Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida

Verdas vrangaste restaurant

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
3895
20180608
3895
20180608

I New York ligg nokre av dei beste restaurantane i verda. Du finn mat frå alle kulturar i heile verda. Somme meiner til og med at dei beste italienske restaurantane på kloden ikkje ligg i Italia, men i New York. Når ein i tillegg veit at dei mest italienske italienarane er dei amerikanske italienarane, er ikkje det så vanskeleg å tru på.

Dei beste italienske restaurantane i New York er verkeleg verde heile turen frå Europa. Nokre kjende er Il Gattopardo i West 54th Street og Gennaro’s i Amsterdam Avenue (viss nokon har tenkt seg over til det store eplet). Likevel er det ein annan italiensk restaurant Innsida skal presentera denne gongen. Ikkje fordi me har vitja han og smakt på maten. Neidå, det er nemleg umogeleg. På restauranten Rao’s i Harlem (114. gate) kan du ikkje tinga deg eit bord. Alle bord er opptekne. Dersom du skal vera så heldig at å få nyta den mykje omtala pastasausen, lyt du vera heldig og særs god til å planlegga. I november kvart år – dei seier ikkje alltid frå kva tid – sel dei ut alle borda for heile året som kjem. Faste gjester går føre i køen. Enden på visa er ofte at alt er oppteke før sånne som oss kjem inn i biletet.

Du kan naturlegvis møta opp og håpa at nokon ikkje kjem, men det hender visst særs sjeldan.

Innsida har ikkje smaka maten, og italienarar me har snakka med, seier at han ikkje er så spesiell, men sjølve ideen om å vera svært vanskeleg, gjer at me nok ikkje kjem til å gje oss for me har fått ein tallerk med Rao’s pasta og denne tomatsausen dei snakkar om, dei som har vore der. Lukke til!

Norske matskattar 16: sider

Ja, så kom me endeleg til sideren i spalta om dei norske matskattane. Spalta som no er inne i si sekstande utgåve, framleis utan så mykje som ei krone frå det offentlege, som vanlegvis pleier vera storsinna med slike initiativ som dette. Men Innsida tek jobben utan økonomiske bindingar.

Nok om det. Det skal handla om sider denne gongen. Dei fremste epleekspertane i verda meiner at dei gode, syrlege epla våre er framifrå til siderproduksjon – noko hardingane naturlegvis har visst om i årevis. Sider, som er naturleg og fin, utan noko tilsett som ikkje har sitt opphav i Hardanger eller Sogn eller Telemark, for den saks skuld. Ja, til og med i Lier lagar dei gode varer.

Innsida er svak for sider frå Ulvik i Hardanger, der særleg stormeister Asbjørn Børsheim på Hakestad leverer utmerkte drikkar av rette sorten. Ulvikjene har dessutan klart å samarbeida om ei siderrute frå Hakestad via Syse til Lekve – eit turistprodukt som lett kan samanliknast med det beste frå Italia og Frankrike. Når det gjeld sjølve drikken, er han ikkje av dei mest kompliserte i verda. God epleråsaft som får stå og kosa seg til ho gjærar, vert til ein særprega drikk. Somme tilset òg gjær, medan til dømes Kvitanesen, sideren som Asbjørn Børsheim vann med på Siderfestivalen i 2017, vert laga med villgjær frå epleskal.

Frå 1820 til 1920 fanst det fleire større siderfabrikkar, og produksjonen var større enn i dag. Forbodstida som starta i 1921, og som førte til at Vinmonopolet vart oppretta, gjorde at siderfabrikkane forsvann. I seinare tid, særleg etter at det vart lov å selja sider frå eigen gard i 2015, har salet teke seg opp. Og Olav Bleie på Nå i Sørfjorden er overtydd om at dette kan verta ei stor næring i eplebygdene.

Innsida har tidlegare delteke på siderfestivalen i Øystese, som me absolutt rådar folk til å få med seg. Han er i år frå 5. til 7. oktober. Møt fram!

I mangel på informasjon om meir organiserte sidersmakingar vel Innsida denne gongen å illustrera siderartikkelen med bilete frå testing av 2016-årgangen av den heimelaga sideren til Jakob Hjeltnes på Voss (rett nok oppvaksen i Ulvik). Innsida gjer merksam på at sideren ikkje er på originalflasker. Og sidan han ikkje er eit kommersielt produkt, er Innsida godt innanfor ver varsam-plakaten.

God siderhaust, når han kjem.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

I New York ligg nokre av dei beste restaurantane i verda. Du finn mat frå alle kulturar i heile verda. Somme meiner til og med at dei beste italienske restaurantane på kloden ikkje ligg i Italia, men i New York. Når ein i tillegg veit at dei mest italienske italienarane er dei amerikanske italienarane, er ikkje det så vanskeleg å tru på.

Dei beste italienske restaurantane i New York er verkeleg verde heile turen frå Europa. Nokre kjende er Il Gattopardo i West 54th Street og Gennaro’s i Amsterdam Avenue (viss nokon har tenkt seg over til det store eplet). Likevel er det ein annan italiensk restaurant Innsida skal presentera denne gongen. Ikkje fordi me har vitja han og smakt på maten. Neidå, det er nemleg umogeleg. På restauranten Rao’s i Harlem (114. gate) kan du ikkje tinga deg eit bord. Alle bord er opptekne. Dersom du skal vera så heldig at å få nyta den mykje omtala pastasausen, lyt du vera heldig og særs god til å planlegga. I november kvart år – dei seier ikkje alltid frå kva tid – sel dei ut alle borda for heile året som kjem. Faste gjester går føre i køen. Enden på visa er ofte at alt er oppteke før sånne som oss kjem inn i biletet.

Du kan naturlegvis møta opp og håpa at nokon ikkje kjem, men det hender visst særs sjeldan.

Innsida har ikkje smaka maten, og italienarar me har snakka med, seier at han ikkje er så spesiell, men sjølve ideen om å vera svært vanskeleg, gjer at me nok ikkje kjem til å gje oss for me har fått ein tallerk med Rao’s pasta og denne tomatsausen dei snakkar om, dei som har vore der. Lukke til!

Norske matskattar 16: sider

Ja, så kom me endeleg til sideren i spalta om dei norske matskattane. Spalta som no er inne i si sekstande utgåve, framleis utan så mykje som ei krone frå det offentlege, som vanlegvis pleier vera storsinna med slike initiativ som dette. Men Innsida tek jobben utan økonomiske bindingar.

Nok om det. Det skal handla om sider denne gongen. Dei fremste epleekspertane i verda meiner at dei gode, syrlege epla våre er framifrå til siderproduksjon – noko hardingane naturlegvis har visst om i årevis. Sider, som er naturleg og fin, utan noko tilsett som ikkje har sitt opphav i Hardanger eller Sogn eller Telemark, for den saks skuld. Ja, til og med i Lier lagar dei gode varer.

Innsida er svak for sider frå Ulvik i Hardanger, der særleg stormeister Asbjørn Børsheim på Hakestad leverer utmerkte drikkar av rette sorten. Ulvikjene har dessutan klart å samarbeida om ei siderrute frå Hakestad via Syse til Lekve – eit turistprodukt som lett kan samanliknast med det beste frå Italia og Frankrike. Når det gjeld sjølve drikken, er han ikkje av dei mest kompliserte i verda. God epleråsaft som får stå og kosa seg til ho gjærar, vert til ein særprega drikk. Somme tilset òg gjær, medan til dømes Kvitanesen, sideren som Asbjørn Børsheim vann med på Siderfestivalen i 2017, vert laga med villgjær frå epleskal.

Frå 1820 til 1920 fanst det fleire større siderfabrikkar, og produksjonen var større enn i dag. Forbodstida som starta i 1921, og som førte til at Vinmonopolet vart oppretta, gjorde at siderfabrikkane forsvann. I seinare tid, særleg etter at det vart lov å selja sider frå eigen gard i 2015, har salet teke seg opp. Og Olav Bleie på Nå i Sørfjorden er overtydd om at dette kan verta ei stor næring i eplebygdene.

Innsida har tidlegare delteke på siderfestivalen i Øystese, som me absolutt rådar folk til å få med seg. Han er i år frå 5. til 7. oktober. Møt fram!

I mangel på informasjon om meir organiserte sidersmakingar vel Innsida denne gongen å illustrera siderartikkelen med bilete frå testing av 2016-årgangen av den heimelaga sideren til Jakob Hjeltnes på Voss (rett nok oppvaksen i Ulvik). Innsida gjer merksam på at sideren ikkje er på originalflasker. Og sidan han ikkje er eit kommersielt produkt, er Innsida godt innanfor ver varsam-plakaten.

God siderhaust, når han kjem.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
SKULE. Kring 1450 måla Isefjordmeisteren Jesu første skuledag i kalktaket i Tuse kyrkje på Jylland. Det ville vore historisk rettare med skriftrullar av papyrus enn bøker av pergament, som prega samtida til kunstnaren.

SKULE. Kring 1450 måla Isefjordmeisteren Jesu første skuledag i kalktaket i Tuse kyrkje på Jylland. Det ville vore historisk rettare med skriftrullar av papyrus enn bøker av pergament, som prega samtida til kunstnaren.

Foto: Kalkmalerier.dk

Kultur
Ottar Grepstad

Skriveskule ved Nilen

Skrifthistorier: Ottar Grepstad skriv om makta i skrift gjennom tusenår.

Den tyske fotografen og filmskaparen Leni Riefenstahl saman med blant andre Adolf Hitler.

Den tyske fotografen og filmskaparen Leni Riefenstahl saman med blant andre Adolf Hitler.

Foto: NTB

FilmMeldingar
Brit Aksnes

Portrett av ei kvinne i flammar

Kvart år får eit knippe filmkritikarar presentera ein utvald film på Tromsø Internasjonale Filmfestival. Eg valde ein dokumentar som etter nok eit gjensyn gjer meg usikker og fascinert.

Bollar til alle – alltid: Her er det sjølvaste Slottet som deler ut 3400 bollar i høve eit kongeleg jubileum.

Bollar til alle – alltid: Her er det sjølvaste Slottet som deler ut 3400 bollar i høve eit kongeleg jubileum.

Foto: Lise Åserud / NTB

Frå matfatetKunnskap
Siri Helle

Kor mange syrer må til for å lage ein sjokoladebolle?

Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

BokMeldingar

Frisk debut

Litt forenkla kan ein seie at Gina Tandberg bygger opp eit heilt fagfelt, for så å rive det ned.

Ingvild Bræin
Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Gina Tandberg er utdanna litteraturvitar og har no skrive sin første roman.

Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

BokMeldingar

Frisk debut

Litt forenkla kan ein seie at Gina Tandberg bygger opp eit heilt fagfelt, for så å rive det ned.

Ingvild Bræin

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis