Norske matskattar 20: hjort
Innsida slår til med eit noko breiare perspektiv i spalta «Norske matskattar», som no jubilerer med spalte nummer 20. Denne gongen slår me eit slag for hjorten. Hjort er i seg sjølv ikkje nokon matskatt, men eit dyr. Det er likevel ein ressurs som Innsida ynskjer å lyfta fram.
Det er stadig meir hjort å sjå langs kysten og etterkvart innover i landet. Dersom me forvaltar dette på skikkeleg vis, kan det verta ein stor og viktig næringsveg for mange. Ifylgje Johan Trygve Solheim ved Stiftinga Norsk Hjortesenter på Svanøy kan norsk matvareindustri få ein ny leveveg med hjorten. På Svanøy satsar dei stort på både tam og vill hjort. Det er jakt, og det er foredling. Hjortepølser, spekemat og burgarar er ypparleg mat. Johan Trygve Solheim plar seia: «Ein hjort som er teken godt vare på, er kjøt alle likar.»
Skal dette verta ei god næring i distrikta, med stadig aukande tal arbeidsplassar, som på Svanøy, lyt det verta lett å slakta, foredla og selja kjøtet.
I Noreg er det no omlag 100 bønder som driv med oppdrett av hjort. Potensialet er stort. På New Zealand slaktar dei om lag ein million hjortar kvart år.
For dei er det like stort som laksenæringa vår.
Medan her i landet er det om lag 40.000.
Sidan hjorten spreier seg og stadig er å finna i nye delar av landet, vonar me at han òg er å finna i daglegvarehandelen. Meir naturleg kjøt skal ein leita lenge etter.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Innsida slår til med eit noko breiare perspektiv i spalta «Norske matskattar», som no jubilerer med spalte nummer 20. Denne gongen slår me eit slag for hjorten. Hjort er i seg sjølv ikkje nokon matskatt, men eit dyr. Det er likevel ein ressurs som Innsida ynskjer å lyfta fram.
Det er stadig meir hjort å sjå langs kysten og etterkvart innover i landet. Dersom me forvaltar dette på skikkeleg vis, kan det verta ein stor og viktig næringsveg for mange. Ifylgje Johan Trygve Solheim ved Stiftinga Norsk Hjortesenter på Svanøy kan norsk matvareindustri få ein ny leveveg med hjorten. På Svanøy satsar dei stort på både tam og vill hjort. Det er jakt, og det er foredling. Hjortepølser, spekemat og burgarar er ypparleg mat. Johan Trygve Solheim plar seia: «Ein hjort som er teken godt vare på, er kjøt alle likar.»
Skal dette verta ei god næring i distrikta, med stadig aukande tal arbeidsplassar, som på Svanøy, lyt det verta lett å slakta, foredla og selja kjøtet.
I Noreg er det no omlag 100 bønder som driv med oppdrett av hjort. Potensialet er stort. På New Zealand slaktar dei om lag ein million hjortar kvart år.
For dei er det like stort som laksenæringa vår.
Medan her i landet er det om lag 40.000.
Sidan hjorten spreier seg og stadig er å finna i nye delar av landet, vonar me at han òg er å finna i daglegvarehandelen. Meir naturleg kjøt skal ein leita lenge etter.
Fleire artiklar
Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.
Foto: Christiane Jordheim Larsen
Alle auge på Grønland
NUUK, GRØNLAND: 2025 starta med vaksenopplæring om Grønlands geopolitiske betyding. Saman med store delar av den vestlege pressa har eg følgt spora etter Donald Trump jr. i hovudstaden Nuuk.
Afghanarane som spelar i filmen til Raha Amirfazli og Alireza Ghasemi, har flykta frå Iran.
Foto frå filmen
Filmglede
Det er alltid kjekt å opne det nye året med mykje film.
Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.
Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Framandspråka forsvinn
Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.
Teikning: May Linn Clement
Forgard i nord
Kan USA kome til å ta over Grønland med makt?
Familien Nerdrum ved garden i Stavern.
Foto: Agnete Brun / NRK
Ikkje alt er politikk
Politiseringa av Nerdrum-familien er påfallande i lys av kor upolitisk Nerdrum eigentleg er.