Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida

Artige rettar

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
2030
20171215
2030
20171215

Øyvind Haram er ein ivrig lesar som har vore på restaurant litt utanfor allfarveg og fått servert hveite. Ovnsbaka attpåtil.

Sidan det er krema fiskesaus til, vil nok den skarpaste lesaren hella til at dette kan vera noko som lever i havet. Hveita er ein liten rakkar i ansjosfamilien som lever på havbotnen i Norskerenna, ofte så djupt som 300–400 meter. Sjølve kjøtet er ikkje så vanleg å eta, men dei gongene Innsida har møtt på hveite, har det vore kjakane og brystpartiet som har vore delikatessa. Litt raud og litt svart over ryggen er hveita lett å kjenna att. Det breie, nesten firkanta brystpartiet er òg karakteristisk for hveita. Det er rikeleg med hveite. Arten er godt forvalta. Likevel er det sjeldan me ser hveita på restaurantmenyar.

Denne er frå Skjervøy. Takk for tipset.

Norske matskattar 11: graut – og ei orsaking

Ja, det måtte naturlegvis verta plass i spalta vår til ein av dei store i norsk mattradisjon; grauten. Sist melde me at tilslørte bondepiker er ein særnorsk rett. Det viser seg blant anna av ei melding me har fått frå Marta Kari Schawlann i Sogndal, at retten er kjend i Bayern som «verschleiertes Bauernmädchen», altså i eintal, i motsetnad til våre fleirtalsbondepiker, men det skal vera same retten. Innsida ber difor om orsaking, eller kanskje me skal kalla det ei presisering. Denne veka er me visse på at det ikkje vert noko problem å utropa grauten til ein særs norsk mattradisjon. Dette sjølv om denne spalta endå ein gong ikkje vart øyremerkt på statsbudsjettet. Graut er utan tvil ei redningsbøye for mang ein nordmann. Noko som ein kunne overleva på i magre år og som seinare naturlegvis har vorte både fest og kafémat. Havre, bygg og ris har vore gode grautingrediensar. Likeins vatn i vassgrauten, eller semulegraut, som er ein mjuk variant laga med kveite og mjølk. Innsida heiar naturlegvis på all graut, men vassgraut, som er berre vatn, havre eller bygg og salt, er ein byggestein i velferdsstaten vår. God grauthelg, alle saman, frå Opplysningskontoret for Graut.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Øyvind Haram er ein ivrig lesar som har vore på restaurant litt utanfor allfarveg og fått servert hveite. Ovnsbaka attpåtil.

Sidan det er krema fiskesaus til, vil nok den skarpaste lesaren hella til at dette kan vera noko som lever i havet. Hveita er ein liten rakkar i ansjosfamilien som lever på havbotnen i Norskerenna, ofte så djupt som 300–400 meter. Sjølve kjøtet er ikkje så vanleg å eta, men dei gongene Innsida har møtt på hveite, har det vore kjakane og brystpartiet som har vore delikatessa. Litt raud og litt svart over ryggen er hveita lett å kjenna att. Det breie, nesten firkanta brystpartiet er òg karakteristisk for hveita. Det er rikeleg med hveite. Arten er godt forvalta. Likevel er det sjeldan me ser hveita på restaurantmenyar.

Denne er frå Skjervøy. Takk for tipset.

Norske matskattar 11: graut – og ei orsaking

Ja, det måtte naturlegvis verta plass i spalta vår til ein av dei store i norsk mattradisjon; grauten. Sist melde me at tilslørte bondepiker er ein særnorsk rett. Det viser seg blant anna av ei melding me har fått frå Marta Kari Schawlann i Sogndal, at retten er kjend i Bayern som «verschleiertes Bauernmädchen», altså i eintal, i motsetnad til våre fleirtalsbondepiker, men det skal vera same retten. Innsida ber difor om orsaking, eller kanskje me skal kalla det ei presisering. Denne veka er me visse på at det ikkje vert noko problem å utropa grauten til ein særs norsk mattradisjon. Dette sjølv om denne spalta endå ein gong ikkje vart øyremerkt på statsbudsjettet. Graut er utan tvil ei redningsbøye for mang ein nordmann. Noko som ein kunne overleva på i magre år og som seinare naturlegvis har vorte både fest og kafémat. Havre, bygg og ris har vore gode grautingrediensar. Likeins vatn i vassgrauten, eller semulegraut, som er ein mjuk variant laga med kveite og mjølk. Innsida heiar naturlegvis på all graut, men vassgraut, som er berre vatn, havre eller bygg og salt, er ein byggestein i velferdsstaten vår. God grauthelg, alle saman, frå Opplysningskontoret for Graut.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

BokMeldingar

Frisk debut

Litt forenkla kan ein seie at Gina Tandberg bygger opp eit heilt fagfelt, for så å rive det ned.

Ingvild Bræin
Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

BokMeldingar

Frisk debut

Litt forenkla kan ein seie at Gina Tandberg bygger opp eit heilt fagfelt, for så å rive det ned.

Ingvild Bræin
Den tyske fotografen og filmskaparen Leni Riefenstahl saman med blant andre Adolf Hitler.

Den tyske fotografen og filmskaparen Leni Riefenstahl saman med blant andre Adolf Hitler.

Foto: NTB

FilmMeldingar
Brit Aksnes

Portrett av ei kvinne i flammar

Kvart år får eit knippe filmkritikarar presentera ein utvald film på Tromsø Internasjonale Filmfestival. Eg valde ein dokumentar som etter nok eit gjensyn gjer meg usikker og fascinert.

Bollar til alle – alltid: Her er det sjølvaste Slottet som deler ut 3400 bollar i høve eit kongeleg jubileum.

Bollar til alle – alltid: Her er det sjølvaste Slottet som deler ut 3400 bollar i høve eit kongeleg jubileum.

Foto: Lise Åserud / NTB

Frå matfatetKunnskap
Siri Helle

Kor mange syrer må til for å lage ein sjokoladebolle?

Familien Nerdrum ved garden i Stavern.

Familien Nerdrum ved garden i Stavern.

Foto: Agnete Brun / NRK

KunstKultur
Kaj Skagen

Ikkje alt er politikk

Politiseringa av Nerdrum-familien er påfallande i lys av kor upolitisk Nerdrum eigentleg er.

– Viss du vil ha meg til å smile, må du synge kjenningsmelodien til Laurdagsbarnetimen, seier Otto Prytz. Pilar følger med frå sofaen når vi syng: «Nå kommer barnetimen, nå kommer barnetimen, hysj, hysj, vær stille som mus...»

– Viss du vil ha meg til å smile, må du synge kjenningsmelodien til Laurdagsbarnetimen, seier Otto Prytz. Pilar følger med frå sofaen når vi syng: «Nå kommer barnetimen, nå kommer barnetimen, hysj, hysj, vær stille som mus...»

Foto: Hallgeir Opedal

Feature

Berre røre, ikkje sjå

Otto Prytz (81) er fødd blind, men takka vere ein ung franskmann blei han ikkje analfabet. Han blei akademikar.

Hallgeir Opedal
– Viss du vil ha meg til å smile, må du synge kjenningsmelodien til Laurdagsbarnetimen, seier Otto Prytz. Pilar følger med frå sofaen når vi syng: «Nå kommer barnetimen, nå kommer barnetimen, hysj, hysj, vær stille som mus...»

– Viss du vil ha meg til å smile, må du synge kjenningsmelodien til Laurdagsbarnetimen, seier Otto Prytz. Pilar følger med frå sofaen når vi syng: «Nå kommer barnetimen, nå kommer barnetimen, hysj, hysj, vær stille som mus...»

Foto: Hallgeir Opedal

Feature

Berre røre, ikkje sjå

Otto Prytz (81) er fødd blind, men takka vere ein ung franskmann blei han ikkje analfabet. Han blei akademikar.

Hallgeir Opedal

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis