Matskatt nr. 73: Røykelaks
Røykelaks er så mangt. Noko er industrielt framstilt med røykeessens eller ei anna form for kunstig røyksmak. Andre tek røyking meir alvorleg og henger laksen over eit bål med ved og ekte røyk. Det gjev ein turrare, mindre oljete og smakfull røykelaks. Rundt om i landet vårt er det mange gode produsentar. Ulike regionar har sine favorittar. Difor er det viktig at ein ikkje berre ser på prisen når ein skal handla røykelaks i butikken. Skilnaden på kvalitet er ofte mykje større enn skilnaden på pris.
Når ein fyrst har fått tak i ein god røykelaks, er det svært mykje godt ein kan laga av han. Framifrå sumarmat er det absolutt. Røykelaksen passar ypparleg til salatar, på brødskiva, i ein krema pastarett, på litt flatbrød eller ei god potetlefse.
Innsida fekk nyleg ein artig variant på slow food-markeringa Terra Madre i Ulvik. Sigrid Henjum frå Sogndal serverte røykelaks frå Linga Laks i ein rull med kremost frå bonde Ingvild Sygnestveit, urter frå Undeland Gard og grilla brød frå det lokale bakeriet Kådn & Alde. Ein heilt lokal hardangervariant. Lokal graslauk vart nytta til å binda saman røykelaksrullen.
Innsida tek dette med som eit godt serveringstips i sumarvarmen.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Røykelaks er så mangt. Noko er industrielt framstilt med røykeessens eller ei anna form for kunstig røyksmak. Andre tek røyking meir alvorleg og henger laksen over eit bål med ved og ekte røyk. Det gjev ein turrare, mindre oljete og smakfull røykelaks. Rundt om i landet vårt er det mange gode produsentar. Ulike regionar har sine favorittar. Difor er det viktig at ein ikkje berre ser på prisen når ein skal handla røykelaks i butikken. Skilnaden på kvalitet er ofte mykje større enn skilnaden på pris.
Når ein fyrst har fått tak i ein god røykelaks, er det svært mykje godt ein kan laga av han. Framifrå sumarmat er det absolutt. Røykelaksen passar ypparleg til salatar, på brødskiva, i ein krema pastarett, på litt flatbrød eller ei god potetlefse.
Innsida fekk nyleg ein artig variant på slow food-markeringa Terra Madre i Ulvik. Sigrid Henjum frå Sogndal serverte røykelaks frå Linga Laks i ein rull med kremost frå bonde Ingvild Sygnestveit, urter frå Undeland Gard og grilla brød frå det lokale bakeriet Kådn & Alde. Ein heilt lokal hardangervariant. Lokal graslauk vart nytta til å binda saman røykelaksrullen.
Innsida tek dette med som eit godt serveringstips i sumarvarmen.
Fleire artiklar
Ein mann trakkar på ein plakat av Bashar al-Assad i Damaskus.
Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB
Uviss lagnad for Syria
Det store spørsmålet no er kva som vil skje framover i Syria, etter at opposisjonen overraskande fort tok over heile det regimekontrollerte Syria nesten utan militær motstand.
Andrea Bræin Hovig og Tayo Cittadella Jacobsen i rollene som Marianne og Tor, som møtest på Nesoddferja.
Foto: Arthaus
Leiken kjærleik
Alle gode ting er faktisk tre, om du lurte på om trilogien til Dag Johan Haugerud held heilt til mål.
Finansminister og leiar for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum på landsstyremøtet i år. Partiet har falle kraftig på dei nyaste meiningsmålingane.
Foto: Thomas Fure / NTB
– Populisme er ikkje noko å vere redd for
Trass i dårlege meiningsmålingar har statssekretær Skjalg Fjellheim trua på at Senterpartiet har den beste politikken for Noreg.
Norsk bistandshistorie kom ut i 2003.
Foto: Dag og Tid
Makta og den uavhengige forskinga
«Eg er fullt klar over at mange gjorde ein stor innsats i Sør-Sudan, og med gode intensjonar.»
Fotballpresident Lise Klaveness under ein pressekonferanse på Ullevål stadion.
Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB