Norsk matskatt nr. 84: ekte finnbiff
Finnbiff er ein stor norsk matskatt frå det samiske kjøkenet. Han er eit must for alle som ferdast i vår nordlegaste landsdel. Finnbiffen er mykje brukt andre stader òg. Den moderne utgåva og den som venninna til vår gode ven kokken Tommy Østhagen (@sankekokken) lagar, er ulike. Moderne finnbiff har mykje godt frå butikken i seg som ein ikkje får på vidda.
Venninna til Tommy sa at finnbiffen skal vera fri for «søringfjas». Det vil seia rømme, bacon, geitost og slikt. Eigentleg skal ekte finnbiff ikkje lagast av skav, men av skiver frå bog eller høgrygg. Det vesle reinen har av feitt, skal vera med på stykka. Dette skal kokast i vatn med salt og pepar. Ikkje meir vatn enn at det så vidt dekkjer kjøtet. Gryta skal koka lenge. Éin time viss det er tunne skiver, to–tre viss dei er tjukke. Du kan ha tytebær til.
Og naturlegvis potetstappe. Kan hende sylteagurk ved sida av.
Sopp er altså ikkje med i den «ekte» finnbiffen. Det er slik at samar ikkje et sopp. Den skal reinen få. Ekte finnbiff gir ekte smak av vidda, men ein «søringvariant» med både fløyte, rømme og sopp er sjølvsagt mykje betre å nyta enn ei vassen baconpølse.
Biletet denne gongen er av finnbiffen Innsida fekk i Kirkenes i mai, altså ei litt moderne utgåve.
Reinkjøt er ein stor matskatt i alle former.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Finnbiff er ein stor norsk matskatt frå det samiske kjøkenet. Han er eit must for alle som ferdast i vår nordlegaste landsdel. Finnbiffen er mykje brukt andre stader òg. Den moderne utgåva og den som venninna til vår gode ven kokken Tommy Østhagen (@sankekokken) lagar, er ulike. Moderne finnbiff har mykje godt frå butikken i seg som ein ikkje får på vidda.
Venninna til Tommy sa at finnbiffen skal vera fri for «søringfjas». Det vil seia rømme, bacon, geitost og slikt. Eigentleg skal ekte finnbiff ikkje lagast av skav, men av skiver frå bog eller høgrygg. Det vesle reinen har av feitt, skal vera med på stykka. Dette skal kokast i vatn med salt og pepar. Ikkje meir vatn enn at det så vidt dekkjer kjøtet. Gryta skal koka lenge. Éin time viss det er tunne skiver, to–tre viss dei er tjukke. Du kan ha tytebær til.
Og naturlegvis potetstappe. Kan hende sylteagurk ved sida av.
Sopp er altså ikkje med i den «ekte» finnbiffen. Det er slik at samar ikkje et sopp. Den skal reinen få. Ekte finnbiff gir ekte smak av vidda, men ein «søringvariant» med både fløyte, rømme og sopp er sjølvsagt mykje betre å nyta enn ei vassen baconpølse.
Biletet denne gongen er av finnbiffen Innsida fekk i Kirkenes i mai, altså ei litt moderne utgåve.
Reinkjøt er ein stor matskatt i alle former.
Fleire artiklar
Familien Nerdrum ved garden i Stavern.
Foto: Agnete Brun / NRK
Ikkje alt er politikk
Politiseringa av Nerdrum-familien er påfallande i lys av kor upolitisk Nerdrum eigentleg er.
Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.
Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Framandspråka forsvinn
Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.
Teikning: May Linn Clement
Forgard i nord
Kan USA kome til å ta over Grønland med makt?
Rune Slagstad på veg inn til Finansdepartementet i november i fjor.
Foto: Dag og Tid
Fylgjene av konkurransestaten
Rune Slagstad syner korleis venstresida lenge har gløymt røtene og prinsippa sine. Der andre held seg til vande spor, gjenetablerer han vona om at vi kan finne ut av kva som er viktigast å diskutere.
Jean-Marie Le Pen døydde 7. januar, 96 år gamal.
Foto: Stephane Mahe / Reuters / NTB
Ein politisk krigar har falle
Jean-Marie Le Pen (1928–2025) vart ein nybrotsmann for all høgrepopulisme i dag.