JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida
Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1248
20170922
1248
20170922

Nordiske matskattar, del 8

I Innsida si faste og framleis ikkje subsidierte spalte om den ekte norske maten, har turen denne gongen kome til den norske raude safta.

Medan andre land stort sett serverer gul saft, har me knytt oss svært nær til den raude safta; gjerne rips eller bringebær.

Går ein tjue-tretti år attende i tid, var det knapt ein bursdag eller eit festleg lag utan raud saft. Brus var noko som ikkje kunne kjøpast i tre–fireliters plastflasker til nokre få kroner. Det var dyrt, og helst noko eliten helte i seg. Raud saft, derimot, var nordmannens drykk.

I våre dagar finn ein stort sett raud saft i helsevesenet. Ein eller annan har gjort ein god jobb med å få innført at der folk skal handsamast av helsepersonell, må det vera raud saft.

Innsida helsar den raude safta med eit dikt.

SAFT

Av tidl. kokkelærling ved Mælands Hotel i Granvin, Ivar Nimme

Kelner, eit glas,

no er eg tyrst

fyll opp, min ven

ein dobbel ein fyrst.

Kona gjekk frå meg

aksjar gjekk ned,

gje meg ein tår,

eg treng faktisk det.

Det hastar, min mann,

eg treng sårt til litt kraft,

rips eller solbær,

eit stort glas med saft.

Saft, saft

Slik eg fekk av ho mor,

Saft, saft

Det beste på jord,

Saft, saft

Rein, raud og fin

Saft, saft

Men ha oppi litt gin.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Nordiske matskattar, del 8

I Innsida si faste og framleis ikkje subsidierte spalte om den ekte norske maten, har turen denne gongen kome til den norske raude safta.

Medan andre land stort sett serverer gul saft, har me knytt oss svært nær til den raude safta; gjerne rips eller bringebær.

Går ein tjue-tretti år attende i tid, var det knapt ein bursdag eller eit festleg lag utan raud saft. Brus var noko som ikkje kunne kjøpast i tre–fireliters plastflasker til nokre få kroner. Det var dyrt, og helst noko eliten helte i seg. Raud saft, derimot, var nordmannens drykk.

I våre dagar finn ein stort sett raud saft i helsevesenet. Ein eller annan har gjort ein god jobb med å få innført at der folk skal handsamast av helsepersonell, må det vera raud saft.

Innsida helsar den raude safta med eit dikt.

SAFT

Av tidl. kokkelærling ved Mælands Hotel i Granvin, Ivar Nimme

Kelner, eit glas,

no er eg tyrst

fyll opp, min ven

ein dobbel ein fyrst.

Kona gjekk frå meg

aksjar gjekk ned,

gje meg ein tår,

eg treng faktisk det.

Det hastar, min mann,

eg treng sårt til litt kraft,

rips eller solbær,

eit stort glas med saft.

Saft, saft

Slik eg fekk av ho mor,

Saft, saft

Det beste på jord,

Saft, saft

Rein, raud og fin

Saft, saft

Men ha oppi litt gin.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Ivo de Figueiredo.

Ivo de Figueiredo.

Foto: Agnete Brun

BokMeldingar

Få kjenner Munch betre

Ivo de Figueiredos tobindsbiografi om Edvard Munch er nyansert og underhaldande.

Henrik Martin Dahlsbakken
Ivo de Figueiredo.

Ivo de Figueiredo.

Foto: Agnete Brun

BokMeldingar

Få kjenner Munch betre

Ivo de Figueiredos tobindsbiografi om Edvard Munch er nyansert og underhaldande.

Henrik Martin Dahlsbakken

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis