JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida

Norske matskattar 12: lefsa

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1329
20180209
1329
20180209

Serien vår om norske matskattar har – for dei som klipper han ut og set han i ein perm – vorte litt av eit oppslagsverk i norsk mattradisjon, sjølv om han altså enno ikkje har fått den støtta frå Landbruks- og matdepartementet som mange av oss hadde venta. Norske matskattar rommar så mykje. Innsida har vore innom dravle, hakkasteik, kling, tørrfisk, bacalao, sardinar, øl, raud saft, honning, tilslørte bondepiker og graut, og no er altså turen komen til sjølve lefsa.

Lefsa står sterkt i matkulturen vår. Mathistorikar og tradisjonsberar Bodil Nordjore har skrive eit større verk der knapt éin lefsevariant frå fjord eller bygd er gløymd. Denne boka stiller Innsida seg bak. (Sjå elles bilete av boka ein annan stad her på Innsida.) Lefser er så mangt, men lefsekulturen har ein tendens til å verta assosiert med gamle folk, stabbur og bygdene. Difor er Innsida særs nøgd med at det i hovudstaden har dukka opp moderne lefser for ei ny tid. Den utmerkte delikatesseverksemda i Tordenskioldsgate, Fenaknoken, har teke lefse med inn i rask mat-verda. Dei sel påsmurde lefser i slike små enkle pakker som til dømes sushi vert servert i.

Slik nyskaping innan tradisjonsmaten bør iallfall få støtte frå Landbruks- og matdepartementet, uavhengig av om Innsida får det.

Lefse, som det heiter på amerikansk.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Serien vår om norske matskattar har – for dei som klipper han ut og set han i ein perm – vorte litt av eit oppslagsverk i norsk mattradisjon, sjølv om han altså enno ikkje har fått den støtta frå Landbruks- og matdepartementet som mange av oss hadde venta. Norske matskattar rommar så mykje. Innsida har vore innom dravle, hakkasteik, kling, tørrfisk, bacalao, sardinar, øl, raud saft, honning, tilslørte bondepiker og graut, og no er altså turen komen til sjølve lefsa.

Lefsa står sterkt i matkulturen vår. Mathistorikar og tradisjonsberar Bodil Nordjore har skrive eit større verk der knapt éin lefsevariant frå fjord eller bygd er gløymd. Denne boka stiller Innsida seg bak. (Sjå elles bilete av boka ein annan stad her på Innsida.) Lefser er så mangt, men lefsekulturen har ein tendens til å verta assosiert med gamle folk, stabbur og bygdene. Difor er Innsida særs nøgd med at det i hovudstaden har dukka opp moderne lefser for ei ny tid. Den utmerkte delikatesseverksemda i Tordenskioldsgate, Fenaknoken, har teke lefse med inn i rask mat-verda. Dei sel påsmurde lefser i slike små enkle pakker som til dømes sushi vert servert i.

Slik nyskaping innan tradisjonsmaten bør iallfall få støtte frå Landbruks- og matdepartementet, uavhengig av om Innsida får det.

Lefse, som det heiter på amerikansk.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Ivo de Figueiredo.

Ivo de Figueiredo.

Foto: Agnete Brun

BokMeldingar

Få kjenner Munch betre

Ivo de Figueiredos tobindsbiografi om Edvard Munch er nyansert og underhaldande.

Henrik Martin Dahlsbakken
Ivo de Figueiredo.

Ivo de Figueiredo.

Foto: Agnete Brun

BokMeldingar

Få kjenner Munch betre

Ivo de Figueiredos tobindsbiografi om Edvard Munch er nyansert og underhaldande.

Henrik Martin Dahlsbakken

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis