Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida

Norske matskattar 12: lefsa

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1329
20180209
1329
20180209

Serien vår om norske matskattar har – for dei som klipper han ut og set han i ein perm – vorte litt av eit oppslagsverk i norsk mattradisjon, sjølv om han altså enno ikkje har fått den støtta frå Landbruks- og matdepartementet som mange av oss hadde venta. Norske matskattar rommar så mykje. Innsida har vore innom dravle, hakkasteik, kling, tørrfisk, bacalao, sardinar, øl, raud saft, honning, tilslørte bondepiker og graut, og no er altså turen komen til sjølve lefsa.

Lefsa står sterkt i matkulturen vår. Mathistorikar og tradisjonsberar Bodil Nordjore har skrive eit større verk der knapt éin lefsevariant frå fjord eller bygd er gløymd. Denne boka stiller Innsida seg bak. (Sjå elles bilete av boka ein annan stad her på Innsida.) Lefser er så mangt, men lefsekulturen har ein tendens til å verta assosiert med gamle folk, stabbur og bygdene. Difor er Innsida særs nøgd med at det i hovudstaden har dukka opp moderne lefser for ei ny tid. Den utmerkte delikatesseverksemda i Tordenskioldsgate, Fenaknoken, har teke lefse med inn i rask mat-verda. Dei sel påsmurde lefser i slike små enkle pakker som til dømes sushi vert servert i.

Slik nyskaping innan tradisjonsmaten bør iallfall få støtte frå Landbruks- og matdepartementet, uavhengig av om Innsida får det.

Lefse, som det heiter på amerikansk.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Serien vår om norske matskattar har – for dei som klipper han ut og set han i ein perm – vorte litt av eit oppslagsverk i norsk mattradisjon, sjølv om han altså enno ikkje har fått den støtta frå Landbruks- og matdepartementet som mange av oss hadde venta. Norske matskattar rommar så mykje. Innsida har vore innom dravle, hakkasteik, kling, tørrfisk, bacalao, sardinar, øl, raud saft, honning, tilslørte bondepiker og graut, og no er altså turen komen til sjølve lefsa.

Lefsa står sterkt i matkulturen vår. Mathistorikar og tradisjonsberar Bodil Nordjore har skrive eit større verk der knapt éin lefsevariant frå fjord eller bygd er gløymd. Denne boka stiller Innsida seg bak. (Sjå elles bilete av boka ein annan stad her på Innsida.) Lefser er så mangt, men lefsekulturen har ein tendens til å verta assosiert med gamle folk, stabbur og bygdene. Difor er Innsida særs nøgd med at det i hovudstaden har dukka opp moderne lefser for ei ny tid. Den utmerkte delikatesseverksemda i Tordenskioldsgate, Fenaknoken, har teke lefse med inn i rask mat-verda. Dei sel påsmurde lefser i slike små enkle pakker som til dømes sushi vert servert i.

Slik nyskaping innan tradisjonsmaten bør iallfall få støtte frå Landbruks- og matdepartementet, uavhengig av om Innsida får det.

Lefse, som det heiter på amerikansk.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

BokMeldingar

Frisk debut

Litt forenkla kan ein seie at Gina Tandberg bygger opp eit heilt fagfelt, for så å rive det ned.

Ingvild Bræin
Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

BokMeldingar

Frisk debut

Litt forenkla kan ein seie at Gina Tandberg bygger opp eit heilt fagfelt, for så å rive det ned.

Ingvild Bræin
Den tyske fotografen og filmskaparen Leni Riefenstahl saman med blant andre Adolf Hitler.

Den tyske fotografen og filmskaparen Leni Riefenstahl saman med blant andre Adolf Hitler.

Foto: NTB

FilmMeldingar
Brit Aksnes

Portrett av ei kvinne i flammar

Kvart år får eit knippe filmkritikarar presentera ein utvald film på Tromsø Internasjonale Filmfestival. Eg valde ein dokumentar som etter nok eit gjensyn gjer meg usikker og fascinert.

Bollar til alle – alltid: Her er det sjølvaste Slottet som deler ut 3400 bollar i høve eit kongeleg jubileum.

Bollar til alle – alltid: Her er det sjølvaste Slottet som deler ut 3400 bollar i høve eit kongeleg jubileum.

Foto: Lise Åserud / NTB

Frå matfatetKunnskap
Siri Helle

Kor mange syrer må til for å lage ein sjokoladebolle?

Familien Nerdrum ved garden i Stavern.

Familien Nerdrum ved garden i Stavern.

Foto: Agnete Brun / NRK

KunstKultur
Kaj Skagen

Ikkje alt er politikk

Politiseringa av Nerdrum-familien er påfallande i lys av kor upolitisk Nerdrum eigentleg er.

– Viss du vil ha meg til å smile, må du synge kjenningsmelodien til Laurdagsbarnetimen, seier Otto Prytz. Pilar følger med frå sofaen når vi syng: «Nå kommer barnetimen, nå kommer barnetimen, hysj, hysj, vær stille som mus...»

– Viss du vil ha meg til å smile, må du synge kjenningsmelodien til Laurdagsbarnetimen, seier Otto Prytz. Pilar følger med frå sofaen når vi syng: «Nå kommer barnetimen, nå kommer barnetimen, hysj, hysj, vær stille som mus...»

Foto: Hallgeir Opedal

Feature

Berre røre, ikkje sjå

Otto Prytz (81) er fødd blind, men takka vere ein ung franskmann blei han ikkje analfabet. Han blei akademikar.

Hallgeir Opedal
– Viss du vil ha meg til å smile, må du synge kjenningsmelodien til Laurdagsbarnetimen, seier Otto Prytz. Pilar følger med frå sofaen når vi syng: «Nå kommer barnetimen, nå kommer barnetimen, hysj, hysj, vær stille som mus...»

– Viss du vil ha meg til å smile, må du synge kjenningsmelodien til Laurdagsbarnetimen, seier Otto Prytz. Pilar følger med frå sofaen når vi syng: «Nå kommer barnetimen, nå kommer barnetimen, hysj, hysj, vær stille som mus...»

Foto: Hallgeir Opedal

Feature

Berre røre, ikkje sjå

Otto Prytz (81) er fødd blind, men takka vere ein ung franskmann blei han ikkje analfabet. Han blei akademikar.

Hallgeir Opedal

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis