JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Blåmuggost

Over skyene er osten alltid blå.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Blåmuggost kan nytast i mange variantar. Her som pålegg saman med ein bit fersken.

Blåmuggost kan nytast i mange variantar. Her som pålegg saman med ein bit fersken.

Foto: Larry Crowe / AP Photo / NTB scanpix

Blåmuggost kan nytast i mange variantar. Her som pålegg saman med ein bit fersken.

Blåmuggost kan nytast i mange variantar. Her som pålegg saman med ein bit fersken.

Foto: Larry Crowe / AP Photo / NTB scanpix

4001
20170929
4001
20170929

Eg har vore innom ostehimmelen att. Han er heldigvis ein himmel ein kan gå inn og ut av, ein flyttbar stad som dukkar opp med ujamne mellomrom. Oftare no når det er matfestivaltid. Denne gongen fann eg han midt i tjukkaste hovudstaden: på Landbrukets Hus i Hollendergaten, 4. etasje på møterommet heilt inst i den lange korridoren. Han smakte mugg. Blå mugg. I fleire variantar enn eg var klar over eksisterte.

Nokre var framleis for anonyme til å stikke seg ut i ostebiletet, ikkje alle var like vellukka, men hovuddommen min var likevel klar: Blåostlandet Noreg har ingen grunn til å kjenne mindreverdskompleks for noko som helst.

Nam nam

Det fins blåmuggostar som har ein smak gjennom heile smaksopplevinga. Dei kan ein skjere ein stor bit av og gomle nøgd nedpå. Andre er så kompliserte i smaken, og endrar seg så fort, at kvart steg av etinga krev full konsentrasjon. Minst fire av ostane overraska meg såpass idet eg fekk dei i munnen, at eg måtte uttrykke det med lyd. Ostane smaka salt, sterkt, friskt. Nokre kitla på tunga, medan andre sat fast i ganen lenge etterpå. Om eg tenker etter, kjenner eg dei enno.

For å avmystifisere var det altså NM i gardsost førre veke, og eg fekk vere med på å dømme dei norske blåmuggostane, produserte av handverksystarar, hovudsakleg basert på gardens eiga mjølk. Kor mange slike finst det eigentleg? lurer du kanskje. (Eg har lurt på det same.) Vel, på bordet vårt var det fjorten, og vi veit det finst fleire. Altså finst det minst eit dusin små gardsysteri som tek på seg oppgåva å få blå mugg til å vekse i ein høveleg mjuk, feit, salt og prikkete blåmuggost med kremkonsistens. Dette er nemleg blant dei meir krevjande oppgåvene ein ystar kan gje seg ut på.

Blåmuggen, ofte ein variant av muggsoppen Penicillum roqueforti, er aerob: Han treng luft for å vekse. Det er altså lett å få han til å gro på overflata på osten, men skal han få utføre smaksmagien sin, må han finnast jamt gjennom heile osten. (Den karakteristiske blåmuggsmaken – han som kitlar på tunga – kjem av at soppen spaltar mjølkefeittet.) Difor stikk ein hol tvers gjennom osten. Soppen som er på overflata, vert med pinnen inn i osten. Dersom osten er høveleg fast, held holet seg nett så ope at soppen får halde fram med å vekse. Osten skal likevel ikkje vere ein fast ost. Ein skal kunne skjere han lett med kniv, og han skal ha kremkonsistens.

Verdsmeisteren

Det er ikkje til å stikke under stolen at éin av dei norske blåostane er litt meir berømt enn dei andre. Rett og slett verdsberømt. «I can not tru it», sa mister Kraftkar himself, Gunnar Waagen, då tingvollosten han og familien har skapt, vart kåra til den beste osten i verda i VM i San Sebastian for eit knapt år sidan. Sidan har kraftkaren knapt rørt ved butikkhyllene. «Kraftkar er tilbake!!!! Første mann/kvinne til mølla!» skreiv delikatessebutikken Gutta på Haugen på Facebook i august. Etterspurnaden er i ein annan liga enn produksjonen, og altfor mange rundar av når dei får eit nei på spørsmålet om Kraftkar ligg i hylla.

Seinast førre veke høyrde eg ein turist spørje i lokalmatbutikken på Lom om dei hadde «den verdsmeisterosten». «Nei», svara butikkdama, «vi bestilte, men fekk ikkje i denne runda. Forhåpentlegvis får vi han inn att om tre veker».

Det hjelper sjølvsagt ikkje turisten noko særleg. Det ho burde ha sagt, og eg kjenner meg ganske sikker på at eg har Gunnar Waagen med når eg foreslår dette, var: «Nei, han er så populær at produsenten ikkje klarer fylle alle hyller heile tida, men ikkje fortvil, vi har fleire andre norske blåmuggostar som er like spanande. Kanskje vil du prøve ein av dei i staden?»

Skal eg trekke fram nokre alternativ, vert det fyrst Fønix – ysta ved Noregs fyrste byysteri i Stavanger av dyktige Lisa Brunborg. Deretter Hitra Blå, ein trønderblåost ysta i havgapet på øya Helgebostad. Men din eigen favoritt, den finn du berre sjølv.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Eg har vore innom ostehimmelen att. Han er heldigvis ein himmel ein kan gå inn og ut av, ein flyttbar stad som dukkar opp med ujamne mellomrom. Oftare no når det er matfestivaltid. Denne gongen fann eg han midt i tjukkaste hovudstaden: på Landbrukets Hus i Hollendergaten, 4. etasje på møterommet heilt inst i den lange korridoren. Han smakte mugg. Blå mugg. I fleire variantar enn eg var klar over eksisterte.

Nokre var framleis for anonyme til å stikke seg ut i ostebiletet, ikkje alle var like vellukka, men hovuddommen min var likevel klar: Blåostlandet Noreg har ingen grunn til å kjenne mindreverdskompleks for noko som helst.

Nam nam

Det fins blåmuggostar som har ein smak gjennom heile smaksopplevinga. Dei kan ein skjere ein stor bit av og gomle nøgd nedpå. Andre er så kompliserte i smaken, og endrar seg så fort, at kvart steg av etinga krev full konsentrasjon. Minst fire av ostane overraska meg såpass idet eg fekk dei i munnen, at eg måtte uttrykke det med lyd. Ostane smaka salt, sterkt, friskt. Nokre kitla på tunga, medan andre sat fast i ganen lenge etterpå. Om eg tenker etter, kjenner eg dei enno.

For å avmystifisere var det altså NM i gardsost førre veke, og eg fekk vere med på å dømme dei norske blåmuggostane, produserte av handverksystarar, hovudsakleg basert på gardens eiga mjølk. Kor mange slike finst det eigentleg? lurer du kanskje. (Eg har lurt på det same.) Vel, på bordet vårt var det fjorten, og vi veit det finst fleire. Altså finst det minst eit dusin små gardsysteri som tek på seg oppgåva å få blå mugg til å vekse i ein høveleg mjuk, feit, salt og prikkete blåmuggost med kremkonsistens. Dette er nemleg blant dei meir krevjande oppgåvene ein ystar kan gje seg ut på.

Blåmuggen, ofte ein variant av muggsoppen Penicillum roqueforti, er aerob: Han treng luft for å vekse. Det er altså lett å få han til å gro på overflata på osten, men skal han få utføre smaksmagien sin, må han finnast jamt gjennom heile osten. (Den karakteristiske blåmuggsmaken – han som kitlar på tunga – kjem av at soppen spaltar mjølkefeittet.) Difor stikk ein hol tvers gjennom osten. Soppen som er på overflata, vert med pinnen inn i osten. Dersom osten er høveleg fast, held holet seg nett så ope at soppen får halde fram med å vekse. Osten skal likevel ikkje vere ein fast ost. Ein skal kunne skjere han lett med kniv, og han skal ha kremkonsistens.

Verdsmeisteren

Det er ikkje til å stikke under stolen at éin av dei norske blåostane er litt meir berømt enn dei andre. Rett og slett verdsberømt. «I can not tru it», sa mister Kraftkar himself, Gunnar Waagen, då tingvollosten han og familien har skapt, vart kåra til den beste osten i verda i VM i San Sebastian for eit knapt år sidan. Sidan har kraftkaren knapt rørt ved butikkhyllene. «Kraftkar er tilbake!!!! Første mann/kvinne til mølla!» skreiv delikatessebutikken Gutta på Haugen på Facebook i august. Etterspurnaden er i ein annan liga enn produksjonen, og altfor mange rundar av når dei får eit nei på spørsmålet om Kraftkar ligg i hylla.

Seinast førre veke høyrde eg ein turist spørje i lokalmatbutikken på Lom om dei hadde «den verdsmeisterosten». «Nei», svara butikkdama, «vi bestilte, men fekk ikkje i denne runda. Forhåpentlegvis får vi han inn att om tre veker».

Det hjelper sjølvsagt ikkje turisten noko særleg. Det ho burde ha sagt, og eg kjenner meg ganske sikker på at eg har Gunnar Waagen med når eg foreslår dette, var: «Nei, han er så populær at produsenten ikkje klarer fylle alle hyller heile tida, men ikkje fortvil, vi har fleire andre norske blåmuggostar som er like spanande. Kanskje vil du prøve ein av dei i staden?»

Skal eg trekke fram nokre alternativ, vert det fyrst Fønix – ysta ved Noregs fyrste byysteri i Stavanger av dyktige Lisa Brunborg. Deretter Hitra Blå, ein trønderblåost ysta i havgapet på øya Helgebostad. Men din eigen favoritt, den finn du berre sjølv.

Siri Helle

Dette er blant dei

meir krevjande

oppgåvene ein ystar

kan gje seg ut på.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

Teikning: May Linn Clement

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis