Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida

Norske matskattar – 15: kval

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1336
20180511
1336
20180511

Me skal langt attende for å finna den fyrste norske kvalfangaren. Dette utruleg næringsrike og sunne kjøtet er endå ein ressurs frå havet som me lyt utnytta betre.

Berre 2 % av maten me et, kjem frå havet. Styresmaktene og forskarane har kome til at det er både riktig, nyttig og viktig at me fangstar vågekvalen. Det finst svært mykje av han, og sørger me ikkje for at det vert hausta, vil han eta endå større del av fiskeressursane. Havforskningsinstituttet har estimert at kvalen et like mykje fisk som det alle norske fiskarar tek opp.

Men det er ikkje berre av di kvalen ikkje skal tømma havet, at me skal eta dette sjøpattedyret. Kjøtet er sannsynlegvis noko av det mest næringsrike du kan få tak i. Det er lite feitt, og feittet som er der, er rikt på omega-3.

Kval har hatt eit dårleg rykte, særleg i gamle dagar var ein ikkje like god til å ta vare på kvalkjøtet. No, derimot, er dette ei delikatesse som vert servert fersk og fin både som steik og biff, røykt og grava, men òg stadig meir i sushi og sashimi.

Grillsesongen er allereie i gang fleire stader. På grillen, der høyrer kvalen absolutt heime. Enten som perfekt biff eller som tataki, steikt på høg varme på kort tid, slik at han er rå inni. Me lyt eta meir kval. I dag nyttar me berre ein brøkdel av kvota forskarane meiner er forsvarleg.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Me skal langt attende for å finna den fyrste norske kvalfangaren. Dette utruleg næringsrike og sunne kjøtet er endå ein ressurs frå havet som me lyt utnytta betre.

Berre 2 % av maten me et, kjem frå havet. Styresmaktene og forskarane har kome til at det er både riktig, nyttig og viktig at me fangstar vågekvalen. Det finst svært mykje av han, og sørger me ikkje for at det vert hausta, vil han eta endå større del av fiskeressursane. Havforskningsinstituttet har estimert at kvalen et like mykje fisk som det alle norske fiskarar tek opp.

Men det er ikkje berre av di kvalen ikkje skal tømma havet, at me skal eta dette sjøpattedyret. Kjøtet er sannsynlegvis noko av det mest næringsrike du kan få tak i. Det er lite feitt, og feittet som er der, er rikt på omega-3.

Kval har hatt eit dårleg rykte, særleg i gamle dagar var ein ikkje like god til å ta vare på kvalkjøtet. No, derimot, er dette ei delikatesse som vert servert fersk og fin både som steik og biff, røykt og grava, men òg stadig meir i sushi og sashimi.

Grillsesongen er allereie i gang fleire stader. På grillen, der høyrer kvalen absolutt heime. Enten som perfekt biff eller som tataki, steikt på høg varme på kort tid, slik at han er rå inni. Me lyt eta meir kval. I dag nyttar me berre ein brøkdel av kvota forskarane meiner er forsvarleg.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
SKULE. Kring 1450 måla Isefjordmeisteren Jesu første skuledag i kalktaket i Tuse kyrkje på Jylland. Det ville vore historisk rettare med skriftrullar av papyrus enn bøker av pergament, som prega samtida til kunstnaren.

SKULE. Kring 1450 måla Isefjordmeisteren Jesu første skuledag i kalktaket i Tuse kyrkje på Jylland. Det ville vore historisk rettare med skriftrullar av papyrus enn bøker av pergament, som prega samtida til kunstnaren.

Foto: Kalkmalerier.dk

Kultur
Ottar Grepstad

Skriveskule ved Nilen

Skrifthistorier: Ottar Grepstad skriv om makta i skrift gjennom tusenår.

Den tyske fotografen og filmskaparen Leni Riefenstahl saman med blant andre Adolf Hitler.

Den tyske fotografen og filmskaparen Leni Riefenstahl saman med blant andre Adolf Hitler.

Foto: NTB

FilmMeldingar
Brit Aksnes

Portrett av ei kvinne i flammar

Kvart år får eit knippe filmkritikarar presentera ein utvald film på Tromsø Internasjonale Filmfestival. Eg valde ein dokumentar som etter nok eit gjensyn gjer meg usikker og fascinert.

Bollar til alle – alltid: Her er det sjølvaste Slottet som deler ut 3400 bollar i høve eit kongeleg jubileum.

Bollar til alle – alltid: Her er det sjølvaste Slottet som deler ut 3400 bollar i høve eit kongeleg jubileum.

Foto: Lise Åserud / NTB

Frå matfatetKunnskap
Siri Helle

Kor mange syrer må til for å lage ein sjokoladebolle?

Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

BokMeldingar

Frisk debut

Litt forenkla kan ein seie at Gina Tandberg bygger opp eit heilt fagfelt, for så å rive det ned.

Ingvild Bræin
Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

BokMeldingar

Frisk debut

Litt forenkla kan ein seie at Gina Tandberg bygger opp eit heilt fagfelt, for så å rive det ned.

Ingvild Bræin

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis