Nordiske matskattar, del 8
I Innsida si faste og framleis ikkje subsidierte spalte om den ekte norske maten, har turen denne gongen kome til den norske raude safta.
Medan andre land stort sett serverer gul saft, har me knytt oss svært nær til den raude safta; gjerne rips eller bringebær.
Går ein tjue-tretti år attende i tid, var det knapt ein bursdag eller eit festleg lag utan raud saft. Brus var noko som ikkje kunne kjøpast i tre–fireliters plastflasker til nokre få kroner. Det var dyrt, og helst noko eliten helte i seg. Raud saft, derimot, var nordmannens drykk.
I våre dagar finn ein stort sett raud saft i helsevesenet. Ein eller annan har gjort ein god jobb med å få innført at der folk skal handsamast av helsepersonell, må det vera raud saft.
Innsida helsar den raude safta med eit dikt.
SAFT
Av tidl. kokkelærling ved Mælands Hotel i Granvin, Ivar Nimme
Kelner, eit glas,
no er eg tyrst
fyll opp, min ven
ein dobbel ein fyrst.
Kona gjekk frå meg
aksjar gjekk ned,
gje meg ein tår,
eg treng faktisk det.
Det hastar, min mann,
eg treng sårt til litt kraft,
rips eller solbær,
eit stort glas med saft.
Saft, saft
Slik eg fekk av ho mor,
Saft, saft
Det beste på jord,
Saft, saft
Rein, raud og fin
Saft, saft
Men ha oppi litt gin.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Nordiske matskattar, del 8
I Innsida si faste og framleis ikkje subsidierte spalte om den ekte norske maten, har turen denne gongen kome til den norske raude safta.
Medan andre land stort sett serverer gul saft, har me knytt oss svært nær til den raude safta; gjerne rips eller bringebær.
Går ein tjue-tretti år attende i tid, var det knapt ein bursdag eller eit festleg lag utan raud saft. Brus var noko som ikkje kunne kjøpast i tre–fireliters plastflasker til nokre få kroner. Det var dyrt, og helst noko eliten helte i seg. Raud saft, derimot, var nordmannens drykk.
I våre dagar finn ein stort sett raud saft i helsevesenet. Ein eller annan har gjort ein god jobb med å få innført at der folk skal handsamast av helsepersonell, må det vera raud saft.
Innsida helsar den raude safta med eit dikt.
SAFT
Av tidl. kokkelærling ved Mælands Hotel i Granvin, Ivar Nimme
Kelner, eit glas,
no er eg tyrst
fyll opp, min ven
ein dobbel ein fyrst.
Kona gjekk frå meg
aksjar gjekk ned,
gje meg ein tår,
eg treng faktisk det.
Det hastar, min mann,
eg treng sårt til litt kraft,
rips eller solbær,
eit stort glas med saft.
Saft, saft
Slik eg fekk av ho mor,
Saft, saft
Det beste på jord,
Saft, saft
Rein, raud og fin
Saft, saft
Men ha oppi litt gin.
Fleire artiklar
Dyrlegen kjem
Joachim Cooder er kjend som perkusjonist frå fleire utgivingar saman med opphavet, Ry Cooder.
Foto: Amanda Charchian
Motellet til drøymaren
Joachim Cooder opnar dørene til sju musikalske rom.
Det kjæraste eg har? Min ser ikkje slik ut, men eg er ganske glad i han, ja.
Foto via Wikimedia Commons
Smørbutten min får du nok aldri
Ei flygande badstove skal få ny heim, sit det nokon inni alt?
Foto: Maren Bø
Badstovene tek av
Det er interessant korleis badstove inne kan vere så ut, mens badstove ute er så in.
Morgonfrisk fersking
«Ein kan kjenna seg frisk og sterk, vera åndsfrisk eller endåtil frisk som ein fisk, friskna til, verta frisk att frå sjukdomen og heilt friskmeld.»