Lutefisk
Det er så mykje som skjer no i førjulstida. Ikkje berre skal ein bli ferdig med innsider pluss diverse manus av varierande kvalitet, ein skal også ete lutefisk! Og lutefisk har eg slik ymse erfaring med. Første gong eg smakte det, ein gong i barndommen (då eg framleis syntest det var meiningsfylt å teikne farsdagskort), syntest eg kanskje det var det verste eg nokon gong hadde smakt. Det var mor mi som hadde eksperimentert seg fram til denne retten, og mellom oss sagt: Ho kan rett og slett ikkje lage lutefisk. (I vaksen alder har eg tenkt at hovudfeilen var at det ikkje blei servert akevitt til, men dette er lenge sidan.) Nokre år etter laga eg lutefisk sjølv, på skulekjøkkenet i Luster, og den smakte heilt fortreffeleg. (Ikkje overraskande. Særleg sidan skulekjøkkenlærarinna var raus med både bacon og akevitt!) Og etter det har eg stort sett ete lutefisk med brukbar appetitt. Ein skal berre passe på at det blir jamleg påfyll i akevittglasa og at ertestuinga og baconskåla ikkje berre blir ståande hos han trege typen nedst ved bordet.
Årets lutefiskmiddag gjekk føre seg på høvisk vis, denne gongen på det kjende og staselege selskapslokalet Harastølen i Luster, der ein hadde leigd inn gjenferda til tidlegare tiders pasientar som servitørar.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Det er så mykje som skjer no i førjulstida. Ikkje berre skal ein bli ferdig med innsider pluss diverse manus av varierande kvalitet, ein skal også ete lutefisk! Og lutefisk har eg slik ymse erfaring med. Første gong eg smakte det, ein gong i barndommen (då eg framleis syntest det var meiningsfylt å teikne farsdagskort), syntest eg kanskje det var det verste eg nokon gong hadde smakt. Det var mor mi som hadde eksperimentert seg fram til denne retten, og mellom oss sagt: Ho kan rett og slett ikkje lage lutefisk. (I vaksen alder har eg tenkt at hovudfeilen var at det ikkje blei servert akevitt til, men dette er lenge sidan.) Nokre år etter laga eg lutefisk sjølv, på skulekjøkkenet i Luster, og den smakte heilt fortreffeleg. (Ikkje overraskande. Særleg sidan skulekjøkkenlærarinna var raus med både bacon og akevitt!) Og etter det har eg stort sett ete lutefisk med brukbar appetitt. Ein skal berre passe på at det blir jamleg påfyll i akevittglasa og at ertestuinga og baconskåla ikkje berre blir ståande hos han trege typen nedst ved bordet.
Årets lutefiskmiddag gjekk føre seg på høvisk vis, denne gongen på det kjende og staselege selskapslokalet Harastølen i Luster, der ein hadde leigd inn gjenferda til tidlegare tiders pasientar som servitørar.
Fleire artiklar
Den tyske fotografen og filmskaparen Leni Riefenstahl saman med blant andre Adolf Hitler.
Foto: NTB
Portrett av ei kvinne i flammar
Kvart år får eit knippe filmkritikarar presentera ein utvald film på Tromsø Internasjonale Filmfestival. Eg valde ein dokumentar som etter nok eit gjensyn gjer meg usikker og fascinert.
Bollar til alle – alltid: Her er det sjølvaste Slottet som deler ut 3400 bollar i høve eit kongeleg jubileum.
Foto: Lise Åserud / NTB
Kor mange syrer må til for å lage ein sjokoladebolle?
Familien Nerdrum ved garden i Stavern.
Foto: Agnete Brun / NRK
Ikkje alt er politikk
Politiseringa av Nerdrum-familien er påfallande i lys av kor upolitisk Nerdrum eigentleg er.
Eit langt utdanningsløp kan by på store utfordringar for dei som har ADHD. Eit aukande antal vaksne oppsøker helsetenesta, inkludert dyre privatklinikkar, for å få ein diagnose.
Foto: Gorm Kallestad / AP / NTB
– ADHD-diagnosen skal henge høgt
Det har vore ein kraftig auke i talet på ADHD-diagnosar og bruken av ADHD-medisin dei siste åra. Blir diagnosen utvatna når kjendisar snakkar han opp?
Forfattar og siviløkonom Martin Bech Holte har vore både forskar i samfunnsøkonomi og leiar i næringslivet.
Foto: Agnete Brun
Når rikdom blir eit problem
Martin Bech Holte kjem med ein diskutabel analyse og friske fråspark i Landet som ble for rikt.