Norske matskattar nr. 68: bidos
I høve den samiske nasjonaldagen 6. februar tek Innsida fram den klassiske samiske retten bidos, ei suppegryte med grønsaker og kokt reinkjøt. Kjøtet er ofte bog eller lår, som vert ei lekker suppe saman med poteter, gulrot og løk. Bidos er festmat. I store samiske bryllaup er det ikkje uvanleg med feiring over mange dagar. Det kan vera to–tre tusen gjester, men dei kjem til ulike tider. Difor er det praktisk med ei gryte, som putrar gjennom heile feiringa.
Når ein inviterer til samisk bryllaupsfest, er det rekna for uhøfleg å skriva «ynskjer svar». Det heng naturleg saman med at for dei som driv med reinsdyr ute på vidda, er det ikkje lett å svara eksakt kva tid dei kan koma. Sidan feiringa går føre seg over fleire dagar, er det berre å dukka opp når det høver, setta seg ved bordet og få servert nydeleg bidos.
I dag er det vanleg å få bidos dersom ein reiser som turist i samiske trakter. Oppskrifta er relativt enkel. Kjøt og bein vert kokte til ei god kraft, gjerne i fleire timar. Deretter legg ein i grønsakene. Attåt bidos er det ofte eit søtt brød, som kan minna om jolekake. Og naturlegvis tytebær.
Til dessert var det vanleg i gamle dagar å servera sviskekompott. No er det meir vanleg med moltekrem. Men sidan viddas gull, molta, var ei viktig inntektskjelde for samane, selde dei ho heller enn å eta ho sjølv.
Sviskekompott var dessutan eit slags statussymbol. Sidan sviske ikkje veks på vidda, var den eit teikn på at vertskapet hadde vore hjå handelsmannen.
Bidosen på Jotka Fjellstue hjå Lisa Kristensen har varma og gleda kalde reisande på vidda i årevis. Ikkje mykje slår den.
Den tradisjonsrike kjøtprodusenten Mydland i Tromsø lagar god bidos som svært mange serveringsstader nyttar seg av. Det er mellom anna den du kan få på flyplassen i Alta medan du ventar. Mydland held seg til det kjende og sel bidosen i spann, slik både dravle og sodd vert.
I nord er det altså ikkje Fjordland, men Mydland som gjeld.
Bidos er ein ekte norsk matskatt.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
I høve den samiske nasjonaldagen 6. februar tek Innsida fram den klassiske samiske retten bidos, ei suppegryte med grønsaker og kokt reinkjøt. Kjøtet er ofte bog eller lår, som vert ei lekker suppe saman med poteter, gulrot og løk. Bidos er festmat. I store samiske bryllaup er det ikkje uvanleg med feiring over mange dagar. Det kan vera to–tre tusen gjester, men dei kjem til ulike tider. Difor er det praktisk med ei gryte, som putrar gjennom heile feiringa.
Når ein inviterer til samisk bryllaupsfest, er det rekna for uhøfleg å skriva «ynskjer svar». Det heng naturleg saman med at for dei som driv med reinsdyr ute på vidda, er det ikkje lett å svara eksakt kva tid dei kan koma. Sidan feiringa går føre seg over fleire dagar, er det berre å dukka opp når det høver, setta seg ved bordet og få servert nydeleg bidos.
I dag er det vanleg å få bidos dersom ein reiser som turist i samiske trakter. Oppskrifta er relativt enkel. Kjøt og bein vert kokte til ei god kraft, gjerne i fleire timar. Deretter legg ein i grønsakene. Attåt bidos er det ofte eit søtt brød, som kan minna om jolekake. Og naturlegvis tytebær.
Til dessert var det vanleg i gamle dagar å servera sviskekompott. No er det meir vanleg med moltekrem. Men sidan viddas gull, molta, var ei viktig inntektskjelde for samane, selde dei ho heller enn å eta ho sjølv.
Sviskekompott var dessutan eit slags statussymbol. Sidan sviske ikkje veks på vidda, var den eit teikn på at vertskapet hadde vore hjå handelsmannen.
Bidosen på Jotka Fjellstue hjå Lisa Kristensen har varma og gleda kalde reisande på vidda i årevis. Ikkje mykje slår den.
Den tradisjonsrike kjøtprodusenten Mydland i Tromsø lagar god bidos som svært mange serveringsstader nyttar seg av. Det er mellom anna den du kan få på flyplassen i Alta medan du ventar. Mydland held seg til det kjende og sel bidosen i spann, slik både dravle og sodd vert.
I nord er det altså ikkje Fjordland, men Mydland som gjeld.
Bidos er ein ekte norsk matskatt.
Fleire artiklar
Familien Nerdrum ved garden i Stavern.
Foto: Agnete Brun / NRK
Ikkje alt er politikk
Politiseringa av Nerdrum-familien er påfallande i lys av kor upolitisk Nerdrum eigentleg er.
Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.
Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Framandspråka forsvinn
Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.
Teikning: May Linn Clement
Forgard i nord
Kan USA kome til å ta over Grønland med makt?
Rune Slagstad på veg inn til Finansdepartementet i november i fjor.
Foto: Dag og Tid
Fylgjene av konkurransestaten
Rune Slagstad syner korleis venstresida lenge har gløymt røtene og prinsippa sine. Der andre held seg til vande spor, gjenetablerer han vona om at vi kan finne ut av kva som er viktigast å diskutere.
Jean-Marie Le Pen døydde 7. januar, 96 år gamal.
Foto: Stephane Mahe / Reuters / NTB
Ein politisk krigar har falle
Jean-Marie Le Pen (1928–2025) vart ein nybrotsmann for all høgrepopulisme i dag.