vera same retten. Innsida ber difor om orsaking, eller kanskje me skal kalla det ei presisering. Denne veka er me visse på at det ikkje vert noko problem å utropa grauten til ein særs norsk mattradisjon. Dette sjølv om denne spalta endå ein gong ikkje vart øyremerkt på statsbudsjettet. Graut er utan tvil ei redningsbøye for mang ein nordmann. Noko som ein kunne overleva på i magre år og som seinare naturlegvis har vorte både fest og kafémat. Havre, bygg og ris har vore gode grautingrediensar. Likeins vatn i vassgrauten, eller semulegraut, som er ein mjuk variant laga med kveite og mjølk. Innsida heiar naturlegvis på all graut, men vassgraut, som er berre vatn, havre eller bygg og salt, er ein byggestein i velferdsstaten vår. God grauthelg, alle saman, frå Opplysningskontoret for Graut.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Øyvind Haram er ein ivrig lesar som har vore på restaurant litt utanfor allfarveg og fått servert hveite. Ovnsbaka attpåtil.

Sidan det er krema fiskesaus til, vil nok den skarpaste lesaren hella til at dette kan vera noko som lever i havet. Hveita er ein liten rakkar i ansjosfamilien som lever på havbotnen i Norskerenna, ofte så djupt som 300–400 meter. Sjølve kjøtet er ikkje så vanleg å eta, men dei gongene Innsida har møtt på hveite, har det vore kjakane og brystpartiet som har vore delikatessa. Litt raud og litt svart over ryggen er hveita lett å kjenna att. Det breie, nesten firkanta brystpartiet er òg karakteristisk for hveita. Det er rikeleg med hveite. Arten er godt forvalta. Likevel er det sjeldan me ser hveita på restaurantmenyar.

Denne er frå Skjervøy. Takk for tipset.

Norske matskattar 11: graut – og ei orsaking

Ja, det måtte naturlegvis verta plass i spalta vår til ein av dei store i norsk mattradisjon; grauten. Sist melde me at tilslørte bondepiker er ein særnorsk rett. Det viser seg blant anna av ei melding me har fått frå Marta Kari Schawlann i Sogndal, at retten er kjend i Bayern som «verschleiertes Bauernmädchen», altså i eintal, i motsetnad til våre fleirtalsbondepiker, men det skal vera same retten. Innsida ber difor om orsaking, eller kanskje me skal kalla det ei presisering. Denne veka er me visse på at det ikkje vert noko problem å utropa grauten til ein særs norsk mattradisjon. Dette sjølv om denne spalta endå ein gong ikkje vart øyremerkt på statsbudsjettet. Graut er utan tvil ei redningsbøye for mang ein nordmann. Noko som ein kunne overleva på i magre år og som seinare naturlegvis har vorte både fest og kafémat. Havre, bygg og ris har vore gode grautingrediensar. Likeins vatn i vassgrauten, eller semulegraut, som er ein mjuk variant laga med kveite og mjølk. Innsida heiar naturlegvis på all graut, men vassgraut, som er berre vatn, havre eller bygg og salt, er ein byggestein i velferdsstaten vår. God grauthelg, alle saman, frå Opplysningskontoret for Graut.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Ivo de Figueiredo.

Ivo de Figueiredo.

Foto: Agnete Brun

BokMeldingar

Få kjenner Munch betre

Ivo de Figueiredos tobindsbiografi om Edvard Munch er nyansert og underhaldande.

Henrik Martin Dahlsbakken
Ivo de Figueiredo.

Ivo de Figueiredo.

Foto: Agnete Brun

BokMeldingar

Få kjenner Munch betre

Ivo de Figueiredos tobindsbiografi om Edvard Munch er nyansert og underhaldande.

Henrik Martin Dahlsbakken

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis