JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida

Norske matskattar 20: hjort

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1405
20181109
1405
20181109

Innsida slår til med eit noko breiare perspektiv i spalta «Norske matskattar», som no jubilerer med spalte nummer 20. Denne gongen slår me eit slag for hjorten. Hjort er i seg sjølv ikkje nokon matskatt, men eit dyr. Det er likevel ein ressurs som Innsida ynskjer å lyfta fram.

Det er stadig meir hjort å sjå langs kysten og etterkvart innover i landet. Dersom me forvaltar dette på skikkeleg vis, kan det verta ein stor og viktig næringsveg for mange. Ifylgje Johan Trygve Solheim ved Stiftinga Norsk Hjortesenter på Svanøy kan norsk matvareindustri få ein ny leveveg med hjorten. På Svanøy satsar dei stort på både tam og vill hjort. Det er jakt, og det er foredling. Hjortepølser, spekemat og burgarar er ypparleg mat. Johan Trygve Solheim plar seia: «Ein hjort som er teken godt vare på, er kjøt alle likar.»

Skal dette verta ei god næring i distrikta, med stadig aukande tal arbeidsplassar, som på Svanøy, lyt det verta lett å slakta, foredla og selja kjøtet.

I Noreg er det no omlag 100 bønder som driv med oppdrett av hjort. Potensialet er stort. På New Zealand slaktar dei om lag ein million hjortar kvart år.

For dei er det like stort som laksenæringa vår.

Medan her i landet er det om lag 40.000.

Sidan hjorten spreier seg og stadig er å finna i nye delar av landet, vonar me at han òg er å finna i daglegvarehandelen. Meir naturleg kjøt skal ein leita lenge etter.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Innsida slår til med eit noko breiare perspektiv i spalta «Norske matskattar», som no jubilerer med spalte nummer 20. Denne gongen slår me eit slag for hjorten. Hjort er i seg sjølv ikkje nokon matskatt, men eit dyr. Det er likevel ein ressurs som Innsida ynskjer å lyfta fram.

Det er stadig meir hjort å sjå langs kysten og etterkvart innover i landet. Dersom me forvaltar dette på skikkeleg vis, kan det verta ein stor og viktig næringsveg for mange. Ifylgje Johan Trygve Solheim ved Stiftinga Norsk Hjortesenter på Svanøy kan norsk matvareindustri få ein ny leveveg med hjorten. På Svanøy satsar dei stort på både tam og vill hjort. Det er jakt, og det er foredling. Hjortepølser, spekemat og burgarar er ypparleg mat. Johan Trygve Solheim plar seia: «Ein hjort som er teken godt vare på, er kjøt alle likar.»

Skal dette verta ei god næring i distrikta, med stadig aukande tal arbeidsplassar, som på Svanøy, lyt det verta lett å slakta, foredla og selja kjøtet.

I Noreg er det no omlag 100 bønder som driv med oppdrett av hjort. Potensialet er stort. På New Zealand slaktar dei om lag ein million hjortar kvart år.

For dei er det like stort som laksenæringa vår.

Medan her i landet er det om lag 40.000.

Sidan hjorten spreier seg og stadig er å finna i nye delar av landet, vonar me at han òg er å finna i daglegvarehandelen. Meir naturleg kjøt skal ein leita lenge etter.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Finaste finnbiffen med grøne erter, potet og tyting.

Finaste finnbiffen med grøne erter, potet og tyting.

Foto: Dagfinn Nordbø

MatFeature
Dagfinn Nordbø

Finaste finnbiffen

«Seier eg at eg skal invitere på finnbiff, blir folk berre glade. Dei veit at dei skal få smake noko av det beste landet vårt har å by på av ingrediensar, med reinkjøt som helten.»

Teikning: May Linn Clement

KommentarSamfunn
Halvor Tjønn

Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.

Tusen dagar med russisk katastrofe

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

Thomas Fure / NTB

Samfunn
Christiane Jordheim Larsen

Utfordrar kjønnsundervisninga

Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.

Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro
Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis