Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå innsidaKlok_Innsida

Norske matskattar nr. 83: tomatar frå Rogaland

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1316
20240705
1316
20240705

Tomat er noko Innside-lesaren tenker kjem frå varmare land enn vårt eige.

Men det er ein ekte norsk matskatt. Ikkje ein gamal ein, men tomaten har fortent ein plass i matspalta vår.

I gamle dagar var ikkje utvalet av tomatar stort i butikkane. Det var stort sett berre éin type, ein rund, halvstor tomat på storleik med ein mandarin.

No er tomatutvalet eit heilt anna. Tomatar kjem i ulike storleikar og fasongar, andre fargar enn raudt og med ulike eigenskapar.

Dette kan me ikkje minst takke tomatdyrkarane i Rogaland for. Der har dei vorte flinke til å få fram artige nye variantar. Dessutan brukar drivhusa CO2-gass som me elles ynskjer å verta kvitt, men som tomatane treng for å veksa.

Lauvsnes Gartneri på Finnøy og Miljøgartneriet på Jæren er døme på tomatprodusentar som er fossilfrie. Lauvsnes tek CO2 frå lufta, Miljøgartneriet får CO2 frå naboverksemder. Begge bidreg til eit betre miljø og gjev oss saftige, gode tomatar.

Det starta attende i 1928 då bonden Torstein Flesjå på Finnøy såg etter ei attåtnæring.

Det milde Ryfylke-klimaet viste seg å vera perfekt for å laga gode tomatar.

I dag kjem 90 prosent av alle norske tomatar frå Rogaland.

Utvalet er stort, og tomatar er alltid kjekt å ha på bordet om sumaren. Dei friskar opp og passar til det meste.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Tomat er noko Innside-lesaren tenker kjem frå varmare land enn vårt eige.

Men det er ein ekte norsk matskatt. Ikkje ein gamal ein, men tomaten har fortent ein plass i matspalta vår.

I gamle dagar var ikkje utvalet av tomatar stort i butikkane. Det var stort sett berre éin type, ein rund, halvstor tomat på storleik med ein mandarin.

No er tomatutvalet eit heilt anna. Tomatar kjem i ulike storleikar og fasongar, andre fargar enn raudt og med ulike eigenskapar.

Dette kan me ikkje minst takke tomatdyrkarane i Rogaland for. Der har dei vorte flinke til å få fram artige nye variantar. Dessutan brukar drivhusa CO2-gass som me elles ynskjer å verta kvitt, men som tomatane treng for å veksa.

Lauvsnes Gartneri på Finnøy og Miljøgartneriet på Jæren er døme på tomatprodusentar som er fossilfrie. Lauvsnes tek CO2 frå lufta, Miljøgartneriet får CO2 frå naboverksemder. Begge bidreg til eit betre miljø og gjev oss saftige, gode tomatar.

Det starta attende i 1928 då bonden Torstein Flesjå på Finnøy såg etter ei attåtnæring.

Det milde Ryfylke-klimaet viste seg å vera perfekt for å laga gode tomatar.

I dag kjem 90 prosent av alle norske tomatar frå Rogaland.

Utvalet er stort, og tomatar er alltid kjekt å ha på bordet om sumaren. Dei friskar opp og passar til det meste.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Bjørn Olaf Johannessen er manusforfattar for ei rekkje filmar og TV-seriar. Årets roman er den tredje sidan debuten i 2017.

Bjørn Olaf Johannessen er manusforfattar for ei rekkje filmar og TV-seriar. Årets roman er den tredje sidan debuten i 2017.

Foto: Jacob Johannessen Maske

BokMeldingar

Inni er me like, men det er utanpå

Bjørn Olaf Johannessen skriv artig, men mest utanpå om det innvendige.

Odd W. Surén
Bjørn Olaf Johannessen er manusforfattar for ei rekkje filmar og TV-seriar. Årets roman er den tredje sidan debuten i 2017.

Bjørn Olaf Johannessen er manusforfattar for ei rekkje filmar og TV-seriar. Årets roman er den tredje sidan debuten i 2017.

Foto: Jacob Johannessen Maske

BokMeldingar

Inni er me like, men det er utanpå

Bjørn Olaf Johannessen skriv artig, men mest utanpå om det innvendige.

Odd W. Surén
Stridsvogner øver på å slå attende kinesiske landgangsstyrkar på Penghu-øyane i Taiwansundet.

Stridsvogner øver på å slå attende kinesiske landgangsstyrkar på Penghu-øyane i Taiwansundet.

Foto: Taiwan Military News Agency / Taiwan's Defense Ministry / AP / NTB

UtanriksSamfunn

Starten på ein storkrig?

For tida bur eg i eit fredeleg, demokratisk og velståande land, som risikerer å utløysa den neste storkrigen i verda.

HalvorEifring
Stridsvogner øver på å slå attende kinesiske landgangsstyrkar på Penghu-øyane i Taiwansundet.

Stridsvogner øver på å slå attende kinesiske landgangsstyrkar på Penghu-øyane i Taiwansundet.

Foto: Taiwan Military News Agency / Taiwan's Defense Ministry / AP / NTB

UtanriksSamfunn

Starten på ein storkrig?

For tida bur eg i eit fredeleg, demokratisk og velståande land, som risikerer å utløysa den neste storkrigen i verda.

HalvorEifring

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis