JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Feittfri iskrem

Smart iskrem smakar godt. Punktum.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Om du kom over denne issykkelen i ørkenen, ville du helst hatt ein iskrem som var sunn, eller ein som var god?

Om du kom over denne issykkelen i ørkenen, ville du helst hatt ein iskrem som var sunn, eller ein som var god?

Foto: Wikimedia Commons

Om du kom over denne issykkelen i ørkenen, ville du helst hatt ein iskrem som var sunn, eller ein som var god?

Om du kom over denne issykkelen i ørkenen, ville du helst hatt ein iskrem som var sunn, eller ein som var god?

Foto: Wikimedia Commons

3826
20180622
3826
20180622

Korleis kastar ein iskrem? Det openberre svaret på spørsmålet burde vore «det gjer ein ikkje». For kald, mjuk, søt, frisk og glatt iskrem er til for å nytast. Spør du meg, er få ting betre enn ein god mjølkeis med eit eller anna spanande, sprøtt, salt eller surt tilbehør oppi. Altså har eg kasta meg over alle dei nye variantane som har kome i butikken i det siste – og dei vert sjeldan gamle i frysaren. Med berre ein halvliter i kvar rekk ein å smake seg gjennom ein heil del i løpet av ein sommar.

Nett denne fekk likevel dispensasjon frå fryseboksen av litt andre grunnar enn vanleg: Stikk i strid med vanleg praksis hadde eg plukka med meg ein boks Skyr is Salt karamell utan å lese på innhaldslista. Det fekk eg svi for.

Ingrediens utan mat

Salt og karamell er ein glimrande kombinasjon i iskrem, men sjølv ikkje det kan berge denne boksen. Eg merkar det allereie i det eg tek fyrste skeia. Isen er hard og kornete og har den beiske, metalliske smaken av at altfor mange søtstoff har tatt plassen til sukker. Kva er dette for noko?

Jau, det er feittfri, proteinrik is utan tilsett sukker. Ein såkalla «smart*» is, ifylgje produsenten Q-Meieriene. Stjerna syner til påstanden «Proteiner bidrar til å opprettholde muskelmasse. Skyr original islandsk yoghurt is kan inngå som en del av et variert kosthold og en aktiv livsstil.»

Mun det. Kor mange av ingrediensane i iskremen kan eigentleg kallast matvarer? Her er skummamjølk, 19 prosent Skyr (den islandske yoghurtvarianten – rett nok produsert i Danmark) og salt. Men resten?

Karamellen er laga på oligofruktose, det vil seie ein fiberrik stivelse henta frå ei grønsak – stoffet kan ha opphav frå banan, sikori, asparges, kveite eller mangt anna. Oligofruktose passerer gjennom heile fordøyingssystemet fram til tjukktarmen, kor han fermenterer og bidreg til god, levande tarmflora.

Fine greier, altså – bortsett frå at oligofruktose på ingen måte bidreg til karamellsmak. For å få stoffet til å likne karamell er det nytta syntetisk aromastoff for smak, sukkerkulør for farge og kokosolje for konsistens.

Q-Meieriene hevdar at isen er proteinrik. For å få til det har dei fyrst fjerna feitt og sukker frå mjølka (det gjer jo at protein utgjer ein høgare del av næringsinnhaldet), og så har dei sett til mjølkeproteinkonsentrat. Isen deklarerer 13 gram protein per 100. Det er jo litt – like mykje som i brun geitost. På Wikipedia står det at brunost er «lite proteinrik sammenlignet med hvitost». Iskrem er derimot proteinrik med same mengde protein.

Meininga med iskrem

Vidare er det nytta tre ulike søtstoff og fire stabilisatorar. Men like viktig som kva som er i boksen: Kva har ein mista i det ein har tatt vekk?

Hovudskilnaden er skapt ved å fjerne feittet. Det er ei årsak til at skikkeleg god is er laga med ei monaleg mengde fløyte: Det er feittet som gjer isen så glatt, som gjer at han glir kring i munnen medan han smeltar og stryk seg glatt over tunga om du sleiker på han.

For her er vi ved tusenkronespørsmålet: Kva er meininga med is? Skal det vere sunt, eller skal det vere godt? For min eigen del kan eg sjå poeng i å ete iskrem som ikkje er sunn i det heile, men veldig, veldig god. Derimot ser eg ingen poeng i å ete ein iskrem som er sunn, men skikkeleg ikkje-god. Då et eg heller noko anna – som til dømes nokre skiver geitost, om det no var 13 prosent protein eg var ute etter.

Og korleis ein kastar is? Eg var inne på å helle han i do (til eg kom på rotter og mus), dumpe han i vasken og late han smelte ned i sluket (men er det lurt med fiber i avløpet?) før eg til slutt enda med mykje tørkepapir i matavfallet og full fart ut i bosspannet. Det er rett og slett der denne iskremen høyrer heime.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Korleis kastar ein iskrem? Det openberre svaret på spørsmålet burde vore «det gjer ein ikkje». For kald, mjuk, søt, frisk og glatt iskrem er til for å nytast. Spør du meg, er få ting betre enn ein god mjølkeis med eit eller anna spanande, sprøtt, salt eller surt tilbehør oppi. Altså har eg kasta meg over alle dei nye variantane som har kome i butikken i det siste – og dei vert sjeldan gamle i frysaren. Med berre ein halvliter i kvar rekk ein å smake seg gjennom ein heil del i løpet av ein sommar.

Nett denne fekk likevel dispensasjon frå fryseboksen av litt andre grunnar enn vanleg: Stikk i strid med vanleg praksis hadde eg plukka med meg ein boks Skyr is Salt karamell utan å lese på innhaldslista. Det fekk eg svi for.

Ingrediens utan mat

Salt og karamell er ein glimrande kombinasjon i iskrem, men sjølv ikkje det kan berge denne boksen. Eg merkar det allereie i det eg tek fyrste skeia. Isen er hard og kornete og har den beiske, metalliske smaken av at altfor mange søtstoff har tatt plassen til sukker. Kva er dette for noko?

Jau, det er feittfri, proteinrik is utan tilsett sukker. Ein såkalla «smart*» is, ifylgje produsenten Q-Meieriene. Stjerna syner til påstanden «Proteiner bidrar til å opprettholde muskelmasse. Skyr original islandsk yoghurt is kan inngå som en del av et variert kosthold og en aktiv livsstil.»

Mun det. Kor mange av ingrediensane i iskremen kan eigentleg kallast matvarer? Her er skummamjølk, 19 prosent Skyr (den islandske yoghurtvarianten – rett nok produsert i Danmark) og salt. Men resten?

Karamellen er laga på oligofruktose, det vil seie ein fiberrik stivelse henta frå ei grønsak – stoffet kan ha opphav frå banan, sikori, asparges, kveite eller mangt anna. Oligofruktose passerer gjennom heile fordøyingssystemet fram til tjukktarmen, kor han fermenterer og bidreg til god, levande tarmflora.

Fine greier, altså – bortsett frå at oligofruktose på ingen måte bidreg til karamellsmak. For å få stoffet til å likne karamell er det nytta syntetisk aromastoff for smak, sukkerkulør for farge og kokosolje for konsistens.

Q-Meieriene hevdar at isen er proteinrik. For å få til det har dei fyrst fjerna feitt og sukker frå mjølka (det gjer jo at protein utgjer ein høgare del av næringsinnhaldet), og så har dei sett til mjølkeproteinkonsentrat. Isen deklarerer 13 gram protein per 100. Det er jo litt – like mykje som i brun geitost. På Wikipedia står det at brunost er «lite proteinrik sammenlignet med hvitost». Iskrem er derimot proteinrik med same mengde protein.

Meininga med iskrem

Vidare er det nytta tre ulike søtstoff og fire stabilisatorar. Men like viktig som kva som er i boksen: Kva har ein mista i det ein har tatt vekk?

Hovudskilnaden er skapt ved å fjerne feittet. Det er ei årsak til at skikkeleg god is er laga med ei monaleg mengde fløyte: Det er feittet som gjer isen så glatt, som gjer at han glir kring i munnen medan han smeltar og stryk seg glatt over tunga om du sleiker på han.

For her er vi ved tusenkronespørsmålet: Kva er meininga med is? Skal det vere sunt, eller skal det vere godt? For min eigen del kan eg sjå poeng i å ete iskrem som ikkje er sunn i det heile, men veldig, veldig god. Derimot ser eg ingen poeng i å ete ein iskrem som er sunn, men skikkeleg ikkje-god. Då et eg heller noko anna – som til dømes nokre skiver geitost, om det no var 13 prosent protein eg var ute etter.

Og korleis ein kastar is? Eg var inne på å helle han i do (til eg kom på rotter og mus), dumpe han i vasken og late han smelte ned i sluket (men er det lurt med fiber i avløpet?) før eg til slutt enda med mykje tørkepapir i matavfallet og full fart ut i bosspannet. Det er rett og slett der denne iskremen høyrer heime.

Siri Helle

Det er ei årsak til at

skikkeleg god is er

laga med ei monaleg

mengde fløyte.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

KommentarSamfunn
Halvor Tjønn

Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.

Tusen dagar med russisk katastrofe

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Foto: Thomas Fure / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Mingleklubben for makt og pengar

Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

Thomas Fure / NTB

Samfunn
Christiane Jordheim Larsen

Utfordrar kjønnsundervisninga

Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.

Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro
Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis