Norske matskattar nr. 83: tomatar frå Rogaland
Tomat er noko Innside-lesaren tenker kjem frå varmare land enn vårt eige.
Men det er ein ekte norsk matskatt. Ikkje ein gamal ein, men tomaten har fortent ein plass i matspalta vår.
I gamle dagar var ikkje utvalet av tomatar stort i butikkane. Det var stort sett berre éin type, ein rund, halvstor tomat på storleik med ein mandarin.
No er tomatutvalet eit heilt anna. Tomatar kjem i ulike storleikar og fasongar, andre fargar enn raudt og med ulike eigenskapar.
Dette kan me ikkje minst takke tomatdyrkarane i Rogaland for. Der har dei vorte flinke til å få fram artige nye variantar. Dessutan brukar drivhusa CO2-gass som me elles ynskjer å verta kvitt, men som tomatane treng for å veksa.
Lauvsnes Gartneri på Finnøy og Miljøgartneriet på Jæren er døme på tomatprodusentar som er fossilfrie. Lauvsnes tek CO2 frå lufta, Miljøgartneriet får CO2 frå naboverksemder. Begge bidreg til eit betre miljø og gjev oss saftige, gode tomatar.
Det starta attende i 1928 då bonden Torstein Flesjå på Finnøy såg etter ei attåtnæring.
Det milde Ryfylke-klimaet viste seg å vera perfekt for å laga gode tomatar.
I dag kjem 90 prosent av alle norske tomatar frå Rogaland.
Utvalet er stort, og tomatar er alltid kjekt å ha på bordet om sumaren. Dei friskar opp og passar til det meste.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Tomat er noko Innside-lesaren tenker kjem frå varmare land enn vårt eige.
Men det er ein ekte norsk matskatt. Ikkje ein gamal ein, men tomaten har fortent ein plass i matspalta vår.
I gamle dagar var ikkje utvalet av tomatar stort i butikkane. Det var stort sett berre éin type, ein rund, halvstor tomat på storleik med ein mandarin.
No er tomatutvalet eit heilt anna. Tomatar kjem i ulike storleikar og fasongar, andre fargar enn raudt og med ulike eigenskapar.
Dette kan me ikkje minst takke tomatdyrkarane i Rogaland for. Der har dei vorte flinke til å få fram artige nye variantar. Dessutan brukar drivhusa CO2-gass som me elles ynskjer å verta kvitt, men som tomatane treng for å veksa.
Lauvsnes Gartneri på Finnøy og Miljøgartneriet på Jæren er døme på tomatprodusentar som er fossilfrie. Lauvsnes tek CO2 frå lufta, Miljøgartneriet får CO2 frå naboverksemder. Begge bidreg til eit betre miljø og gjev oss saftige, gode tomatar.
Det starta attende i 1928 då bonden Torstein Flesjå på Finnøy såg etter ei attåtnæring.
Det milde Ryfylke-klimaet viste seg å vera perfekt for å laga gode tomatar.
I dag kjem 90 prosent av alle norske tomatar frå Rogaland.
Utvalet er stort, og tomatar er alltid kjekt å ha på bordet om sumaren. Dei friskar opp og passar til det meste.
Fleire artiklar
Han heitte John Guillot, men skifta namn til Johnnie Allan og blei pub- rockar.
Arkivet: For tida framstår ikkje USA som det lova landet, men hausten for 50 år sidan var Elvis Presley på hitlistene i USA og England med «Promised Land»
Mogleg trasé for jarnbane mellom Narvik eller Bjørnfjell til Tromsø.
«Tanken om å realisera tog til Tromsø gjennom Sverige er på ingen måte ny.»
Daniel Sommer, Johannes Lundberg og Arve Henriksen.
Foto: Kristin Lidell
Fint nordisk samarbeid
Her er det ikkje spor av langhalm.
Polakkane er skumle bridgespelarar. Her frå avslutningsseremonien under World Bridge Games i Buenos Aires nyleg.
Foto: Poli Zolto / World Bridge Federation
Dąbrowskis masurka
For to veker sidan vann Polen gull i det som uformelt blir kalla bridgens olympiade, i Buenos Aires.
Snart heime: Denne gjengen er klar for å kome heim – fulle av feittsyrer dei har sikra seg i fjellet.
Foto: Siri Helle
Geografisk heimehøyrande lam
Problema oppstår med papirarbeid og pellets.